Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

akisha 

všechny recenze uživatele

Vadila mi jedna jediná věc. Nedokázala jsem se vůbec vcítit do hlavní postavy. O Brandonovi víme zhruba to, že si z strká ponožky do slipů a hraje ho Hilary Swank (ano, je fenomenální). Prostě žádná sonda do nitra, proč tomu tak je, jak se cejtí, jak se jeho charakter postupně vyvíjel od dětství apod. A to mi přijde jako dost velká chyba, protože podle mě přesně o tomhle ten film měl bejt. Přijde mi ale, jako by se víc soustředil na reakci okolí na Brandonův stav, než na Brandona samotnýho. No třeba to takhle původně bylo zamýšlený, ale to jsme už viděli stokrát někde jinde, ať už je to reakce na lesbu nebo místního blázna. Je to ale opravdu jediná chyba, jinak je to natočený poutavě, s výbornou hudbou a skvělou Chloë Sevigny. To se mu ani nedivím, že se do ní zamiloval. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Hilary Swank a také opomíjené Chloe Sevigny. Drsný, emocionálně silný snímek, ale neoslovil mě tak jak jsem si představoval. Určitě zasloužený Oscar pro moji oblíbenkyni Hilary. Ale filmu prostě něco chybí a úplný závěr mi přišel trochu moc líbivý, až falešný (klasické filmové "true story"), takže "jen" 80% ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Boys Don't Cry bola doteraz pre mňa pesnička od mojej naj kapely. Odteraz to bude už aj skvelá Hilary, jej premena a výkon boli bez debaty hodné oscara. Film mal naozaj silný záver a skvelú druhú polovicu, prvá stála a padala na výkone Hilary, pretože to bolo len o poflakovaní sa s divnou partičkou ľudí. Chválim ešte Chloë, Kimberly a muziku. No a radšej toto, ako tú verziu z filmu - https://www.youtube.com/watch?v=9GkVhgIeGJQ .. Project 52 Films by Women ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Čelný náraz sexuálne dezorientovaného dievčaťa s opileckou bandou povaľačov z Nebrasky nemôže dopadnúť dobre. Naturalistická snímka ma do deja vťahovala iba pozvoľne. Nebolo ani veľmi prečo. S tými nudiacimi sa, hlučnými a permanentne ožratými primitívmi a tiež s dievčaťom, ktoré sa cíti byť oklamané svojím telom sa môžem ťažko identifikovať. Ale rastúce napätie, veštiace poriadny konflikt, oprávnilo ten pomalší rozbeh. Pre riadne zhodnotenie potrebujem film vidieť ešte raz. Jednak preto, aby som si overil, či Hillary Swank má aj v origináli taký idiotský hlas, akým ju nadabovali a aj preto, aby som film videl do úplného konca, v čom mi zabránila časová nedisciplinovanosť TV Prima, ktorej už nepostačuje ani pridanie 15 minút k plánovanému koncu, aby sa zmestila do kože. O necelý rok sa stalo a môžem s pokojným svedomím potvrdiť štyri hviezdičky a pridať sa k obdivným hlasom nad Hilary Swank. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že Boys Don't Cry je něco jako milník, když přijde na dramata založena na skutečných událostech, takže to se musí vzít v potaz. Bohužel, tenhle film nezestárnul dobře a dneska diváka, který už pár podobných filmů viděl, nic nepřekvapí a překvapivě i v některých místech nudí. Což film, který se snaží něco říct o takhle složitém tématu, by neměl. Nicméně Hilary Swank si toho Oscara opravdu zasloužila. 60 %. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Brandon Teena (Hilary Swank) je pohřben na Lincolnově hřbitově v Lincolnu, v Nebrasce. Na náhrobku má napsáno: "Teena Brandon - dcera, sestra a přítelkyně". (MFJD)
  • Natáčení některých scén bylo pro Hilary Swank (Brandon Teena) psychicky natolik náročné, že si na place vyžádala svého manžela jako podporu. (casyy)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama