Reklama

Reklama

Cesta na Vostok

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2011, 26 min

Režie:

Martin Štoll

Scénář:

Martin Štoll

Kamera:

Martin Štoll

Hrají:

Jan Révai (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokument připomíná ojedinělou událost v dějinách české vědy z roku 1963. Tehdy mladý astrofyzik Stanislav Fischer (1936) strávil rok na sovětské stanici Vostok v Antarktidě. Prostřednictvím autentických deníkových záznamů a amatérských filmových záběrů, které začínající vědec za svého pobytu tehdy pořídil se film vrací do raných šedesátých let a na Fischerově příkladu přibližuje systém socialistického vědeckého bádání. Dávnou etapu svého vědeckého života přibližuje i sám protagonista, který se později zabýval rovněž sluneční fyzikou, zkoumal pásy nabitých částic kolem Země, zapojil se do příprav družicových experimentů a startu čtyř umělých družic na sovětských kosmodromech. Spolukoordinoval kosmický výzkum v rámci mezinárodního projektu Interkosmos. Je také Předsedou absolventů ruských (sovětských) vysokých škol v Praze. Více jak čtvrt století strávil jako renomovaný odborník v Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Spielbergo 

všechny recenze uživatele

Skvělá a úderná dokumentární vzpomínka na jednu fázi mládí jednoho vědce, potažmo na jednu polární zimu, strávenou na sklonku roku 1963 na nejslavnější sovětské polární stanici a zároveň na nejchladnějším místě na planetě Zemi. "Američané dovezli na Vostok také několik časopisů. Jediný pornografický vzápětí někdo rychle ukradl..." ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Zajimavý dokument o zajimavé expedici s učástí českého vědce,ale ty podmínky na Vostoku byly skutečně spartanské. On byl Stanislav Fischer i poslancem parlamentu v letech 1998 až 2002 za KSČM. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Dovolil bych si citovat 3 ukázky z deníku, které tento kout světa charakterizují: "Dnes odpoledne klesla teplota pod -76°C. Pod mojí postelí je stále led a sníh, na každého z nás připadá plocha 1,3 m2." "Teplota zde poprvé vystoupala přes -30°C, léto je zde již v plném proudu." "Ráno jsem dostal telegram od rodičů. Doma je prý teplota až +30°C, blíží se žně. Na Vostoku je červenec také velmi teplý, teplota nepřesáhne -60°C." Velice příjemná, byť zmrzlá jednohubka o jednom z nejnehostinnějších míst na planetě zemi. ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Když si vzpomínám jak jsem měl dost z 11. denní návštěvy Anglie a přespávání u rodiny, tak oproti tomuhle to bylo nic. Je krásné vidět, že i na tak odlehlém místě (polární stanici) byli i nějací Češi a podíleli se na její opravě a na nějakých výzkumech. Celý dokument byl krásně podaný a určitě to musel být zážitek na celý život. Měli tam docela drsnou atmosféru a drsné podmínky, ale co čekat na takovém místě. Kdyby někdo chtěl shlédnout, tak tady je možnost: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10267495647-cesta-na-vostok/. ()

Reklama

Reklama