Reklama

Reklama

Jižní Kyklady, kouzelné ostrovy

(TV film)
  • Francie Cyclades Sud : Bleu, blanc, noir
Francie, 2008, 56 min

Obsahy(1)

Nezapomenutelné putování Egejským mořem s komentářem Marthy Elefteriadu. Kyklady fascinují lidi už od starověku, neboť bozi se zdají blíž, když se země a moře spojí s oblohou. Každý ostrov či ostrůvek má svůj půvab a duši, ale návštěva magického Santorini se nepodobá ničemu jinému.
Překrásné záběry se snaží zachytit originalitu Jižních Kyklad, jejich pohnutou historii i hrdé obyvatelstvo. Krajina, vesnice i stavby nesou zřetelné stopy kultur, které se zde vystřídaly a vytvářejí jejich nezapomenutelné kouzlo.
Českým komentářem film tentokrát doprovodí zpěvačka řeckého původu Martha Elefteriadu. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Paity 

všechny recenze uživatele

Vcelku průměrná záležitost v rámci francouzského dokumentárního cyklu. A to i přesto, že Kyklady jsem téměř neznal. ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry, dělané jako reklama pro turisty, nic proti tomu. Informačně už je to horší, ovšem stále se divák dozví pár zajímavých faktů. Dokument začne bez nějakého globálnějšího představení souostroví, poloha, rozloha, obyvatelstvo či počet ostrovů a představuje rovnou nějakých pět šest nejznámějších ostrovů. Přece jen je to docela málo když uvážíme, že Kyklady jsou tvořeny cca 220 ostrovy. Na druhou stranu chápu, že se tvůrci museli vejít do hodiny stopáže. Hezké, ale existují tuny lepších cestopisných dokumentů. [60%] ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sifnos, Naxos, Amorgos, Folegrandos, Santorini. Jižní Kyklady. Rozdělení je trochu podivné, protože Paros leží hned vedle Naxu a v rámci dokumentu je řazen do severní části. Zmíněn je i Syros s Hermopoulis jakožto správním střediskem souostroví. A pak to začne, pár zajímavých informací (nejvyšší hora, několik jmen významnějších obcí, na každém ostrově se opakující plky o suchu a přesto úrodné půdě), výběr místních podnikatelů a jejich výrobků, a polovinu záběrů tvoří lidové slavnosti, které jsou turistům naprosto ukradené, protože drtivá většina z nich se koná v půl roce turistického klidu, a tak je nikdy na vlastní oči spatřit nemohou ani kdyby chtěli. Netuším, proč pořad převzala i ČT, protože původní komentář v dokumentu ABCD čte Libor Terš. Zase se nedozvíte, kde jsou pěkné pláže/vzdálenost k hotelům, jaké jsou tu komunikace a nic praktického pro letní dovolenou. Záběry pěkné, stále se opakující, hodně z letadla. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama