Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodící se slovenské kinematografii často pomáhali zkušení čeští tvůrci, v tomto případě Václav Kubásek. V první polovině 50. let, kdy snímek vznikal, však nebylo jiného východiska nežli se uchýlit pod křídla pracovní agitky. Hrdiny jsou tu horníci z rudného dolu, který vinou špatné organizace práce neplní plánované ukazovatele - teprve novátorské těžební postupy zjednají nápravu. Jedná se o velice plakátovitý a naivní obraz lidu, nadšeně se věnujícího budování šťastných zítřků, pro horníky je jediným smyslem života poctivá práce. Nalezneme tu všechna dobová klišé, i nepřátelského agenta, který chtěl narušit budovatelské úsilí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

ripo

všechny recenze uživatele

Jsou lidé staří a jsou lidé mladí; ne věkem, ale svým názorem na svět, svou životní aktivitou, schopností žít a pracovat vždy tak, aby to přineslo co největší prospěch všem. Mladá srdce — jak zní název filmu — nejsou tedy jen srdce lidí, jimž není nad pětadvacet let. To jsou všechna srdce, která jsou schopna přijímat nové, to, co je lepší než staré, která jsou ochotna za toto nové bojovat, nové prosazovat, uskutečňovat. V „Mladých srdcích" je to konkrétně ukázáno na postavě Fedorčáka mladšího i na celé skupině kolem něho, která usiluje o nový způsob těžby, jenž přispěje k rovnoměrnému plnění plánu. To je i Fedorčák starší, tajemník strany Grešo, inženýr Barčík, Leštiak i Naďa. Tohle bylo úkolem filmu: ukázat a oslavit práci těch lidí, kteří všemi silami probojovávají nové, pokrokovější v našem životě, v naší práci. Ovšem, toto základní thema je — třeba přiznat — notně zamlžené řadou podružných příhod a episod, majících spíš ráz samostatných genrových obrázků, než zákonitých součástí logického celku. „Mladá srdce", pokud jde o dramatickou stavbu, mají řadu vad. Jednak tu, kterou jsme uvedli; dále nepřehlednost (mnohde i nefunkčnost) postav, špatnou vývojovou linii děje, konfliktu. Celkem film, který nedosahuje průměru, jehož jsme v naší produkci už dosáhli. Filmový přehled 23/1953 ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Takto to vyzeralo, ak sa pod film podpísala boľševická agitka. Mladé srdcia sú smutnou epizódkou v československom filme začiatku 50-tych rokov. Celý príbeh je plný hesiel a blábolov, bez štipky snahy vytvoriť zmysluplný dramatický príbeh. Hocijaký motív, ktorý sa ukáže, je vzápätí utopený v trápnych heslovitých dialógoch oslavujúcich budovateľské úsilie. Tu ani herci nemajú čo hrať. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ja si myslim, ze tento film nemohl brat vazne nikdo ani z tech nejvetsich uderniku te doby. Za me to ma jen historickou hodnotu o obrazu te doby, i kdyz neverohodne vyobrazene uz v dobe vzniku. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Keď si odmyslíte tie agitačné a propagandistické keci, tak je zaujímavý už len z obsadenia hercov - mladý Machata, Pántik, Valach, Huba, Krivosudský st. či Dibarbora alebo už zrelí herci - Záborský, Gregor, Alojz Kramár, Adamčík. Hodnotenie: 45% ()

rudeboy odpad!

všechny recenze uživatele

"Máme krásnu zásadu - Buduj vlasť - posilníš mier - ale plníme ju len na 70%. Takto veru nezískame červenú zástavu!" - - - "Naháňať plán, to znie ako neplniť plán. Tri mesiace ste plán neplnili, štvrtý mesiac ste ho naháňali. Ale my nesmieme naháňať, doháňať, zaostávať. Komunisti musia byť vždy vpredu!" Film je plný takýchto a podobných agitačných "kecov" a zo smetiska dejín ho nedvíhajú ani atraktívnejšie sa tváriace motívy sabotérstva či chlapského konfliktu (Fedorčák ml. - Ing. Leštiak), pretože sú buď nedotiahnuté alebo trápne zjednodušené. Ak čakáte prepracované ľudské charaktery s uveriteľnou psychológiou, tak tadiaľto cesta nevedie. Film ponúka len neuveriteľné postavy bez súkromných životov, ktorých zmysel života rastie priamoúmerne s množstvom vyťaženej rudy. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Strašný film... Vtedy bolo nadšenie pre budovanie novej republiky ... A zároveň spomienka na jednu veľmi silnú hereckú generáciu...  Celkovo film hodnotím 30%.. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Úvodní vzorný pochod brigádníků. „Po bolševicky pozrieť pravde prímo do očú.“ Údernický týden. (ostatní týdny flákárna) „Ty si nás dal na povrchovú službu, ale aj dievčence chtěj robiť v bani.“ (čože???) Komunisté se tvrdě rouhají. Jejich loutkovodiči na rozdíl od nich a dalších ateistů znají velmi dobře Bibli: Matouš 12:31: „Proto vám říkám, každý hřích a rouhání bude lidem odpuštěno, ale rouhání proti Duchu nebude lidem odpuštěno.“ Gottwald se Stalinem nejen v kancelářích, ale i v sále při taneční zábavě. Zednářská symbolika: Dibarbora – skrytá ruka. Západní agent s ředitelem dolů se tajně schází v lesních chatrčích. (jako fór dobrý) Filmaři vykradli Kozie mlieko: Lackovičův svazák je ale jen slabý odvar jeho slavného rozesmátého harmonikáře z Kozieho mlieka. Ani napodobení proslavených tanečních čísel z Kozieho mlieka se tolik nevyvedlo. Politiky hodně, ale spíše jako kulisa vydařeného představení dvou soků Machaty a Pántika. Půvabná Kavalírová. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Ty, zapamätaj si všade som mal najlepší porubu aj v tejto bani ho budem mať.“ Příběh typicky socialistickým způsobem vypráví o problémech havířů při dolování železné rudy. A je to opět se všemi klišé tehdejší kinematografie. Dělníci a mládež jsou vzorně namotivovaní plnit plán, ale zlí sabotéři a západní agenti jim kazí jejich práci. Zápornou postavu od kladné divák pozná už podle toho, co má postava na sobě a po první větě je už naprosto jasno, s kým má tu čest. Jen postava Fedorčáka je svým způsobem trochu zajímavější, než ten jednotvárný zbytek. Většinu stopáže pobíhá po dole a huláká slovensky na každého, což je docela legrace. Jinak je sledování tohoto filmu docela nuda, až na pár zajímavostí z praxe dolování. Divák se třeba dozví, jakže funguje ta šikmina, o které se celou dobu mluví, a to je tak jediný světlý moment tohoto filmu. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Že scénář psal Bukovčan, zní jako špatný vtip. Nevěřím, že to nebylo natočeno jako parodie. Nebo že by ne..? ()

Reklama

Reklama