Reklama

Reklama

Futurologický kongres

  • Izrael Kennes ha'atidanim (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Herečka Robin Wright hraje sebe samu: filmovou hvězdu za zenitem, které s přibývajícími vráskami ubývá rolí. Na stole leží možná poslední velká nabídka. Filmové studio chce naskenovat její tělo, pohyby i emoce, a koupit si tak virtuální herečku, která už nezestárne ani o den. Strach z konce kariéry, příslib věčného mládí ve světě filmu a štědrá finanční kompenzace nakonec Robin přimějí souhlasit. Po dvaceti letech se vydává jednat o prodloužení smlouvy na futurologický kongres. Ocitá se ve světě zcela transformovaném a fantazijním, v animované zóně, kde každý může být, kým chce. Vizuálně omračující zpracování povídky kultovního autora sci-fi Stanisława Lema (Solaris) je osobitou reflexí společnosti, která vzývá kult mládí a opájí se průmyslově vyráběnými iluzemi. Režisér Ari Folman (Valčík s Bašírem) originálním způsobem kombinuje herecké výkony (Harvey Keitel, Paul Giamatti) s animovanými pasážemi, přičemž zápletku ponechává otevřenou různým interpretacím. Navrch přidává divákům bonus: množství na první pohled skrytých detailů a hříček, které vyniknou až při opakovaném zhlédnutí filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (184)

Petike 

všechny recenze uživatele

Psík a mačička tortu piekli... Mimo pomerne plytkej, lacnej a detinsky zle podchytenej kritiky súčasného Holý-údu (Folman zjavne nechápe, aké je herectvo dôležité aj v rolách využívajúcich podrobný mo-cap a počítačovú animáciu) má film ešte jeden zásadný problém: Má absolútny chaos v tom, čo "veľké" vlastne chce povedať. Mám dojem, že pán Folman, povzbudený úspechom "Bašíra", len tak nazhŕňal na kôpku rôzne nápady a frustrácie, ktoré v ňom potajme vreli, skrížil ich dokopy so svojími tajnými podlavicovými fanficmi o Robin Wrightovej, odkiaľsi zohnal prachy a presvedčil hercov... a dostali sme... toto. Záverečná tretina filmu mi už pripadá samoúčelná, a Folman a spol. majú asi dojem, že animačno-výtvarné orgie vykompenzujú absenciu zápletky a pointy. Americké postavy (ktorých je vo filme väčšina) sa napriek nominálnej americkosti často správajú skôr ako karikatúry napísané niekým, kto nie je Američan, no má o Američanoch až prehnane vyhranenú predstavu (hm, odkiaľže si Ari, už nepamätám...). Satira konkrétnych reálnych osôb kuľhá hádam najviac, a to už pri výbere ich mien. Navyše, je tu ešte jedna vec, ktorá v mojích očiach pochováva film ako stratu času na maximálne jedno videnie: Naživo zahrané scény ma na filme zaujali viac ako scény animované. To je pre režiséra, ktorý si zakladá na tíme fušujúcom primárne do animácie, naozaj veľká, trestuhodná chyba. A pochybujem, že si ju uvedomil, včas alebo prineskoro. Rada do budúcnosti: Ari, toč ďalej filmy, ale ostaň pri animácii a témach, ktorým riadne rozumieš. P.S. Keď už chcete kradnúť od Lema nápady a námety z jeho pôvodín, tak to kurňa natočte s Ijonom Tichym, atď. ! Hádam by sme to nenechali len na sitkomové prevedenia v podaní ZDF... P.P.S. pre Roba Roya: Nemôžem odhodiť moje ego, ak ho najprv neodhodil Folman. ///// Zaujímavé komentáre: Marigold, wewule44, stephano, kedu, smatana.sk. ()

