Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Dnes už kultovní psychologické drama o sexuální totožnosti trvá dvě hodiny. Z toho je zajímavých tak posledních dvacet, které stejně vůbec neutíkají. Sugestivní song na konci i závěr sám nutí, aby se zvedlo hodnocení nahoru, což jak vidno spousta lidí udělala, protože to celé předtím je jeden velkej balast, kterej diváka připravuje na onu závěrečnou dekádu emocí. __ Ve filmu není ani jedna postava, se kterou by se dalo sympatizovat a ani nikdo pohledný, jen vyfetovaný, opilý a zašmudlaný trosky. Pravá Amerika :-) ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Holky v mém případě neslzely také, pláč byl nahrazen němou hrůzou z příběhu a váhavě přiznávaným nadšením ze syrové filmařiny, nemilosrdně obírající protagonisty i diváka až na kost. Jediné, co mě v souvislosti s tímhle filmem zlobí, je neustálé odvolávání se na lesbickou orientaci hlavní hrdinky - aniž bych se chtěla pasovat do role protivně vševědoucího mentora, docela mě zaráží, kolik lidí je schopných směšovat sexuální orientaci a osobní identitu. Nicméně lidé jsou schopní daleko horších věcí, jak nám názorně dokázal John Lotter v podání Petera Sarsgaarda, takto jeden z nejděsivějších filmových záporáků, jakého jsem kdy viděla. Chválím hlavně Sarsgaarda, který téměř každým svým filmem dokazuje, že si umí role vybírat. Chválit Hilary Swankovou je přidáváním mince do washingtonské státní pokladnice, tak jen dodávám, že tentokrát putovala zlatá soška do těch pravých rukou. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niečo medzi klasickou nezávislou tvorbou a televíznym "príbehom zo života". Sú filmy, ktoré sa už v scenári priznávajú k tomu, že budú stáť a padať na výkone hlavnej predstaviteľky. Boys dont cry na výkone Hilary Swank našťastie pevne stojí. Uznanie si ale zaslúžia aj Chloe Sevigny a predovšetkým Peter Sarsgard, ktorý je hereckým chameleónom, pretože je uveriteľný ako hajzlík v tomto filme, tak ako sympaťák v niektorých ostatných. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nemám tyhle nezávislé filmy z nezávislého prostředí o nezávislých lidech příliš v lásce. Závěrečná půlhodinka je síla, ale tak nějak mám problém ocenit tu otravnou věčnost, která mu předchází. Většinu filmu jsem byl zaujat jen tím, jak je možné, že postavy Hilary Swankové věří, že je chlapec. Nehraje to špatně, ale ... seriously? ()

classic 

všechny recenze uživatele

Lámem si hlavu ako mohla taká kočka ako je Hilary zahrať takého chalana ako je Brandon... To chce veľkú sebadôveru sa vžiť do takejto úlohy,keďže po projekcii som mal problém vstať zo stoličky a vypnúť to. Za skoro dve hodiny sa tam toho udeje pomerne dosť a výkon Hilary pokladám asi za najlepší v histórii udeľovania sošiek for leading role,nie je veľa takých performances,ktoré človeku vyrazia dych,a tento,myslím,že je jeden z nich.Pochvalu si zaslúži aj Chloe za odvážne scény,ktorá nie je síce v hereckej lige,ale výkon zostáva tým zapamätania hodným. Režisérka si servítku pred ústa nedáva,a tým má snímok status veľmi nebezpečného filmového počinu,ktorý odporúčam na vlastné zváženie.Proste takmer som mal nervy v kýbli.Excelentné,ale nebezpečné. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Skutečný Nissen (Brendan Sexton III) obvinil Lottera (Peter Sarsgaard) z vraždy a výměnou za snížení trestu přiznal, že se podílel na znásilnění a následném zabití Brandona Teeny (Hilary Swank). Nissen proti Lotterovi svědčil a byl odsouzen na doživotí. Lotter stále svou vinu popíral. Porota ho přesto shledala vinným a byl odsouzen k trestu smrti. Lotter i Nissen se odvolali a jejich případ se dostal k přezkoumání. V září 2007 Nissen odvolal svědectví proti Lotterovi a řekl, že to on vystřelil a Lotter se na zavraždění Brandona vůbec nepodílel. Roku 2009 se Lotterovo odvolání díky Nissenově nové výpovědi dostalo až k Nejvyššímu soudu, který rozhodl, že oba byli zapojeni do vraždy a identita střelce je zcela irelevantní. V srpnu 2018 americký obvodní soud zamítl Lotterovu žádost o odvolání. (MFJD)
  • Brandon Teena (Hilary Swank) je pohřben na Lincolnově hřbitově v Lincolnu, v Nebrasce. Na náhrobku má napsáno: "Teena Brandon - dcera, sestra a přítelkyně". (MFJD)
  • Natáčení některých scén bylo pro Hilary Swank (Brandon Teena) psychicky natolik náročné, že si na place vyžádala svého manžela jako podporu. (casyy)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama