Reklama

Reklama

Neviditelné rány války 1861-2010

(TV film)
  • USA Wartorn: 1861-2010

VOD (1)

Obsahy(1)

Lékaři z dob občanské války tento stav nazývali hysterií, melancholií nebo šílenstvím. Během první světové války se ujal název válečný stres (shell-shock) a s druhou světovou válkou přišli lékaři s termínem bojová únava nebo vyčerpání. Dnes je tento stav známý pod termínem post-traumatická stresová porucha (PTSD), tedy ochromující strach, který se objevuje, když se člověk ocitne v život ohrožující situaci, jako je právě třeba bojový konflikt.
Tento dokumentární film z originální produkce HBO zkoumá stres způsoběný válkou a následné post-traumatické stavy, které se objevují u vojáků a jejich rodin napříč americkou historií. Počínaje prvním zaznamenaným případem z Občanské války, přes obě světové války a Vietnam, až po nedávné válečné konflikty v Iráku a Afghánistánu. Příběhy vojáků trpících PTSD jsou vyprávěny prostřednicvím dopisů, deníků, fotografií a záběrů z boje, rozhovorů s veterány z druhé světové a vietnamské války, záznamů z operace Pouštní bouře a Irácká svoboda, a interview s příbuznými nemocných vojáků. V dokumentu jsou také rozhovory s americkými armádními špičkami, s pěšáky sloužícími v Iráku a s experty z washingtonského lékařského centra Walter Reed Army Medical Center. (HBO Europe)

(více)

Recenze (11)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Konečně dokument, který neukazuje jen boje, hrdiny a vlastenectví, ale pojednává o následcích války(post-traumatická stresová porucha), jejich hrůzách, krutostech a hlavně dopadech jak na vojáky, tak i jejich rodiny. O tom jak jednoduché je se zbláznit. Dojemné příběhy rodin a přátel, kteří přišli kvůli válce o ty nejdražší a nejbližší. Od začátku americké občanské války mezi Severem a Jihem, až po válku v Afghánistánu. 75% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Je možné, aby bol "obyčajný" človek, vojak, vystavený takým hrôzam, páchaným na nevinných ľuďoch, pričom by to na ňom nezanechalo žiadne následky? Výpovede vojakov, ktorí sa úprimne spovedajú so svojich pocitov, zážitkov, ktoré nadobudli pri rôznych vojenských operáciách, či spoveď matky, ktorej syn natoľko prepadal neukojiteľnej chuti ubližovať iným, až si radšej sám siahol na život. Z lekárskeho hľadiska je "Wartorn: 1861-2010" je jeden z najlepších dokumentov, zaoberajúcich sa syndrómom "bojovej únavy", ktorý sa prejavoval na vojakoch už počas II. svetovej vojny. V dnešnej dobe sa táto porucha nazýva "post-traumatická stresová porucha" (PTSD). ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, jenž je mezi ostatními unikátní v tom, že ukazuje, co válka udělá s psychikou vojáka. Velice zajímavé jsou jak příběhy z dávných válek, tak i z těch novodobých. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Dojemný a děsivý dokument o následcích, které válka zanechá na vojácích, ať už bojují na kterékoliv straně. Jednotlivé příběhy rodin a vojáků mě opravdu chytly za srdce. Je strašné vidět, jak do války odejde silný mladý člověk a vrátí se prakticky úplná troska. Dokument, který snad mnohým otevře oči. "I've seen what humanity can do... I've seen humanity at its worst". ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dojemný dokument o vojácích s posttraumatickou stresovou poruchou a dokonce o sebevraždách. Vláda na ně zapomněla. Dokument používá rozhovory k ukázání dopadů války na veterány a jejich rodiny.   https://dokumenty.tv/neviditelne-rany-valky-1861-2010-dokument/ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už veľký Remarque o tom živo a hodnoverne písal. O tom, ako vojna poznačí životy vojakov, ktorí boli prinútení ísť do špiny, smradu smrti a krvi a museli sa z nich stať len vraždiace monštrá. A potom vám odrazu povedia, je koniec, choď, začína normálny život. Ale ako sa s tým dá len tak vyrovnať? Tento dokument rieši výsostne amerických vojakov, veď tí majú dostatočne dlhú históriu vojen. Nie je postavený protivojnovo, rieši výlučne duševné zdravie a z prvej ruky ukazuje vplyv PTSD na množstvo ľudí, o ktorých by sa dalo povedať, že ich nezlomí nič. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

PTSD - post-traumatická stresová porucha. Mentální porucha/nemoc, která zasahuje nemalé procento vojáků, či i normálních lidí, kteří se dostanou do stresových situací/ traumatických událostí. .. Všichni lidé litují vojáků, kteří přišli o nohu či ruku, ale když se řekne, že voják který přijel z turnusu trpí PTSD, nikoho to nezajímá. Ale mělo by. Mentální poruchy jsou stejně vážné, někdy i mnohem vážnější jak fyzické zranění. Leč jak bylo i u konce tohoto dokumentu ukázáno, kdo to nezažije, tak to těžko může chápat. .... HODNOCENÍ: 95% (5*) ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Originální dokument, který mapuje často tragické osudy několika vojáků a jejich rodin. Ačkoli se domů vrátili vcelku, jejich duše utrpěly nezahojitelné šrámy. Zajímavostí je, že se na snímku coby výkoný producent podílel nedávno zesnulý herec James Gandolfini, známý především ze seriálového hitu The Sopranos. Několikrát se dokonce objeví přímo v záběru při pořizování rozhovorů. ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Bolestivé nahlédnutí do myslí vojáků, pro které návratem z války boj neskončil - pouze změnil svou formu. Tohle vydařené dokumentární dílko důrazně nedoporučuje deset z deseti vojenských náborářů. ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Dokument o PTSD. Je tu krásně viďět vývoj této poruchy...respektive názvy této poruchy. Ale nemyslete si, že dnešní armáda tuto chorobu respektuje stejně jako třeba ustřelenou nohu či průstřel břicha. ()

Beliel 

všechny recenze uživatele

Krásně udělaný dokument, který popisuje trauma, které postihne vojáky, kteří jsou každý den tváří v tvář smrti a vidí věci, které obyčejný smrtelník nikdy neuvidí a nedokáže si představit jejich hrůzu. Krásně je tam také popsáno to, že psychická nemoc, tedy skrytá, je stejný prevít jako jakákoliv jiná závažná nemoc a nesmí být brána na lehkou váhu. Bohužel je stále brána v armádě jako slabošství a jakési "ulejvání", i když tomu samozřejmě tak není! ()

Reklama

Reklama