Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je taková legenda o třech hudcích, kteří táhli krajem a spatřili javorový strom. Strom byl krásný, dobře rostlý, "na housličky dobrý" a tak ťali, nic nedbajíce, že "dřevo zavzdychalo a i krev prýštila" a "houslí nadělali". To se však nemělo stát. Dívka, svou matkou v dřevo zakletá, od té doby provází svým tichým hlasem hudbu jejich houslí a všude, kam přijdou, rozsévají zlo a zanechávají jen zkázu. Dívka uvězněná v nástrojích je mnohokráte prosí, aby ji už nechali na pokoji a pohřbili ji tam u té studánky, kde strom potkali. Trvá ale ještě dlouho, než je kouzlo zažehnáno. Není tak docela nepochopitelné, že v době normalizačních procesů (1972), která znamenala pro celou společnost kruté vystřízlivění, zvolili Uher s Bednárom sice folklórní, ale veskrze tragické téma. Podařilo se jim vlastně v jednom filmu vyjádřit dva důležité pocity - okouzlení slovenskou lidovou poezií a tragický podtext doby. Bylo by asi dobré si připomenout, že komunistické pojetí folklóru oklešťovalo tento specifický druh umění jen na projevy nezřízeného optimismu, lásky a vůbec nejraději na robotnické protesty proti vykořisťovatelům. Uherovo a Bednárovo pojetí se z této řady - na svoji dobu výjimečně - vymyká. Tragická balada určuje rámec neradostného příběhu, přesto tu ve stylizované podobě zazní mnoho skutečných skvostů oné moudré anonymní poezie, které se říká lidová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

...Totu sú húsličky z tej vašej Aničky...Ach vy smutný hudci, hrania už ňechajťe, studienke kamennéj tam ma pochovajťe... Další skvělá spolupráce dua Uher\Szomolányi. A další skvělej tip od filmovýho kolegy darkrobyk za něhož mu ďekuju. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Uher musel přehodnotit své kritické a novovlnné postoje z let šedesátých. Zůstal folklór, nádherná kamera, nádherná hudba a neuvěřitelné lokace. Příběh je řetězové ničení, trávení, střílení a proklínání plejády nejkrásnějších tehdejších slovenských hereček. Kvůli scénám u Dunaje mne napadl Kusturicův Underground a taky Touha zvaná Anada. Uher je pro mne chybující průkopník, Jan Křtitel slovenského filmu. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moja zaujímavosť: Nakrúcanie snímky prebiehalo v nasledujúcich lokalitách: Šarovce, Dražovce, Krásna Hôrka, Ladice, Malužiná, Vrátna, Zázrivá, Číčov, Donovaly, Mišúty, Lakšárska Nová ves, Bratislava. (dyfur) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Slovenská balada, která jako by tím chtěla maskovat podobenství o dopadu komunistické cenzury (a že Uhera se to týkalo), ale zároveň se toho maskování tvůrci natolik báli, že z něj zůstaly jen osamocené útržky, které by teoreticky tvořily celek, ale v tomhle podání se ztratí. Nedivím se tomu, krátce po 68 by to byl risk jako prase, ale takový výsledek je poměrně mdlý. Javor a Juliana je tím pádem jen tou baladou, smutnou přesně tak jak se očekává, ale vedená je zvláštně, herci občas přehrávají a časem se i ten příběh rozpadne do takové podoby, že kdyby tam vyletěl drak, nepřekvapilo by mě to. Má to ale vhodně vybranou hudbu, pěknou kameru, hezkou přírodu (a že se to odehrává skoro jen v přírodě, interiérů je minimum) a lehký fantasy/mystický nádech. Víc kladů jsem si v tom ale nenašel. Slabé 3* ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Kdo tuhle baladu nezna, jakoby nezil. Zde v doslovnem provedeni. Film je nabity hvezdami SK filmu a udelany je vlastne dobre. Cili pokud mate chut na trochu toho folkloru a nebo tenhle pribeh dokonce neznate, lze doporucit. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Akoby som zhliadol film z 50. rokov, náznak sú už úvodné titulky a potom chabý príbeh a otrasná hudba v podaní burácajúceho folklóru. S ťažkosťami som to dopozeral a nebyť chlapov ako Valach či Kukura, úplne by som zadriemal. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Jako by se zhlédl v dílech Iljenka (Bílý pták s černým znamením) a Jakubiska. Vzniklý film má všechny nešvary zmíněných děl, ale žádný pozitivní rys. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Přehlídka slovenských krásek, lidových písní a krajiny. Je to všechno moc, moc hezké. Škoda jen že té slovenčine víc nerozumím abych si film lépe vychutnal, a že se Brigita tak brzo převtělí. ()

Reklama

Reklama