Reklama

Reklama

Dojemné drama o ilegálních přistěhovalcích vypráví o tvrdě pracujícím Carlosovi Galindovi, jenž sám vychovává syna v pubertě. Ze všech sil se mu snaží vytvořit prostředí pro lepší život, a tak se rozhodne opustit svou práci zahradníka v L.A. a odstěhovat se z města, aby své jediné dítě uchránil od tamních gangů a dostal ho na slušnou školu. Koupí si vlastní náklaďák, takže si může dovolit přijímat více zakázek. Jenže v nelítostném městě není lehké žít s americkou lehkostí, zvláště, když jsou na každém rohu imigrační agenti anebo grázlové, kteří se snaží zlákat jeho syna na cestu zločinu. Carlos se každý den bojí toho, že bude deportován…
Režisér Chris Weitz natočil silný ovšem povznášející pohled na každodenní heroický boj imigrantů ve snaze konečně žít svůj americký sen. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (109)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Žijeme si náš obyčejný, fádní život uprostřed Střední Evropy v malé české kotlině, kterou z jedné strany obepínají Krušné hory a ze strany druhé Beskydy. Když se zatopí Holandsko, vadit nám to nebude. Když se potopí i Německo, o to líp, budeme mít moře. A pořád u toho budeme pít to typické české pivo, na které je každý hrdý a málokdo se v té naší zemi v něm opravdu vyzná. A to si říkáme odborníci na pivo...No a na ten náš život, který nám beztak půlka Evropy závidí a zbytek nechápe, neuvěřitelně nadáváme. Nadáváme na politiky. Nadáváme, že odhlasovali tohle a tamto. Že to jsou zmrdi, co jenom kradou jeden halíř za druhým. Vlastně stejně tak, jako čeští fotbalisti, kteří zrovna nedávno odhlasovali, že si nechají proplatit půlku prémií, které mají být pro případný postup na fotbalové EURO 2014. Jsme vychcaný, chceme víc a ve výsledku nebudeme mít nic. A v jednom kuse si stěžujeme a nadáváme. Přitom nám ale vůbec nedochází, že může být hůř. Že může být tak hrozně, že lidé na druhym konci světa na černo utíkají ze své země, aby se jim žilo líp. Utíkají do USA, protože ta nabízí nepřeberné množství možností a hlavně nabízí chuť žít. V tomto světě, který si vůbec během našeho běžného rejpání neuvědomujeme, se denně dějou věci, které nedokážeme pořádně ani pochopit. Věci neuvěřitelně emotivné a smutné, které stojí za to vědět a uvědomit si. Za lepší život totiž bojují i postavy tohoto filmu a musím říct, že bylo něco krásného, ale zároveň něco tak smutného sledovat právě jejich perfektně napsané postavy. Nejsmutnější na tom všem je, že tohle není jenom pouhý film...ale krutá realita. A to by si každý Čech u píva měl uvědomit, než spustí další blamáž nekonečných nadávek. Jen více takových filmů do nás...čecháčků. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

a tak si zili svoj americky sen... akurat, ze to nebol sen, ale kruta realita. fajn film o vztahu otec-syn, o nastrahach a kazdodennom strachu z toho, co prinasa zivot ilegalneho pristahovalca. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Amerika pozorovaná z jiného úhlu. Nenápadné sociální drama o životě ilegálních přistěhovalců v USA, které natočil režisér Chris Weitz, ve kterém se patrně hnulo svědomí, neboť své nesporné řemeslné kvality konečně dal do služeb nějaké vyšší myšlence a silnému filmu a jakoby tím umělecky přešel na druhou stranu pomyslné barikády - jeho filmy byly dosud určené pro bezstarostného amerického diváka, diváka bez existenčních problémů s jedinou touhou bavit se, teď tu náhle máme film plný mexických imigrantů, kteří přišli do Ameriky hledat svůj ,,americký sen", ale ono hledání se příliš nedaří... Příběh pracovitého a zodpovědného otce a jeho hledajícího se syna je velmi prostý, což ovšem vůbec nelze vnímat jako hendikep, ba naopak v oné jednoduchosti je určitá síla a přednost Weitzova snímku. Za lepší život odkrývá obecně sdílené pokrytectví nejbohatšího státu světa, jehož bohatství generuje masa bezejmenných ilegálních přistěhovalců, kteří nemají v podstatě žádná občanská práva. Bez nich by ovšem Spojené státy nepřežily... