Reklama

Reklama

Futurologický kongres

  • Izrael Kennes ha'atidanim (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Herečka Robin Wright hraje sebe samu: filmovou hvězdu za zenitem, které s přibývajícími vráskami ubývá rolí. Na stole leží možná poslední velká nabídka. Filmové studio chce naskenovat její tělo, pohyby i emoce, a koupit si tak virtuální herečku, která už nezestárne ani o den. Strach z konce kariéry, příslib věčného mládí ve světě filmu a štědrá finanční kompenzace nakonec Robin přimějí souhlasit. Po dvaceti letech se vydává jednat o prodloužení smlouvy na futurologický kongres. Ocitá se ve světě zcela transformovaném a fantazijním, v animované zóně, kde každý může být, kým chce. Vizuálně omračující zpracování povídky kultovního autora sci-fi Stanisława Lema (Solaris) je osobitou reflexí společnosti, která vzývá kult mládí a opájí se průmyslově vyráběnými iluzemi. Režisér Ari Folman (Valčík s Bašírem) originálním způsobem kombinuje herecké výkony (Harvey Keitel, Paul Giamatti) s animovanými pasážemi, přičemž zápletku ponechává otevřenou různým interpretacím. Navrch přidává divákům bonus: množství na první pohled skrytých detailů a hříček, které vyniknou až při opakovaném zhlédnutí filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (184)

stuj 

všechny recenze uživatele

Film se promění v nečekaně velkou halucinaci. Dobrý výmysl budoucího světa za X let. Originální pojetí u kterého si člověk řekne "A proč by ne". Po většinu filmu jsem si říkal, že to je tak na tři hvězdičky, ale ke konci, možná i díky hudbě, jsem si řekl, že si zaslouží 4. ()

sedna 

všechny recenze uživatele

Stanisław Lem je jistě jeden z nejoriginálnějších autorů science fiction a spekulativní prózy.. Jeho kniha je soubor komických grotesek, pojatých jako úryvky z deníků a vzpomínek Ijona Tichého, Dílu neschází parodie, recese a má samozřejmě i filosofický podtext. O to usiluje také film, který naráží, na podstrkování nám falešného věčného mládí farmaceutickým průmyslem a na zánik potřeby živých herců pro natáčení filmů. Lemova představa budoucnosti před cirka 50ti lety se vyplňuje, vše, o čem napsal, se pomalu stává realitou. Co na to Ari? "V první části filmu není s Lemovým románem spjaté v podstatě vůbec nic, použil jsem Futurologický kongres spíše jako inspiraci nežli jako pevnou předlohu pro film. Představuji zde mou vizi budoucnosti, která je velice ovlivněná mým způsobem čtení románu,“ Při začátcích natáčení se Arimu v souvislosti se strojem na skenováním Robin stala zajímavá věc. „Když jsem psal scénář, vůbec jsem nevěděl, že taková věc již existuje. Při hledání dobrého místa na natáčení mi zaměstnanec zavolal a řekl, že stroj na snímání osobnosti, který potřebuji, se nachází v L. A. v natáčecím studiu.“ Problém byl v tom, že zařízení nebylo žádnou kulisou či duplikátem, nýbrž naprosto reálným funkčním přístrojem. Zvláštní film, zvláštní soundtrack. Robin Wright hraje Robin Wright. A k tomu zpívá. Max Richter je známý tím, že příliš nerespektuje zažité hranice a míchá dohromady klasické, elektronické a rockové prvky, což se zrovna k filmu tohoto typu hodí. Dávám body za Lema samotného, za to podstoupené riziko dostat se do divákovy hlubší mysli. Je zřejmé, že hodnocení bude rozdílné, Za mne **** ()

kormoran 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček za hranou část, tři za animovanou (zřejmě sledovatelné jen pod vlivem psychotropních látek :-) ). Scéna snímání Robin byla luxusní a dojemná. ()

Kejxx 

všechny recenze uživatele

Přechodem do animované části jsem se chvílemi začala ztrácet. Jedná se spíše o intelektuální film. Lemova povídka je mnohem stravitelnější. ()

LDvorak 

všechny recenze uživatele

Na mě tohle funguje. Mám rád filmy u kterých na konci "nevím". Navíc krásná Robin a úchvatná hudba. Plných 5* ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Dal bych 3*, protože v mnoha ohledech je to takové nedopečené (pomalý rozjezd, hupsnutí do "matrixu" mi prijde moc "easy" - technologie by zasloužila trochu vysvětlení, nakonec z toho čouhá "výchovný aspekt" - při závěrečném hodnocení je analogie onoho virtuálního světa s "běžným" životem na drogách příliš okatá. Ale grafika, animace, hudba, a zřejmě i udržení myšlenky a atmosféry knihy (nečetl jsem) tu další * přidají. ()

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Mam nevyhodu v tom, ze Lema mam precteneho několikrát - toto ma s predlohou velmi malo stycnych ploch. Toz: * za Robin, * za hudbu a * za animaci ()

space weaver 

všechny recenze uživatele

Zachytit věčnou krásu právě stárnoucí Robin Wright? Používat její nádherný hologram další desítky let a ji fyzicky odklidit k zapomění a stárnutí? Futurologický Kongres je svým způsobem jedinečný Sci-Fi, kde se prolíná hraný příběh s animací. Byť to není jednoduché a mnohdy ani příjemné pokoukání, tak originalita příběhu a zpracování mě vedly, pustit si tento skvostný příběh nejednou. Tady není pochyb o 95%, které dávám. ()

Reklama

Reklama