MasterD 

všechny recenze uživatele

Emočně prožívající diváci si u Futurologického kongresu přijdou na své, mě ovšem narativní nesoulad animované LSD části a její surrealismus spíše odpuzovaly a nudily. Herečka Robin Wright je ovšem skutečně krásná právě i v jejím věku. Po srovnání filmu s originální knihou ovšem vidím, že je kniha zase někde jinde (lepší, propracovanější). 65% ()

kedu odpad!

všechny recenze uživatele

Marigold to napsal za mne a mnohem lépe, než bych to zvládl sám. Plné mínus je pro mne i hudební složka - takže zase nic ()

smatana.sk 

všechny recenze uživatele

Spočiatku herecký koncert Robin Wright, po prechode do animovanej zóny pocit, ako pri sledovaní Žltej ponorky. Chaotické erupcie tvorivosti. Herečka a je menežér mali dobrú intuíciu, keď chceli zo skenovacej zmluvy vyhodiť sci-fi. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Celý kongres vypadá jako bezbřehé skladiště využitých a nepoužitelných individualit, které v groteskním světě už nevnímají, co je skutečnost. Dost možná v takovém světě žijeme, aniž si to uvědomujeme, říkáme mu vědomí. Mnohdy ale necheme realitu, chceme naději. Ačkoli to tak nevypadá, je jí zde docela dost. Vítejte v nevědomí. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Povídku jsem nečetl, ale jestli to tak je napsané, tak klobouk dolu Lemovi, že dokázal, tak přemýšlet dopředu, jelikož první fázi již máme na dosah a tak to bude pokračovat se uvidí, ale vidím to docela reálně, ale ne pomocí chemie, ale spíš skrz techniku. Film má myšlenku a potřebnou hloubku, já jsem se ale místy nudil, ale to není ani tak chyba filmu, ale moje, jelikož nejsem na takový typ filmů zvyklý a moc je nevyhledávám. Animovaný svět mě ke konci už štval, nevím co měli znamenat ty divné mega rychle kvetoucí rostliny (asi metafora či symbolika - fakt nevím). Jinak ale fajn film na zamyšlení. Hodnocení: 67/100. ()

Zoltar78 

všechny recenze uživatele

Film, který se po prvním shlédnutí opravdu velice těžko hodnotí. Má to myšlenku, má to atmosféru a má to jedinečnou vizuální podobu. Zvlášť ta animovaná část je naprosto fascinující. Celým filmem proplujete způsobem jako byste byli na tripu. Na hodně dobrým tripu! Nejste si sice jisti, zda vše co si po tom všem pamatujete dává smysl, ale jedno víte jistě. A to, že jste si to náramně užili :-)... (48. MFF Karlovy Vary) ()

Palisander 

všechny recenze uživatele

Úvod z väčšej časti zbytočný a v pohode odstrihnuteľný (úplne iný film). Animovaná časť pobavila. Záver som evidentne nepochopil. Ale tak to možno malo byť ;-). A predlohu čítať nejdem. No zaujímavé to asi bolo :-). Poznámka na okraj: Postapo exteriéry sú u nás na každom druhom rohu :-). ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Bohužel v té animované části velmi pokulhává vyprávění příběhu. Nějak není jasné co se skutečně děje, nebo co si jen představuje, a taky mi připadalo, že tam i přeskakoval čas zepředu dozadu a obráceně. Nechápu ani moc obsah a smysl některých scén. Jediný důvod těch scén jsem shledat ten, že to byly vlastně role, které Wright nechtěla hrát a napsala si to také do smlouvy ( pozn. byl to holocaust, porno a sci-fi - všechny tři epizodky se tam bez smyslu a návaznosti objevily, ale šlo o WTF momenty, které s hlavním dějem neměly nic společného). Bůhví proč to takhle Folman zamotal. Ale pravda je, že tím filmu velm velmi uškodil. Mohla to být skutečná bomba. Pro příští film by mu pomohlo, kdyby písmeno L ve svém jméně vyměnil za R. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol asi najzvláštnejší film, aký som doteraz videl. Robin Wright tu hrá samu seba a v neskoršom prevedení prevtelenú do animovanej postavy. Celý dej mi prišiel akosi veľmi scestný a polku som naozaj nechápal. Asi moja chyba. Mám rád filmy, pri ktorých treba aj rozmýšľať, čo sa deje, ale toto bolo nad moje sily. Hraná časť filmu bola v pohode, ale tá animovaná....to už bol pre mňa nonsens. Na druhej strane ale je to film, ktorý vás pripúta do stoličky, lebo netušíte, čo vlastne sa bude ďalej diať a ako to vlastne môže skončiť. Hudba od Richtera to taktiež čiastočne zachraňovala. Avšak u mňa slabé tri hviezdičky. 50 % ()