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,, BUDU PRACHATEJ. BUDU MÍT OBROVSKEJ BARÁK V BEVERLY HILLS. A TY MI BUDEŠ STŘÍHAT TRÁVNÍKY SRAČKO. ... ,,TAK JO. ALE JESTLI TO POSEREŠ, TAK SKONČÍŠ MRTVEJ NĚKDE NA ULICI“..... /// Všichni chtěj změnit svoji budoucnost ... (možná bych jim mohl i fandit...?) Sonda do životů Mexikánců v Los Angeles a zjištění, že i v Americe není život férovej. Střet generačního ,,úhlu pohledu“, o tom, že mladí neznaj svoji kulturu (což mě ani tak nesere...), ale hlavně vo tom, co všechno může ukázat taková cesta za ukradeným náklaďákem. Emoční, skutečnej film o něčem – byť vzdáleným. Ze života o životě. Žádný honění (uprchlíků) ani cestování. Jen o rodině, uvěřitelnejch obyčejnejch lidech (Mexičanech) a jejich cestě za lepším životem. Drama, který vlastně ,,malýmu Čecháčkovi“ nemá kromě lidskosti co nabídnout. A třeba mi to stačí.... Tak ,,na sever“! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se do Ameriky přesJuarez. 2.) Jsem členem spolku ,,Naděje imigrantů Los Angeles“. 3.) Mým cílem je najít si holku, udělat děcko a vydat se na sever... (tož su zvědavej, kolik se vás ještě do teho Ústí vměstná...). 4.) Thx za titule ,,Kr7ek“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Pýtal si sa ma, prečo chudobní ľudia majú deti. Mal som ťa kvôli sebe. Aby môj život dostal zmysel.“ Od Chrisa Weitza sa mi celkom páčil Zlatý kompas a hlavne Ako na vec s Hugom Grantom a tak som pátral po tom, čo má nové. A našiel som tento film. V hlavnej úlohe s Demianom Bichirom, ktorý ma zaujal ako seňor Bob v tarantinovke Osem hrozných a hlavne vo Votrelec: Covenant, kde hral sympatického homosexuálneho mariňáka Lopea. Tak sme si s pani manželkou Za lepší život pozreli. Bol to solídny doják. Trocha to kazil nižší rozpočet, vinou ktorého to vyzeralo ako finančne podhodnotený televízny film. Na strane druhej, toto nie je druh filmu, ktorý by potreboval 100 miliónový rozpočet, takže to zas až tak moc nevadilo. Bichir bol skvelý a scenár mal množstvo silných momentov, ale ako celok to bol, až na vcelku silný záver, skôr priemer resp. ľahký nadpriemer. Ale keď som zistil, že Bichir bol za svoj výkon v tomto filme nominovaný na Oscara, potešilo ma to. Zaslúžil si to. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Viktor Hugo napsal : "Život je čekání na to, kdy se sny změní na skutečnost." Ale v Better life jsme mohli viděti, že touhy, sny a plány nejsou většinou slučitelné s realitou. Je smutné, že při všech těch mnoha negativních zkušenostech stále ještě existuje velké množství lidí, kteří žijí americkým snem. A pak nejen v Americe, ale i u nás vidíme jak "mnozí z imigrantů postávají u kandelábru a - většinou marně - doufají, že si je někdo najme na jakoukoli špatně placenou práci" Velmi dobré drama a to také hlavně díky brilantnímu výkonu Demiána Bichira, ale určitě i jeho syna Luise v podání Josého Juliána, který jak bylo vidět má nejen hezkou tvářičku, ale i talent. Osobně bych chtěla vyzdvihnout moc hezky vykreslený vztah táty se synem i za těch příšerných podmínek a neustálého napětí. Takových filmů na podobné téma jsem už pár viděla a zřejmě ještě uvidím, ale tady emoce fungovaly a to je pro mě podstatný. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zřejmě naprostý vrchol schopností Chrise Weitze. Nezbavil se sice neschopnosti vystavět realisticky vyhlížející charakter (opět ani jedna z hlavních postav nevypadá jako člověk, který by mohl existovat), ale alespoň celek se mu nerozpadl pod rukama. Proto tenhle kříženec Zloděje kol a Crashe funguje. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Ten mexikánec byl hotovej nezmar. Vosumnáctkrát ho vyhostili z USA a on se jim tam pokaždý vrátil, že tam zapomněl fajfku. Takovej byl vytrvalej, že by se moh stát poslancem nebo ministrem. Jinak jsem teda netušil, že půlka filmu bude o hledání ukradenýho auta. Podle textu distributora jsem si myslel, že tam budou nějaký gangy a mrtvoly. Ty členové gangu svou činnost omezili pouze na to, že se tvářili hustě. Jinak všichni se tam chovaj dost podivně a navíc jsou nesympatický. Nějak mi jich nebylo ani trochu líto. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jak zde píše hodně uživatelů, A Better Life není nijak zvlášť originální dílo a na podobné téma vzniklo a ještě vznikne spousta jiných filmů. Ale Za lepší život patří k těm lepším. I přes moji občasnou nedůvěru k množství finančních prostředků ústřední dvojice (kde pořád brali peníze na jídlo, na vodu, elektřinu?) na mě působí snímek opravdově. Navíc je tu kromě tvrdého života imigrantů dobře vykreslen také vztah otce a syna. A Demiánu Birchirovi jeho roli opravdu věříte; nevím, jestli je to přímo na Oscara, ale třeba i díky působivé scéně rozhovoru otce a syna ve věznici (pro někoho nejspíš jenom slzavé údolí) má rozhodně šanci. Konec vyzněl na můj vkus možná příliš nadějně, ale nevadí mi. Slabší 4*, spokojenost. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, co může vyjít do kin od režiséra, který má za sebou film z Twilight ságy. Film postavený na hercích drží laťku kvality hodně vysoko. Život mexických imigrantů se může ubírat dvojím směrem. Celý život budete dřít, aby jste uživili svoji rodinu. Nebo se dostanete do gangu a skončíte v kaluži krve dřív, než řeknete: "Že já se radši nestal zahradníkem". Tento film ukazuje tenkou hranici mezi těmito dvěma světy, které spojuje a rozděluje vztah mezi otcem a synem. Krásné! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Režisér Chris Weitz, který nejednoho diváka přímo nasral Zlatým kompasem nebo dalším kusem Twilight ságy, přichází se sociálním dramatem, kterak osud chudých mexických přistěhovalců v Los Angeles nikoho nezajímá. Když je následující noc budou zapínat do černého pytle, chybět nikomu nebudou. Teď to ale díky dodávce se zahradnickým nářadím vypadá na lepší příští. Jen kdyby kolem neběhali pořádné mexické svině, protože tenhle chlapík bez ostrých loktů bude radši dříčem do úmoru než někým, za koho by se sám styděl. A stejně tak vede i svého zpupného třináctiletého syna. Dílo navenek nenápadné a realizačně skromné, po vypravěčské stránce však slušně uvěřitelné. V jednoduchosti je síla, řekl si zřejmě scénárista i Weitz a přinášejí prostý příběh, který nevnucuje pouze obtížný život ve světě plném předsudků nebo nějakou šokující thrillerovou zápletku, která skončí v kaluži krve. Jednoduše odkrývá jeden z mnoha příběhů, kterému vévodí zodpovědný hrdina Demiána Bichira. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Po delší době si ke mně našel cestu další film o americkém snu, kterých už jsem měl možnost několik vidět, a opět to byl atraktivní, zajímavý, napínavý a hlavně kvalitní film, který mě utvrdil v tom, že svět a obzvláště život je někdy nespravedlivý a člověk proti je proti nepřízni osudu bezmocný. Toto drama otce a syna, kteří se snaží protlouct každodenní realitou a když už se nadechují k lepším zítřkům, tak jsou sraženi na kolena mě nemohlo nechat chladným. Já jsem to s hlavními hrdiny naplno prožíval, fandil jsem jim a přál jim trochu toho štěstí. Bohužel film nekončí klasickým happyendem, ale na to jsem byl připraven, protože ze všech filmů, které jsem na téma amerického snu viděl měl šťastný konec snad jen jediný film, takže to tak beru, život taky leckdy není procházka růžovou zahradou a tak jsem vděčný, když se film stane v tomhle směru odrazem reality. Musím ale říci, že co mě jako člověka neznalého v právním systému USA zaujalo je to, že otec neměl tamní občanství a byl v zemi nelegálně, ale jeho syn evidentně americké občanství měl. Toto mi nebylo moc jasné, jak k tomu mohlo dojít, jasně, jeho syn se narodil v USA, ale byl synem nelegálních imigrantů, takže jak mohl dostat občanství? Tohle mi docela vrtá hlavou, ale jinak to byl fajn film, který mě donutil nespustit z televize oči a se zájmem sledovat, co se na obrazovce děje. A za to mu ode mne náleží zasloužených pět hvězd. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Keď chceš peniaze, musíš pracovať..." Samozrejme dá sa k nim dostať i inými spôsobmi , ale náš hrdina je veľmi čestný muž. Jeho osud vám iste nebude ľahostajný a iste by nebol ani americkým úradom, ak by vedeli bližšie nahliadnuť do vnútra človeka. O takto čestného a pracovitého muža by mal mať záujem každý, či už je to štát všeobecne alebo zamestnávatelia. Vidieť jeho marný boj s úradmi a papierovačkami mi nerobí dobre, všeobecne mám k týmto veciam odpor. Príbeh dokáže zaujať, asi najviac dejová linka s ukradnutým autom a pátraním po ňom. Po filme vám v srdci možno ostane to, čo mne. A to, že dnes nielen v USA ale takmer všade na svete čestný a pracovitý muž neznamená vôbec nič. U nás to platí dvojnásobne...80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh o těžkosti života přistěhovalců. Výborné herecké výkony Demiána Bichira, hudba a kamera umocňují filmový zážitek. Závěr snímku je poměrně emotivní. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Málokterý film o komplikovaném vztahu otce a dospívajícího syna se tak podaří. Zajímavé prostředí mexických nelegálů ve Spojených státech, k tomu řádná dávka emocí brzdících těsně před hranicí kýče, stéle přítomné napětí udržované nejen stavbou příběhu, ale také dobrými herci - vychází z toho velmi příjemný zážitek. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Výborné drama a hlavně doprovodná hudba, až na tu španělskou. Emocí je zde opravdu dostatek. Podle mě nejlepší herecký výkon předvedl mladý José Julián. Akorát mi zde "něco" chybělo, bohužel nevím co, možná více akce a napětí, vše je to předvídatelné a nařádkované, ale i tak spokojenost. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Velice povedené drama komornějšího stylu se skvělým (a právem na Oscara nominovaným) Demiánem Bichirem v hlavní roli otce - Mexičana, který dělá vše pro to, aby sobě a svému synovi (a to především) zajistil "lepší život" v Americe. Věci však ne vždy probíhají tak, jak si člověk představuje.. ()

Reklama

Reklama