Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plukovníci amerického námořnictva Brickley a Ryan velí eskadře torpédových člunů. Bojové a strategické možnosti těchto plavidel nemají u vyššího velení velkou důvěru. V roce 1941, po útoku Japonců na Pearl Harbor, je jednotka umístěna v zálivu na Filipínách. Proti očekávání však vojáci nedostanou žádný bojový úkol, ve kterém by mohli uplatnit své schopnosti. Mají jen hlídkovat a zajišťovat běžné dopravní úkoly. Situace se změní, až když Japonci začnou dobývat Filipíny. Teprve teď se ukáže, jak platné mohou být malé bojové lodě při potápění nepřátelských křižníků. Výzbroj a manévrovací schopnosti člunů jsou ovšem stejně důležité jako odvaha a námořnické dovednosti jejich posádek. To vše platí i v případě, že boj je předem prohraný...
Klasické válečné drama režiséra Johna Forda pravdivě líčí statečný, avšak marný zápas americké námořní jednotky o ubránění Filipín před japonskou armádou, jak probíhal od prosince 1941 do dubna 1942. Postavy poručíků Brickleyho a Ryana přitom vznikly podle skutečných válečných hrdinů Johna Bulkeleyho a Roberta Kellyho. V některých bojových scénách zastoupil nemocného Johna Forda Robert Montgomery, představitel poručíka Brickleyho, který využil vlastní maríňácké zkušenosti z druhé světové války.
Na svou dobu nesmírně výpravný velkofilm získal nominace na Oscary za nejlepší zvuk a nejlepší zvláštní efekty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Ne úplně typický Fordův film - spíše těsně poválečná propagace techniky a námořníků z bitev torpédových člunů na Filipínách. Na jednu stranu je tam dost válečných scén, na druhou stranu příběh není nějak geniálně podaný. Trailer: http://www.spike.com/video/they-were-expendable/2673248 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ty dvě hvězdy dávám spíše z úcty k hercům... Čekal jsem válečný film se vším všudy, navíc s ohledem na dobu vzniku plný dobové techniky... Pravda, pár PT Boats tam je, ale s tou akcí už je to vážnější... Většina děje se odehrává na souši za neustálého vykecávání což spojeno s vražednou stopáží 135 minut již v půlce způsobí nekontrolované klesání očních víček... Bojové nadšení jež herci předvádí a patriotismus v tomto případě chápu. V době natáčení pro Amíky válka ještě trvala a nikdo kromě pár vyvolených nevěděl nic o projektu Manhattan. Japíci se mezitím chystali jak Amíkům při invazi na rodné ostrovy zatopí... Filmový průmysl tímto a podobnými válečnými filmy o všech možných vojenských profesích velmi pomáhal propagandě v přesvědčování mladých mužů, že válka se týká i jich... . Už jsem ale viděl lepší kusy z války (točené v té době). Dávám dvě torpéda. * * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 4/10 Hudba 5/10 Efekty 5/10/// +na svoji dobu určitě výtečné technické zpracování, to prostředí ve kterém se film odehrává se cení -jinak je to strašně zdlouhavé a k závěru natahované/// Jakš takš může zaujmout občasnou akcí a hereckým obsazením. Když pominu že je film černobílý, tak je aji na co se koukat. Bohužel dnes už ale film ničím neohromí a dost možná váš unudí. Navíc k tomu všemu je tady tuna patriotismu. Něco jako nabídl nový film Vlajky našich otců. Ve výsledku stejně nudné a stejně zbytečné. A je opravdu jedno, že je mezi filmy rozdíl 60 let. Začnám si uvědomovat, že mě látka válečných filmů moc neuspokojuje a utvrzuji se v tom, proč je slušně řečeno nevyhledávám (pozor najdou se i výjimky). Aspoň, že ti herci byli trošku simpatičtí./// Celkem 46%/// ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zvláštně pomalá atmosféra s dlouhými mlčenlivými záběry má patrně vyvolat dojem beznaděje vojáků prohrané bitvy o Filipíny, která se nedá nazvat jinak než "velký výprask". Dobré záběry z bojů, ale není jich mnoho. Zbytek spíš nudí. /15. 9. 14./ ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vidím to tak, že ide len o veľmi voľný prepis o dva roky staršieho snímku CRASH DIVE, rovnako na Oscara nominovaného ( a rovno aj oceneného ) za Špeciálne efekty. Aj keď tej akcie tam veľmi niet, je to hlavne spôsobené prepálenou minutážou a vtedy módnou vlnou romantických vojnových snímkov. Vo svojej dobe hit ( celkom pekné 29. miesto v celoročnom US box-office ), dnes len chabá spomienka na old school Hollywood. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu je to nesmírně dobrý film v tom, jak je to natočeno a jaké scény jsou zde obsaženy. Námořní bitva je velmi dobrá. Navíc taková ta správná chlapská atmosféra je taky dobře zachycena. I když je to patriotský film, není to příliš vlastenecké, aby se vám z toho dělalo šoufl. Přesto budete mít sem tam pocit, že se vlastně nic neděje. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Nepříliš přesvědčivě zvládnutý válečný snímek. Zbytečně příliš dlouhý, co se týče reálnosti válečných akcí, taky žádná velká sláva. Slabší tři. 50%. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Film apelující na vlasteneckou službu a smysl pro povinnost je z netradičního prostředí eskadry torpédových člunů a se odehrává po napadení Pearl Harboru, kdy Japonci bez potíží dobývali jeden tichomořský ostrov za druhým. John Wayne hraje Rustyho Ryana, zástupce velitele eskadry (R.Montgomery), který díky zranění ruky sice potká půvabnou zdravotní sestru, ale do akce se dostane až v poslední čtvrtině filmu (nepočítáme-li podíl na evakuaci generála MacArthura, jehož slavným výrokem „We shall return“ snímek končí). V titulcích jsou u jmen tvůrců uvedeny také jejich armádní hodnosti-pokud tedy nějakých dosáhli. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

