Reklama

Reklama

Katarině je dvacet let a žije na bezútěšném městském předměstí, v němž útrpně setrvává bez jakýchkoli plánů do budoucna. Život se jí změní až ve chvíli, kdy objeví hudbu, konkrétně uslyší představení Mozartova Rekviem v Göteborgské koncertní síni. Katarina chce za každou cenu vstoupit do překrásného, zbrusu nového světa tónů a cítí, že musí co nejdál utéci od svého ošklivého života. Cesta k vnitřní svobodě je ale záludná, plná lží, zrady a nebezpečného vztahu se skladatelem Adamem. Dívka je pro získání nové identity schopna čehokoli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

misterz 

všechny recenze uživatele

Sociálna dráma o bezútešnom živote jednej dievky, ktorá má len malé vyhliadky na zlepšenie. Dokáže však svoju náhodnú šancu chopiť za pačesy a začať tak nový život... Je jasné, že to nemá ľahké, láska dokáže mnohé skomplikovať, ale ten kto chce a má odvahu, nemá žiaden limit... Skvelá Alicia Vikander sa týmto svojim výkonom šplhá v mojom rebríčku obľúbených herečiek stále vyššie a vyššie. Dejovú linku celý čas sprevádza nádherná hudba, ktorú hádam ani netreba predstavovať - Mozart a Rachmaninov, čo už samo o sebe je nádherný estetický zážitok. Ako sa blížil koniec filmu začal som premýšľať nad konečným vyústením celej tej situácie a pevne som dúfal, že to dopadne presne tak ako by to asi dopadnúť malo. No, nedočkal som sa, dopadlo to ešte lepšie... Tu nie je čo riešiť, plný počet a klobúk dole! Severská kinematografia ma zase raz totálne prevalcovala. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když veu v potaz, že se jedná prakticky o filmový debut, tak tedy před Aliciou klobouk dolů, to je neskutečný co tam ta holka vystřihla za exceletní výkon. Samotný film je plný emocí, špatně invetovaného citu, který strhne hodně silnou lavinu událostí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohle, že je debut Alicie Vikander? Za mě dobrý, alespoň tady na rozdíl od současných filmů vypadá jako, že je opravdu ze Skandinávie. Jen si říkám, proč to herečky vždycky mají tak složitý a musí jít přes sexuální scény, aby ukázaly, co v nich je. Nebo se pletu a tento film je o něčem jiném? Jinak klasická skandinávská depina s psychiatričkou v hlavní roli. Je až fascinující, kolik sebevědomí Alicia před plátnem nabyla od této role... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

O čem je Milovaná si může každý přečíst nahoře v obsahu, ale tak brilatní výkon Alicie Vikander to se musí vidět a věřte mi, stojí to opravdu za to. Oči které mluví, výraz v obličeji při poslechu vážné hudby, zrůžovělé tváře, které přidaly na uvěřitelnosti v těch správných momentech a mohla bych pokračovat. Silný, emocemi nabitý příběh vám mohu jen doporučit. Končím větou, která se filmem často prolínala : "Odvaha je jediným životním měřítkem." Tak jděte do toho. 90% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Bylo to hezký?“ - „Jo, dík.“ Pan dirigent zřejmě tak úplně nepochopil, co v Katarině ve skutečnosti dřímá…Mým jediným důvodem pro zhlédnutí snímku byla herečka v hlavní roli. Čekal jsem tedy, že bude Alicia Vikander výborná. Ale že předvede něco takového, to zas ne…upřímně řečeno mě ohromila a její roli jsem jí bezvýhradně věřil. Bavilo mě to její nadšení pro novou práci, spřízněného člověka, objevování krásy kvalitní hudby (které si divák užije dosytnosti) a zároveň i nějakou tu myšlenkovou potravu posouvající ji vpřed. A když se karta postupně otočí a člověk už jen čeká, kdy bude té hořkosti na Katarinu moc, přijde zvrat, který jsem nečekal. O to víc jsem si pak užil závěrečný pohled kamery, kdy mě bavilo číst si v jejích očích a hádat, co všechno se jí asi honí hlavou (přičemž mě mírně děsila ta Katarinina vyrovnanost). Objektivně je to asi na silné 4*, ale Milovaná mě emočně zasáhla natolik, že trochu nadhodnotím slabším plným počtem (kdo by řekl, že se jedná o celovečerní debut jak režisérky, tak i výše jmenované). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Další příběh někoho, jenž se obklopuje losery, kteří v životě nic nedokázaly a ani o to nestojí, ona má však jiné cíle a představy, jiný hlad po poznání. Její matka je nespolehlivá, přítel ujíždí tak akorát na videohrách a sledování pokleslé televizní zábavy, spokojení se svými mizernými životy sledují, jak se dvacetiletá Katarina rozhodne udělat odbočku jinam. Po náhodném přijetí na pozici recepční v Göteborgské koncertní síni udělá mohutný krok do postele uznávaného dirigenta. Cesta k vnitřní svobodě je však bolavá a plná zákeřných pravidel. Sociální drama o prchavém štěstí představí na hubu padající Alicii Vikander, jenž je nejen jako bezdomovkyně, která poslouchá Rachmaninova i Mozarta a čte Kierkegaarda, naprosto přesvědčivá. Má to své mouchy, ale pozitiva jednoznačně převažují. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Výzva pro stárnoucí uznávané dirigenty: Nepodceňujte mladé nezkušené dívky a jejich lásku k vážné hudbě a k jejich práci. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby výkon hlavnej predstaviteľky Katky je dychberúci a je to kočka i v teplákofke s mastnými vlasmi, ale to, že neukázali kozy až tak nesere ako to, že ich násilne sa snažili zakrývať! A chlapi, nehovorte mi, že ked si sadnete na okno zahuliť cigu na Adama, jednu nohu ohnete v kolene, že máte gule s čurákom uložené na pupku! Mimochodom, scénka s boyfriendom u výťahu v nemocnici nemala chybu! V kocke : Film je predvídateľný, ale v pohodičke sa dá zmáknuť na jeden šup až do konca. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

To je tak, keď niekto odmieta patriť do svojej sociálnej triedy… A ja to hovorím dlhodobo, Alicia Vikander je (spolu s Natalie Portman) najlepšia mladá herečka svojej generácie. A nehovorím to len preto, že je takpovediac presne môj typ; ona zvláda dokonale rovnako role u Ritchieho, aj u Garlanda, a v jej východzom žánri stvorila manželku Danish Girl. Výkon, ktorý stále radím do mojej osobnej top 5 najlepších. A tu to zrovna nemala ťažké. Aj chápem, že jej to otvorilo dvere do Hollywoodu; tá rola je celá o striedaní emócií. Od opakovaných agresií, cez sexuálnu scénu na hranici porna, vyšinutú radosť, až k nedôstojnému ponižovaniu sa. Sama o sebe tá storka nie je zrovna originálna, ale presne padne hlavnej herečke, a na koľko sa hlavná herečka objaví v úplne každej jednej scéne filmu, ju tá povyšuje na vyhraté one woman show. 75% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Pre Aliciu Vikander mám ja slabosť, a v tomto snímku bola dokonalá ... no a okrem iného fajin film s výbornou muzikou. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí snímek. Odhodlání, jaké měla Katarina, by se mi taky hodilo a jít přes mrtvoly se asi vyplatí. Herecký výkon, jak hlavní představitelky, tak dirigenta bylo na nejvyšší možné úrovni a hlavně role byly zahrány přesvědčivě a reálně. Neuvěřitelnou hudbu, kterou posloucháte většinu stopáže, nebudu ani zmíňovat. Nepopsatelný zážitek. Bůh žehnej severské kinematografii. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dráma ako hrom, to určite nie, ale zaujímavá dráma s masívnou, skvelou a naozaj umeleckou hudbou. Niečo o nešťastnej dievčine, ktorá svoje sny rieši, ako inak, cez staršieho pána, tak to býva, hoci ona to myslí aj úprimne. Dráma je aj o sociálnych rozdieloch a nemožnosti sa vymaniť z určite spoločenskej triedy. Človek zospodu rýchlo zistí, že svet je podriadený hierarchiám, ktoré vás jednoducho odmietajú. Aliciin debutový výkon určite stojí za pozornosť. Ale za pozornosť stojí aj tá myšlienka, že všetky kvalitné herečky začínali rolami, kde bola nahota alebo niečo sexuálneho. Akoby ten filmový svet mal takéto pravidlo. Kto si pozrie prvotiny všetkých top herečiek, zistí, že na 90% je to tak. Je to aj prípad Alicie, ktorá pri nahotinách ale ostáva už celú kariéru. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Vratký balanc nad propastí původu na cestě za povznesením a bez zpáteční jízdenky, aneb jak vzdorovat statistikám a dát reálný rozměr slovům o odvaze a usilí, s kterými lze dokázat vše... Ten, kdo v křehké recepční vyvolal kromě ruměnců touhy i hlad po poznání a vtiskl ten povzbudivý citát do její mysli, netušil, jak dalece může dojít naplnění. Výborná Alicia Vikander jako Katarina, v zajetí Mozartova Requiem. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Poznáte to, aj ženská krása pominie, ale jediné, čo ostane tak neuchopiteľne krásne stále, je hudba. To je jedna z prvých vecí, ktoré mi evokoval začiatok filmu. A neraz sa tu skloňovala aj odvaha, čo sa ukáže byť podstatnejšie, ako sa môže spočiatku zdať. Keď si to tak zhrniem, zatiaľ mi to znie ako reklama na mozartove gule. Dej sa teda uberal pomerne jednoznačne, a dokazoval, že tak neskonale impulzívna a popudlivá povaha, akú hlavná hrdinka mala, je proste odsúdená k neúspechu. Potom však prišiel podľa mňa dosť rozporuplný záver, ktorý ma utvrdil v tom, že severania sú cynické svine! Keby to skončilo takým "martýriom" ako Pianistka, nepoviem ani slovo. Ale toto vyzdvihovanie ideálu odvahy aj cez mŕtvoly, a zároveň ukázanie, aké je svet bezútešné miesto, je fakt na nasratie. A nepripadá mi ani úplne domyslené, že na ňu nepadlo podozrenie. Ale to už je na hovno, takýto typ komentára, čo nič nepovie ľuďom, ktorí film nevideli, prípadne im ho mierne vyspoileruje. Ja som len potreboval napísať, že som celý pohoršený, a ešte si kvôli tomu možno rozmyslím, ako (hviezdičkovo) s týmto pocitom naložiť. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Příběh Till det som är vackert veskrze nemá tolik co do sebe - depresivní je jenom tak napůl, zato odcizený (stejně jako protagonistka sama) zcela kompletně. Po celou dobu dává divákovi titěrné indicie, aby v závěru stoprocentní silou udeřil, a vy si uvědomili, že dospěl vlastně v nevyhnutelnou pointu. To, co teprve film povyšuje na speciální úroveň, je špičkový výkon teprve 20leté Alicie Vikander. Její ztvárnění neobyčejně komplikované hlavní postavy bylo natolik přesvědčivé a osobité, že ihned stahuju veškeré její další snímky. --- Mimochodem Katarina v žádném případě není "Milovaná" (netuším, kde se zase vzal ten český překlad). Zato je krutě nespolečenská, dětinská, naivní, leč houževnatá; mlčelivá a přece vznětlivá; neznalá, ale zároveň vnímavá a učenlivá; snadno se dojme... no byla velká radost ji zkoumat, však si to zkuste sami. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Navzdory zdejšímu hodnocení mi Milovaná nepřijde tak zručně natočená jako druhý kousek od Langseth - Hotel. Oba z velké části fungují hlavně díky bezchybnému a poutavému výkonu Aliciy Vikander, ale tady je lehce slabší námět i zpracování. Každopádně slušně zvládnuté drama, ale spíše než režisérka/scenáristka a každý jiný, se tu dá chválit hlavní herečka. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

SPOILER. Jemná a hezká tvářička Alice Vikander je v příkrém rozporu s postavou Katariny, kterou ztvárnila. Ale zahrála ji zatraceně dobře. Nedivím se, že si jí všiml Holywood. Film mě nejvíce potěšil svojí hudební složkou. Nevím, čím to je, ale nevědomky volím snímky, v nichž stěžejní úlohu sehrává Beethovenova 7. symfonie, to už snad nemůže být ani náhoda, že je to už třetí film za poslední měsíc, z něhož se na mě linula ta zdánlivě nenápadná, ale značně dramatická a burcující melodie. A téměř se stydím za to, že jsem si poté, co Katarina Adama shodila z okna, pomyslel: "Patří Ti to, ty arogantní hajzle!" ()

Reklama

Reklama