Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (430)

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Francouzská záchranná mise v Pákistánu, kde je jednou ze skupin Talibanu unesena francouzská reportérka. Snímek se následně soustředí na elitní komando spolu s osvobozenou novinářkou a jejich boj proti přesile a především proti nehostinným afgánsko-pákistánským přírodním podmínkám (Sověti i Američané by mohli vyprávět). Děj je prostinký, pokud se vůbec o nějakém dá mluvit (je to spíš motiv akce a útěku), nicméně zpracování, obsazení, hudba, gradace, vše v pořádku. Výborně natočené jsou především akční scény, přičemž slovo "akční" je na místě, protože o jistých strategických rozhodnutích v akci lze s jistotou pochybovat. Občas to malinko připomínalo counter-strike, ale je to rozhodně efektní. Atmosféricky zvládnuté dobře, herecky vyčnívá především Diane Kruger a pak Djimon Hounsou (tomu jsem toho leadera docela věřil), příběh a někdy i motivace (už samotný důvod zajetí novinářky) či logika malinko haprují, nicméně zábavné to opravdu je. Uvidíme, jak se příští rok předvedou Američané se svým opusem o speciální jednotce "Act of Valor". Škoda, že se trošku více nerozjela počáteční názorová rozklíženost mezi reportérkou a příslušníky komanda, čili pacifisticko-humánní pohled oproti perspektivě vojáka, který nemusí nutně s rozhodnutím politiků souhlasit, ale jelikož je ve službě, tak koná svoji práci (a pak je kritizován). Na to ovšem nezbývá v přívalu akce již čas. Celkově: Těšil jsem se a zklamán nejsem ani trochu. 8/10! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Celý príbeh sa dá zhrnúť do jednej vety: teroristi unesú v Afganistane novinárku a francúzska špeciálna jednotka ju ide zachrániť. Bolo by to však príliš jednoduché, ak by sme to zobrali len takto. Hoci je príbeh jednoduchý, predovšetkým je poctou všetkým novinárom, ktorí nám približujú dianie v konfliktných oblastiach a taktiež vojakov, ktorí nasadzujú životy pre záchanu druhých. Debutujúci režisér zvládol svoju prácu na výbornú, ale dopomohla mu krásna kamera. Tá sa síce príliš vyžívala v leteckých záberoch, dokázala však priblížiť scény z nezvyčajných uhlov a mala zmysel pre estetiku. Tento francúzsky príspevok sa vydaril a široké plátno zážitok len umocní. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden vytipovanej kousek od Enšpígla, který hrál na neuvěřitelně drsnou notu. Takhle vostrej a chlapskej film jsem vážně neviděl hodně dlouho. Je teda pravda, že ze začátku jsem nechápal příběh a prakticky nic, co se ve filmu dělo. Střihač zřejmě sjel nějakou lajnu, protože tam skákala jedna dějová linka vedle druhý. Pak se ale vlastně hodně jednoduchý příběh rozjel a já čuměl na herce, kteří hráli tak správný chlapy, že i pot byste jim mohli stírat z čela, protože do toho dali vážně všechno. Samozřejmě ale nebyli sami, do cesty se jim připletla Dianka Krugrová, která tady ukázala, že je úplně jedno jak vypadá, pořád je neuvěřitelně skvělá a boží. Mimochodem, nutno dodat, že tady v tom filmu vypadala jako kdyby fakt tou stepí trajdala celý ty dny a noci. Tady jde všecko stranou. Podstatná je skvělá akce, která se střihačovi pro změnu povedla a správnost a chlapáckost, která se ve filmech dnešní doby málokdy nosí. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nudne spracovaný príbeh s dosť naivným scenárom. Správanie postáv a niektoré dialógy sú na tyčku, ako aj celá postava toho talibanského prenasledovateľa, pre ktorého nie je nič dôležitejšie ako dolapiť nejakú novinárku. Francúzske špeciálne jednotky môžu byť tiež spokojné, misia sa podarila, síce prišli o takmer celú jednotku vycvičených vojakov, no novinárka je zachránená, môže sa oslavovať. Realistickejšia mi príde aj Disneyho Fantázia ako toto. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Neviem či je zrovna súčasná patová situácia vo svete spojená s terorizmom tá pravá látka pre francúzsky priamočiary akčný film. Ale ak nás bude "iba" dobre baviť, tak vlastne prečo nie. Benoit Magimel si pri akcii žuve žuvačku ako kanadský hokejový tréner a je to samozrejme husto cool. Pri čelnej streľbe sa Talibanci nejak ani raz nedokážu trafiť do dvojmetrových tiel, pričom naši trafia zakaždým. Ak tu sú už spomínané nejaké filmy, tak pre mňa je tento film kombináciou tretieho Ramba, Siedmich statočných a Spoločenstva prsteňa. Ak nebudete očakávať artový náhľad do blízkovýchodného terorizmu, nebudete mať s filmom žiaden problém. Asi lepšie, ako podobne ladený Bergov Na život a na smrť. Témy filmu sú iba letmo načrtnuté, posadnutosť západnou ženou oboma skupinami s absolútne odlišnými motiváciami je tu to najzaujímavejšie na nejaké to premýšľanie. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Vodca Talibanu nosí slovenskú maskáčovú bundu vz. 97. Rôzne časti oblečenia vz. 97 je možné si všimnúť aj u iných členov Talibanu. (Johnny.ARN)
  • Použité pistole speciální jednotky ve filmu byly převážně Glock 17 s tlumičem ráže 9x19mm, tedy kromě Lucase (Denis Menochet), který svůj Glock 26 ráže 9x19mm s inoxovým závěrem dal na obranu Else (Diane Kruger) tzv. jen pro případ, dále kromě velitele Kovaxe (Djimon Hounsou), který byl vyzbrojen pistolí SIG X-FIVE ráže .45 ACP, a kromě Tic-Taca (Benoît Magimel), který měl Berettu 92FS ráže 9x19mm. (c.tucker)
  • Útočné pušky speciální jednotky byly převážně Colt M4A1 ráže 5.56x45mm s kolimátory Aimpoint CompM4. Elias (Raphaël Personnaz), odstřelovač jednotky, byl vyzbrojen kromě své odstřelovací pušky útočnou puškou Colt Model 727 "M16A2 carbine" ráže 5.56x45mm. Kolimátor měl upevněný na transportní rukojeti, jelikož není odnímatelná. Velitel Kovax (Djimon Hounsou) byl vyzbrojen italskou puškou Beretta ARX-160 ráže 5.56x45mm, která se řadí mezi zbraně vojáka budoucnosti stejně jako americký SCAR, MASADA nebo česká puška CZ 805 a do služby se dostala teprve v roce 2008. Její nesporná výhoda je schopnost operovat i během obojživelných akcí. (c.tucker)

Reklama

Reklama