Reklama

Reklama

The Tunnel

Trailer

Novinářský tým (kameraman, reportérka, zvukař atd.) se vydá do neprozkoumaného podzemí Sydney, aby zde našel příběh pro svou reportáž. Příběh si jej ale najde sám. (mkaty)

Recenze (210)

POMO 

všechny recenze uživatele

Stejné postupy a fígle jako v Blair Witch Project a [REC], akorát v kanálech a tunelech pod Sydney a bez ukázaní monstra. Ale hlavně tomu shazují kredibilitu průběžné prostřihy na retrospektivní rozhovory s účastníky události, o kterých jednak víme že jsou herci a ne skuteční novináři, a taky se tím prozrazuje, kdo z nich vyvázne živý. Ne zrovna ideální koncept, když nás má film vtáhnout coby real story. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

V poslední, tolik módní záplavě klonů Záhad Blair Bitchů, Abnormálních pasivit, všelikých sračkovitých Vymítačů a jiných pokusů bývalých matadorů amatérského porna prosadit se v "seriózní" filmové branži s rozpočtem velikosti denní útraty průměrného bezdomovce, je toto opravdový klenot! Ano, zase je to sice o partičce nelogicky se chovajících, ječících, zdrhajících a postupně umírajících existencí, které honí něco, co lze s úspěchem útržkovitě zachytit výhradně na roztřepanou hájosmičku v nočním režimu, aby lačný divák v tom zrnění viděl skoro úplné hovno, nicméně zatuchlá, klaustrofobická atmosféra sydneyského undergroundu tomu dodává jakousi skličující pachuť čistého děsu. Takže pokud se bez psychické újmy prokoušete první půlhodinou unylé charakterizace účinkujících jatečních lidí, budete svědky mimořádně zdařilé sociologické sondy o tom, co vlastně opravdu žere vagusy v australských tunelech. A ani se tomu nedivím, že je to nasrané a agresivní vůči nově příchozím! Mít takovou dobu na denním menu výhradně smradlavé houmlesáky, je čerstvě osprchovaná investigativní novinářka jemně naklepaným vídeňským řízkem uprostřed tabule plné plesnivých podrážek a krysího ragú. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dokumentární horor, tentokrát z Austrálie. Vlastně se ani nejedná o found footage film, protože některé postavy děsivé události v tunelech přežily, kameru donesly na denní světlo a celým filmem diváka provází. Což, nebudeme si nic nelhávat, není úplně nejchytřejší řešení. Sice to snímku přidává na autenticitě, ale jaksi opadá strach o to, kdo přežije. V klíčových momentech je kamera rozklepaná ještě víc než je v podobných filmech obvyklé, obraz rozmazaný a účelově nekvalitní. Jako nevím, já měl dokumentární horory spíše rád, ale už jich začíná být fakt až příliš a zrovna tenhle mě šíleně otravoval. Hodnotím tedy tak jak hodnotím, ale musím přiznat, že "objektivně" není The Tunnel zas až tak hrozný film. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

NÁSLEDUJÍCÍ FILM POPISUJE UDÁLOSTI, KTERÉ SE STALI V ŘÍJNU 2007..... /// Jestli vás nezajímá, jak Australská vláda bude řešit nedostatek vody, třeba budete zvědaví, jaký tam točí dokumentární horory. Aby bylo jasno - ruce se jim třesou jako jinejm, děj osvěžují (?) záběry z průmyslových kamer a melou kolem toho strašný hadry. Tam dole je to překvapivě celý černý (v tunelu) a jelikož se tam ztrácej houmlesáci, čeká to i filmaře. JE TO NAŠE PRÁCE, NAFILMOVAT TO, KLÁST OTÁZKY. A tak chodí, běhaj, jsou zadejchaní, vyděšení a mají svoji příšeru. Pro mě je to ale jen parta pobíhajících lidí, která chce bejt za každou cenu ,,in“. Když Australani v tunelu, tak Hill 60. Když mystifikace, tak Čtvrtý druh. Když dokument, tak normální. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem bezdomovec a začali se mi ztrácet spolubydlící. 2.) Doktor mi doporučil (třesoucím hlasem) sledovat třesoucí věci. 3.) Filmaři, kteří riskují život a točí i s prasklou čočkou musí bejt hustý! /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

