Reklama

Reklama

I když Slovenské národní povstání sledovalo hlavně osvoboditelské cíle, ani líté boje nezabránily horoucí lásce dvou mladých lidí, jejichž osudy jsou úzce spojeny s partyzánskou skupinou. (oficiální text distributora)

Recenze (8)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Výborná partyzánská psychológia, řešící otázky obrany vlasti, zodpovědnosti za vlastní svědomí, či rozhodnutí o svém osudu. Skvěle podchycená atmosféra, neúprosná hierarchie dobrovolných bojovníků, ocitající se občas v bezvýchodných situacích. Souboj s nadějí i s vlastním rozumem, který pod tíhou okolností semtam zradí. Skvělé vnitřní monology, ale i dialogy jsou okořeněny perfektním prolínáním děje a aby toho nebylo málo,přidává Štefan ještě špetku reality imaginární. Klasický Uherův parťák Ilja Zelenka svým hudebním doprovodem dolaďuje vše. Překrásná Andrejka, nezvyklá role pro Gustáva Valacha a silný závěr. Film je pro mne rozhodně nadprůměrná záležitost. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Taký slovenský zákazkový priemer. Mal som pocit, že to žiadneho zúčastneného nijako extra nebaví, len Szomolányi sa snaží o zaujímavé obrázky. Ostatní idú na pol plynu. Film sa bohužiaľ rozbehne až posledných dvadsaťminút, pritom obliehanie ukrytých v skrýši má silný dramatický potenciál, ako sme už neraz videli. Natočili sa u nás silnejšie snímky zo slovenského národného povstania. Niet divu, že film asi nikto nepozná a nemá tu dosiaľ žiaden komentár. Vďaka striedmej dĺžke a prírode je to ale pozerateľné. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Štefan Uher ukázal, že sa dá natočiť vojnový film bez prílišnej komunistickej okázalosti. Vytvoril atmosferický príbeh lásky vo víre vojny a dopomohla mu k tomu výborná Szomolányiho kamera. Príjemne ma prekvapil mladý Horváth. Čunderlíkovú nahovorila Darina Chmúrová. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moja zaujímavosť:Natáčanie filmu Dolina prebiehalo v obci Blatnica v okrese Martin a v Gaderskej doline. (dyfur) ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů o SNP. Partyzáni zachrání skupinu lidí, převážených fašisty z vypálené vesnice. Je mezi nimi zraněná dívka, která zůstává v péči nedostudovaného medika v chajdě, kterou opouští hlavní partyzánská skupina, aby se stáhla výše do hor. Z doliny jim má čtveřice druhů podat zprávu, jak se vyvíjí situace. Mezi Jelkou a medikem vzplane velká láska, medik Jelku přenechává na starosti svým rodičům v blízké vsi, ale jejich láska je příčinou neštěstí několika lidí. Jelka je nucena dovést velitele německé posádky do doliny, stala se rukojmí, ale v rozhodném okamžiku zvolila smrt a postřelila se. Jako ve správně romantickém filmu se právě ve správnou chvíli objevili partyzáni z hor a Němce zlikvidovali. Jelka se zřejmě uzdraví a po válce sei zajisté svého milého vezme za muže... Možná, že ten samotný příběh trošku pokulhává, ale hlavní myšlenka zůstává, aniž by samotné partyzány odlidšťovala. Však také alkohol či nepozornost k jejich problémům dodaly. Filmu korunuje skvělý Emil Horváth, Andrea Čunderlíková byla mou láskou pubertálních let, takže její herectví se mi kriticky hodnotí špatně... ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

"- Tak zbohom. - To sa nehovorí. Dovidenia. Chystaj svadbu, príde veľa hostí." Vo vojne sa nehodno lúčiť "zbohom", a takí partizáni to vedia dať hlasno najavo. Jednoduchý príbeh o SNP, ktorý sa odohráva v krásnych horských kulisách kde parádne nasnežilo a toto teda filmárom náramne vyšlo. Čo ma však prekvapilo bol výber Emila Horvátha, ktorého ja nepovažujem za nejakého dobrého herca, a už tobôž nie do hôr ako chlapa čo má odolávať útokom v chalupe. Aj v tejto snímke pôsobí mäkko a aj tomu romániku so slečnou ťažko uveriť. Vo filme sa mihnú aj herecké esá, v role kolaboranta starý Šulík, no hlavne SSák Valach, pri ktorých sa mi nepáčilo splietanie slovenčiny/češtiny s nemčinou. A že do takýchto nedostatkov pre potreby filmu klesol aj Uher, to ma sklamalo. ()

OtokPag 

všechny recenze uživatele

Nezvládnutá protipartyzánská akce! Kolosální skandál! S tak tupými vojáky se přece nedá vyhrát válka. Partyzáni kropící padouchy svými špaginy si zaslouží pět hvězdiček na čepice 🤕🤕🤕🤕🤕 ()

Reklama

Reklama