Leník 

všechny recenze uživatele

V podstatě souhlasím s komentářem StarsFan. Myšlenka zajímavá, ale animovaná část mě bavila jen zpočátku, vizuálně to bylo moc zajímavé, ale místy mi to přišlo poněkud samoúčelné a pro děj nepřínosné. Emoce to ve mně příliš nevzbudilo, ale přinejmenším je to velmi originální. Za zhlédnutí to tedy stojí, i když ne každého to asi tak rozloží či rozebere, jako některé z hodnotících zde. ()

Little 

všechny recenze uživatele

Úžasná Robin Wright, perfektní Max Richter a nevšední zpracování knižní předlohy od Stanislawa Lema... Pro mě opravdu hluboký zážitek, který ve mně zanechal stopu. ()

RomanT 

všechny recenze uživatele

Film nastiňuje dvě vize budoucnosti, ke kterým jednou určitě dojde: budoucnost filmu s využitím naskenovaných herců a budoucnost člověka jako takového, který se raději uchýli k použití neškodných drog, aby unikl před nesnesitelnou realitou. Škoda, že obě vize jsou zcela izolované a jsou propojeny jen přes Robin Wright a rovněž druhá, animovaná část činí film jako celek hůře stravitelným. Dnes už jsou prostředky, kdy by se tato virtuální realita dala zvládnout "necartoonovským" způsobem. Chtělo by to ale trochu velkorysejší rozpočet. ()

spawnxp 

všechny recenze uživatele

Inu, s předlohou Stanislava Lema to mimo názvu moc společnýho nemá. Film 100% táhne excelující Robin Wright, Keitel jen sympaticky přihrává. Film má v hraný části příjemný tempo, dost dobrou kameru, prostě ok. Ovšem animovaná část? Tam jsem opravdu na rozpacich.Future virtuální realita pojata jako animáky ze 70-tejch let? To mě teda nedostalo... zvlášť když to srovnám s jiným Folmanovým filmem Valčík s Bašírem (2008), kde je animace naprosto funkční a závěrečná "živá" sekvence drtivá. Takže zklamání... ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Zaslúžené plné hodnotenie. Výborne spracovaný námet, výborná Wright a hlavne prekvapivý spôsob podania. Film si užijete viac ak o ňom nebudete príliš dopredu vedieť. Mňa príjemne šokoval. ()

tomas_j 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že mám odpor ke všem současným animovaným "velkofilmům", musím srazit aspoň 1*, protože skoro hodina filmu byla přes jeho (tedy spíše předlohy) geniálnost pro mě těžko snesitelná. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Tohle šlo mimo mě. Až příliš to hrálo na artovou notu a nepadlo mi to do vkusu. Hraná část byla ještě v pohodě. Je tu spousta možností pozastavit se nad nesmyslnostmi dnešní společnosti, nad honbou za krásou, mládím a penězi. Ale jen na tomhle se nedá utáhnout film. Druhou část napsal Lem snad sjetý nějakými houbičkami, protože toto nevymyslí rozumově běžný člověk. Ani ta animace si mě nezískala. Na konci jsem si odfrkla, že už je to za mnou. Ale stejně s pocitem, že to byla spatlanina, která stejně k ničemu moc není. ()

Reklama

Reklama