zatáhl jsem žaluzie, dal žábám nažrat a otevřel jsem si francouzské víno. Plný očekávání jsem si pustil tolik opěvovaný film THE TUNNEL. Záčátek mne tedy vůbec nenadchl. Čtyři amatéři a ke všemu jeden z nich s koňským úsměvem. Říkal jsem si:"Bože, hlavně ať ty zuby neukazuje během celého filmu. Pak se objevil tunel. Ale mohl to být klidně sklep starého paneláku. Občasné zvuky, mohl dělat právě přivolaný výtah. Znáte to. Pak utíkání, blik, světlo, tma, rozmazaná kamera a řev. Jak jsem říkal, klidně to mohl být opilý Róm, který si sklepem zkracoval cestu mezi vchody v paneláku. A zakopl. Bylo by to úplně stejné. To byste slyšeli ten řev. Stačilo by to nahrát na kameru a mohl by to být TUNNEL 2. Já si teď hlavně rychle musím zlepšit náladu nějakým kvalitním filmem. Např. 3. dílem Borgiové na HBO. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Keby som mal hodnotiť poster, tak by to bolo za päť. Nechápem, prečo sa každá krajina snaží napodobniť Paranormal Activity, veď tie found footage horory už musia každému prerastať cez hlavu. Tentokrát na to doplatila Austrália. Je to nezaujímavý dokumentárny horor o podzemných tuneloch, v ktorých sa strácajú bezdomovci, a tak sa tam vyberie skupinka novinárov nakrúcať reportáž. Horor obsahuje priame vstupy hlavných postáv do deja, čo ma otravovalo, pretože boli úplne zbytočné, ničím nezaujali a vlastne spoilerovali, lebo tým pádom bolo jasné, kto tam prežije a kto nie. Prvá polhodina bola len ukecaná nuda, samé monológy a interview (musel som použiť rýchloposuv). Potom hlavní hrdinovia vošli do tunelov, ale tá nuda žiaľ pokračovala, akurát s tmou a krikom. Mne už jednoducho nestačí pobehovanie postáv po tmavých interiéroch, a v tomto filme nebolo nič, čo by túto otrepanosť aspoň trochu osviežilo. Tentokrát ešte dám dve hviezdy (čím očividne nadhodnocujem), ale tipujem, že ešte pár takýchto hororov a celý subžáner skončí podobne ako šikmooké napudrované vlasatice - v odpadkových košoch a dávnych spomienkach. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Snaživý, zľahka nadpriemerný found footage. Pôsobivá zápletka o austrálskom podzemí - mesto pod mestom, s ktorým mali politici veľké plány, tie však boli bez vysvetlenie stopnuté. Čo sa v podzemí stalo, že to papaláši odmietajú konkretizovať? Prostredie tunelov, štôlní, miestností, spojovacích chodieb, kanálov a podzemných jazier, rozhodne má niečo do seba. Ďalším plusom je šokujúci fakt, že veľká časť hrdinov prežije (to nie je spoiler, od začiatku sa vyjadrujú k udalostiam z podzemia, takže je jasné, že nezomreli). Potešilo ma i ústredné zlo, je vcelku desivé. Bohužiaľ, tvorcovia urobili rovnakú chybu, ako množstvo filmárov pred nimi: priniesli zaujímavé otázky... na ktoré neponúkli žiadne odpovede. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Úvod je opravdu tragickej a měl jsem co dělat, abych Tunnel nevypnul. Poté se naštěstí začne pracovat s nahrávkami a nastupuje standardní strašení vycházející z toho, že někdo stojí ve tmě těsně za vámi, ale vy to zjistíte až po pár minutách, když si prohlédnete nahrávku z kamery vašeho kamaráda. Však už jsme to viděli mnohokrát. Bubu scény se tvůrcům docela povedly, ale oni to preventivně zabili faktem, že od začátku víme kdo přežije. Což je v horroru poměrně odvážná strategie. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tohle je vskutku povedenej horor, u kterýho neni problém se chvílema skutečně bát. Tunnel totiž útočí na ten nejzákladnější druh lidskýho strachu, který je s náma od nepaměti. A tim je strach ze tmy a z neznáma. Je to jednoduchý, přímočarý a hlavně to funguje. Stačí jenom najít správný prostředí / lokace / exteriéry, odkud se pomoci nedovoláte, a máte z půlky vyhráno. Pak do smradlavých, temných a stísněných prostorů postavte skupinku vyděšených lidí, nechte jim zmizet kamaráda a do takhle už vypjaté situace přidejte pro jistotu tušené zlo / krvežíznivé bestie / pomstychtivé duchy a musí se vám zákonitě dostavit nepříjemnej pocit úzkosti a mrazení. Pokud tedy neni režisér packal. Ten pro zdůraznění dokumentárního stylu používá sestřihy výpovědí přeživších, jak to známe například z Discovery. Na autentičnosti to sice přidává, ale bohužel někdy na úkor napětí, protože často tak činí během nejzajímavějších momentů. Proto slabší 4 hvězdy. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Celý film krachuje na základní věci, snaží se vypadat jako reálný dokument. To, o čem se tu rozepsal J*A*S*M je pravda, pokud divák ztratí strach z toho, které postavy to přežijí, o čem vlastně ten film je? Tvůrcům se toho skutečně moc nepovedlo, totální nelogičnost v rozhodování hlavních postav vítězí úplně v každé scéně. Chválit atmosféru je bohužel zbytečné, protože atmosféru vytvořilo prostředí a dokázalo by jí navodit i dítě. Chyběl i nějáký promyšlený děj, první třetina filmu se zaobírá totálně zbytečnou předehrou a když se vejde do tunelu, jen se bloudí, bloudí, bloudí a bloudí. Lekačka ani jedna (?), ale jděte! Evidentní inspirace původní Blair Witch, možná si tvůrci Tunnelu mohli vzít příklad spíše z její napodobenin. Přesto chválím pár světlých pasáží, při kterých se člověk přištihl, že je napnutý jak špagát. 56% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tunelová pasivita, aneb falešná autentičnost dala zase jednou připomenout, že není nad upřímnou fikci s fantazií.. První půlhodinka seznamování s investigativním štábem australského Janka Kroupy v sukni byla stejně záživná, jako pohled na pět spících Aboriginců v tunelu a jakmile z jejich folklóru vzešlý humanoidní rejsek začne úřadovat, omezí se vše už jen na pár opakujících se činností - funění, hysterčení, běhání, kurvování, či glosy přeživších (to aby se o ně divák nebál) - vše bez pro tento žánr nutné přidané hodnoty.. Obohatili jsme svět o termín „tunelování“ a Ledesma ve svém „brought footage“ ukázal, že funguje i ve filmu - jako divák vložíte nějaká očekávání a zpátky nedostanete nic.. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Ako potencionálny zákazník , sa nenechaj odpudiť tunajším hodnotním. abNORMALNEAKTIVity...etc sa na túto pecku nechytá . Aj v tomto prípade kamera sníma kameru a baterka svieti na baterku , ale Ja som sa veľmi bála. Tento x dôvodom nebola obava , ako dlho to ešte bude trvať , ale bolo to naozaj strašidelné....autentické , originálne, napínavé a pristihla som sa , že v niektorých chvíľach sa v tej tme strácam a keď konečne nabehlo svetlo trvalo Mi nejaký čas , kým som sa naladila na roztrasený rytmus.Celé to bolo preśpikované tiež autentickými výpoveďami o udalostiach , ktoré ma desili. Tunelom sa budem určite vyhýbať. Snímok vyniká aj tým , že 1. x mi nestačí hodnotenie 1- 5. Po niekoľkodňovej hustej úvahe smelo tú 5ku seknem ! ( dúfam , že mi ostane dosť bodov na ďalšie snímky ). H - specialist to mrskne o zem , stádo utečie za pastierom , ale tunajšie horrorové podhubie Mi iste odpustí... P.S. ( Natasha scaryface cover vystihuje môj úžas ) ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Tunel je nízkorozpočtový projekt, ktorý si na svoje nakrútenie zarábal promom cez internet; od fanúšikov i ostatných, ktorí mali možnosť takto pomôcť jeho vzniku. Hoci tvorcovia nakoniec vyzbierali iba štvrtinu naplánovaného rozpočtu, nevzdali to a s využitím svojej fantázie a všetkého čo mali k dispozícii film dokončili. Následne ho dali k dispozícii zadarmo na web; s tým, že finančný príspevok je čisto dobrovoľný, z toho čo sa zarobí bude vyplatený štáb a prípadný ostatok sa použije na ďalší filmový projekt. Takýto uvedomelý prístup mi je osobne veľmi sympatický a vďaka online kampani sa filmík dostal do širšieho povedomia aj bez toho, aby stratil svoju nezávislosť. Príbeh zobrazuje novinársky tím, ktorý sa vydá robiť reportáž do "opustených" tunelov pod austrálskym Sydney, kde sa im začnú diať pochybné veci a sami objavia niečo viac než by chceli. Zo začiatku sa to rozbieha pomaly a ide skôr o dokumentárnu krimi, ktorá je však komplexná a uveriteľná, čo pripraví pôdu na následný napínavý, atmosferický strach z neznáma, ktorý postupne vyvrcholí strašidelnou hororovou naháňačkou v štýle REC / Ils (Them). Dúfam, že si tento počin zarobí dosť na to, aby mohli tvorcovia pripraviť niečo ďalšie, pretože napriek neoriginalite som cítil, že bol spracovaný s podstatným hororovým záujmom a nasadením. Páčilo sa mi to (určite v značnej miere aj preto, že mám slabosť pre prostredie tunelov, metra, kanálov a podobných podzemností v hororoch) a ako zahlásila jedna z postáv; "it was fucking frightening". ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na výpravu z Blair Witch, kterou vedla investigativní novinářka, která jakoby z oka vypadla Jeně Malone, čekal krutý Pád do tmy. Myslím, že na fenomenální Verbalův komentář nic nemá, přesto se však pokusím nějak shrnout své dojmy z tohoto dalšího "Shaky-hand-cam Adventure." I když typy filmů "Found Footage" a "Hand-Cam" nedokáží v podstatě už nabídnout nic nového a neokoukaného a odehrávají se téměř výhradně ve formátu "Co to bylo?", "Slyšeli jste to?" a "Co se to sakra děje?", na mě však tento styl zapůsobí vždy. V několika okamžicích mi srdce bušilo jako o závod a seděla jsem hluboce zařezána do křesla. Jednou jsem navštívila starý bunkr ze 2. světové války nacházející se uprostřed lesů a těch několik minut uvnitř, které jsem tam strávila a kde mi doprovod dělaly pouze dvě další osoby a světlo z mobilu a jinak všude okolo jen černočerná tma, tmavá zákoutí a díry, do kterých mohl člověk snadno hňápnout, mi vystačilo až do konce věků:) Tak po*raná jsem z toho byla. Takže už docela chápu chování filmových postav v podobných prostředích. A v tunelech bývá teda kurevská tma. Takovou spleť podzemních chodeb, která je jako jeden velký, děsivý labyrint, ze kterého se nikdo nedostane zpět, jsem naposled viděla ve filmové adaptaci Kingova "TO." A ani ta nebyla zdaleka tak děsivá, jako tento Tunel. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

