Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (430)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Francouzská odezva na Slzy slunce by se snad mohla rovnat s filmem Černý jestřáb sestřelen. Ale urážet tento snímek srovnáním s patetickým a sentimentálním Útěkem ze Sibiře je zlolajné. Celou dobu jsem se skvěle bavila. Nejsem voják, takže je mi úplně fuk, jestli akce vypadají reálně, jsem divák, pro mě je důležité, že se mi líbí jejich filmové pojetí. Vzít tohle do rukou Američani, je z toho neskutečně patetický a sentimentální brak. Francouzi se k tomuto svrabu a neštovicím amerického filmu ani nepřiblížili. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden vytipovanej kousek od Enšpígla, který hrál na neuvěřitelně drsnou notu. Takhle vostrej a chlapskej film jsem vážně neviděl hodně dlouho. Je teda pravda, že ze začátku jsem nechápal příběh a prakticky nic, co se ve filmu dělo. Střihač zřejmě sjel nějakou lajnu, protože tam skákala jedna dějová linka vedle druhý. Pak se ale vlastně hodně jednoduchý příběh rozjel a já čuměl na herce, kteří hráli tak správný chlapy, že i pot byste jim mohli stírat z čela, protože do toho dali vážně všechno. Samozřejmě ale nebyli sami, do cesty se jim připletla Dianka Krugrová, která tady ukázala, že je úplně jedno jak vypadá, pořád je neuvěřitelně skvělá a boží. Mimochodem, nutno dodat, že tady v tom filmu vypadala jako kdyby fakt tou stepí trajdala celý ty dny a noci. Tady jde všecko stranou. Podstatná je skvělá akce, která se střihačovi pro změnu povedla a správnost a chlapáckost, která se ve filmech dnešní doby málokdy nosí. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Seru to, původně sem dal 3 hvězdy no musím zvýšit na 4, nemůžu za tady to omezené hvězdičkováni a punktováni snímku. Taky mne sere ta nesmyslnost, kterou tady čarovně zobrazila Diane Kruger v cele své kráse, jak všichni kvůli feministické kačeně skákali pod kulky. Proč by mněl trpět Djimon a jeho družina kvůli ní, no ne?! Obzvlášť miluju, když se tyto "ženy" snaží vnucovat své návyky, moudrosti a všeznalost ve světě s úplně jinou mentalitou, následně absolutně nechápou, že se potkají s odporem a jejich cenné znalosti zůstanou nedoceněni. Tady tahle Elsa mněla štěstí, že pochází z tak hrdé krajiny jako sou Francouzi, poněvadž ty hned vyšlou zvláštní komando, které kvůli ní hned prořídí své řady. Vahám jak prase no 7/10 si tady tohle zaslouží no Elsu bych vlastnoručně vyflaskal. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je dobré zachránit jednoho člověka, protože při tom může spousta dalších zemřít, jenom aby ji zachránili. Má takové jednání skutečně smysl? Podle všeho ano, i když já si vlastně nejsem jistý, co ten smysl je. Že by krása Diane Kruger? Film odpověď nepřinesl, a tak lze ocenit vlastně jen dobré akční scény, které se ale odehrávají spíše jen mezi pár lidmi, jinak by to neukočírovali. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Útěk ze Sibiře, ale s pořádnýma kvérama. Místy hodně nereálné, obzvláště tehdy, kdy se pětice mariňáků postaví tváří v tvář talibáncům a na 50 metrů do sebe začnou pražit brokama. Jaké myslíte, že bylo ramboskóre? V kině bych se bál, že u toho usnu. Doma jsem se díval ve tři odpoledne, to se dalo vydržet. 50% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Jediná použitá brokovnice ve filmu byla v úvodu Benelli M4 známá také pod americkým označením M1014, kterou v armádních speciálních jednotkách používá pouze několik států včetně Slovenska. (c.tucker)
  • Alain Alivon (Marius) je skutečným členem námořního komanda francouzské armády La Force maritime des fusiliers marins et commandos (FORFUSCO), kde se věnuje výcviku nováčků. (ČSFD)
  • V úvodu filmu byl použit bitevní vrtulník Eurocopter Tiger, později průzkumný Aérospatiale SA 341 Gazelle a přepravní Aérospatiale SA 330 Puma, jehož 2 stroje film doprovázely až do konce. Vojenský dopravní letoun, kterým přiletěli Victor a Kovax byl CASA CN-235M španělského původu. Pátrající bitevní letadla, před kterými se Talibanci ukryli pouze přehozením dek přes sebe, byly Dassault Rafale, jejichž prodejní cena během vývoje v 80. letech natolik stoupla, že je používá pouze Francie a žádný jiný stát. (c.tucker)

Reklama

Reklama