LISTEN, SISTER. I DON'T DANCE! AND I CAN'T TAKE TIME OUT NOW TO LEARN. ALL I WANT TO DO IS GET OUT OF HERE!! Ne, ne, ne a ne. Všechno špatně. Nevím jestli neměl pan Ford během natáčení úpal, ale jediný co mě u toho filmu napadalo bylo: Johne co to sakra blbneš? Tak utahanou limonádu jsem dlouho neviděl. Nevím jestli název "byli obětování" se týká těchto hrdých námořníků nebo nás diváků. Ne moc dobře využitá mega-star John Wayne. Málo prostoru na jeho mužné dialogy a když už se dostane k veslu, tak musí kormidlovat na řece lásky. Vše završeno obejmutím kámoše Brika v letadle. Původně jsem chtěl filmu dát jednu hvězdu, ale k přihlédnutí roku vzniku a euforii, která zřejmě po ukončení války panovala a k úctě k panu Wayneovi a Fordovi musím dát minimálně hvězdy dvě. UNDER THE WIDE STARRY SKY. DIG THE GRAVE AND LET ME LIE. GLAD DID I LIVE AND GLADLY DIE AND I LAID ME DOWN WITH A WILL. THIS BE THE VERSE YOU GRAVE FOR ME. HERE HE LIES WHERE HE LONGED TO BE! ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Válečný film z roku 1945 je na svoji dobu dílem velkolepým. Líčí nám osudy jedné eskadry po japonském útoku na Pearl Harbour. Z filmu čiší všemi směry vlastenectví a míra nacionalismu. Ta je vlastně typická skoro na všechny snímky, ve kterých hrál John Wayne. Film, který je čistě americkou propagací a agitací, je však divácky zajímavý. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Nečekal jsem, že válečný film mě bude nudit více než různé dramata a melodramata ze stejného roku. Námět slibuje akci s torpédovými čluny, ale té ve filmu moc není, je celkem nezáživně natočená a chvílemi je i směšná - to když člun několik minut jede rovně, zatímco všude kolem něj vybuchují desítky granátů a flaků a nikdo netrefí. A mimo těch pár kratičkých akcí není ve filmu nic - parta nezajímavých vojáků včetně nulového Wayna, spousta řečí, nulový děj, nulové drama a natahovaný konec bez pořádného vyvrcholení. Hvězdičky tak jen za stroje, o kterých jsem doteď ani netušil že existovaly. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Vojnový film z polovičky 40. rokov, ktorý ani zďaleka opticky tak zle nevyzerá z netypického prostredia torpédových člnov operujúcich koncom roku 1941 v oblasti Filipín. Jasné, že v obsadení nemohli chýbať naj- chlapáci tejto doby na čele s kovbojom Johnom Waynom a Robertom Montgomerym. Napriek tomu je pátos, hrdinstvo, obetovanie a americká vlajka a hrdosť dávkované v relatívne únosnej miere, ale na druhej strane je stopáž filmu snáď až príliš natiahnutá a občas je dej celkom slušne neprehľadný. Takže pre fanúšikov vojnových filmov snáď s určitými výhradami odporúčať možno, a zase tí, ktorým tento žáner veľa nehovorí sa s najväčšou pravdepodobnosťou filmu aj tak vyhnú. ()

Alf 

všechny recenze uživatele

slušný, i když ne špičkový válečný film, který ve své době asi byl velkofilmem, několik netypických scén (např. závěr), jinak se ovšem film může svým laděním dotknout několika citlivých duší-členů národa, který už delší dobu považuje za nejlepší boj s nepřítelem nechat se jím ovládnout a pak ve svých hospodách vyčkat, až to někdo jiný vyřeší, který považuje takřka za neslušné vyvěsit někde svoji vlajku i o státním svátku, tedy s výjimkou tak veledůležitých příležitostí jakými jsou vítězství v hokeji či fotbale. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velká reklama na námořnictvo, bohužel velice nepodařená, na jedné hromadě se sešly všechny neduhy válečných filmů té doby. Kdyby tam nehrál Wayne, tak se ani snad nedodívám. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý americký válečný film. Popisuje porážku a ústup Američanů na Filipínách pohledem dvou outsiderů - velitelů torpédových člunů. Na začátku je nikdo nechce, na konci (po bojích a ztrátách) jsou jako nepostradatelní na poslední chvíli evakuováni. Přestože jsou hrdinové, čiší z filmu jakási beznaděj: o všem rozhodují jiní, většinou Japonci svým útokem, a naši dva hrdinové se jen neustále snaží přizpůsobit situaci. Je pravda, že bez reptání a s pocitem povinnosti, občas i nějakou iniciativu projeví, ale jsou to hrdinové pasivní. Pozoruhodné jsou ovšem bojové scény, které sice spočívají jen z nájezdu člunů na cíl, ale vypadají na dobu vzniku velice dobře. Jejich tvůrce A. Arnold Gillespie za ně také byl nominován na Oscara. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Několik parádních akčních scén nevyváží dějovou plytkost, schematické postavy a neustále dojímání se nad každou maličkostí. Dnes nutné brát spíš jako dobovou propagandu a vynahradit si to výborným filmem z téhož roku – Nejlepší léta našeho života. ()

Reklama

Reklama