První hodinu "budování napětí" a seznamování s týmem (který si zasloužil, jak nakonec dopadl) jsem se strašně těšil, že to konečně bude film, ve kterém v děsuplné atmosféře postupně požírá adepty Darwinovy ceny velké, zmutované, krvežíznivé morče. Ale bohužel jsem se zase nedočkal. Subjektivně mi z řady důvodů, které se tak hezky poskládaly k sobě, přišla tahle tisící vykrádačka blérwič lacinosti jako zatím nejhorší, kterou jsem viděl. Zejména kvůli naprosté necharismatičnosti herců a hlavního bubáčka. A korunu tomu dodala nefungující myšlenka prostřihů rozhovory (hodně kazily atmosféru) a trvání na tom, že jde o autentické záběry a nikoli herce. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu jsem doslova vyšla vstříc. (Hlavně horor, co překlenul 60%? Wow!) Čas kolem půlnoci, sluchátka, tma, samota, ideální podmínky. Ale bohužel je nutno nejdřív se prokousat asi dvacetiminutovou vatou s "pravými" výpovědmi nesympatickejch postav, než děj sklouzne do podzemí a dostaví se obstojná stísněnost - špinavý rozlehlý tunely jsou geniální lokace. A abych jen nehaněla, jsou tu zvládnutý momenty co pěkně postraší, bohužel je jich ve filmu málo. Samozřejmě, že styl pravdivýho dokumentu se už zcela vyčerpal, samozřejmě že působí směšně, trapně, na facku, že si divák furt jen říká, jak se na to měli tentokrát už vážně vykašlat a natočit pořádnej normální horor (a v takovejch lokacích by to teprve stálo za to!). To potom irituje každá blbá scénka typu "běžím jako o život, zdrhám před strašlivým mutantem, ale nezapomenu si v běhu sebrat ze země kamerku, hodit si jí na rameno a vesele natáčet svůj běh smrti". Nebo například další oblíbené scény - vypjatý moment je lépe vždy natočit roztřeseně, na polorozbitou kameru, střídavě pod vodou a dobré je zabírat nedůležitý úhel, ve kterým není nic vidět. Nehledě na prazvláštní zlepšovák - komentář přeživších během filmu - kterej samotnej o sobě je mi celkem šumák, ale ty dva o tom tlachali, jako by to byl jen dobrodružnej výlet na safari. Věřím, že i tenhle typ filmu se dá natočit dobře, ale Tunnel mezi ně bohužel nepatří. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Vezměme to popořadě… Na fakt, že u těchto pseudoreálných hororů začátek většinou nudí, jsem si zvykl. Na fakt, že nic neuvidíme jasně (monstrum se podaří zachytit jen na jednom frameu), taky. Ale The Tunnel je ještě hloupější a co je důležitější, mnohem méně zábavnější (rozuměj, postrádá hororovou atmosféru) než ostatní tyhle výstřelky poslední doby. Pro srovnání - Grave Encounters - i když byl tento snímek občas k smíchu a ve druhé polovině nefungovalo prakticky nic, tak si stále pamatuju na první, opravdu skvělou první půlku filmu. Ale zde, bohužel, nic takového není. Vše odhadnete dávno předtím, než se to stane, lekačky jsou hodně očekávané a nefungují a celé mi to přišlo, jako by tvůrci měli v plánu ještě pokračování… Naprosto zbytečný příspěvek do skupiny hororů "podle totálně stoprocentně husté skutečné události". 40 % za občasný náznak alespoň nějaké té atmosféry či pokusu o ni. Zbytek zahodit, nejlépe do nějakého (ne)opuštěného tunelu a zapomenout, že tam něco je… ()

castor 

všechny recenze uživatele

Australský dokumentární horor Tunnel si háže klacky pod nohy hned po několika minutách. Kdo přežije, totiž víme hned od začátku. Navíc desítky minut před výpravou do podzemí je to docela slušná nuda, komentáře přeživších ale záhy zvolní a tvůrci výhradně nabízejí to, co se děje dole (ve tmě). Tam je samozřejmě všechno rozmazané a roztřepané, snímané na noční kameru nebo účelově nekvalitní, vše podpořené hysterií, zmateným pobíháním a vracením se k už změněným rozhodnutím. Využití klaustrofobního prostředí poměrně funguje, postavy (ač je hrají poměrně nesympatičtí herci) nějaká šílená rozhodnutí nedělají a divák tak nemusí řešit poměrně jalový děj. I když investigativní žurnalistiku si pochopitelně představuji kapánek jinak. Téma nedostatku vody a vládního řešení v podobě zatopení nevyužívaných tunelů pod Sydney je jen záminkou, abychom se dostali k tomu, že v podzemním bludišti nepřežívají jenom bezdomovci. A teď si to chce pochutnat i na něčem jiném, než na zatuchlých lidech bez střechy nad hlavou. Ale to jsme asi očekávali!! Průměr průměrů, na který se poměrně snadno zapomene.. ale na tři hvězdy se vysápe!! ()

Faustka odpad!

všechny recenze uživatele

The Tunnel je další se záplavy zaručeně autentických dokumentů…, ale nejspíš jsem už toho všeho přehlcená, protože jsem si připadala, že na mě Australané zkouší jakési novodobé právo útrpné… a to opravdu, ale opravdu nemám zapotřebí. A už vím o mnohem přitažlivější podívané… vyrážím s parťákem LIVINGDEADem za velmi nebezpečným úkolem… odhalováním děsivých záhad panelákových sklepů. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Sledovat dokument o natáčení, asi bych se bavil mnohem více: jak musel štáb prolézat spletité sítě podzemních tunelů, místností, hledat podzemní pobořené stavby... To mohla být sranda. Takhle na diváka sem tam vybafne něco velmi těžko identifikovatelného, a konec. I atmosféra si pro jistotu vzala dovolenou. Jak se mám bát, když vím, kdo přežije? Pochvala za realizaci, ale pohlavek za kvalitu. ()

Reklama

Reklama