Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plukovníci amerického námořnictva Brickley a Ryan velí eskadře torpédových člunů. Bojové a strategické možnosti těchto plavidel nemají u vyššího velení velkou důvěru. V roce 1941, po útoku Japonců na Pearl Harbor, je jednotka umístěna v zálivu na Filipínách. Proti očekávání však vojáci nedostanou žádný bojový úkol, ve kterém by mohli uplatnit své schopnosti. Mají jen hlídkovat a zajišťovat běžné dopravní úkoly. Situace se změní, až když Japonci začnou dobývat Filipíny. Teprve teď se ukáže, jak platné mohou být malé bojové lodě při potápění nepřátelských křižníků. Výzbroj a manévrovací schopnosti člunů jsou ovšem stejně důležité jako odvaha a námořnické dovednosti jejich posádek. To vše platí i v případě, že boj je předem prohraný...
Klasické válečné drama režiséra Johna Forda pravdivě líčí statečný, avšak marný zápas americké námořní jednotky o ubránění Filipín před japonskou armádou, jak probíhal od prosince 1941 do dubna 1942. Postavy poručíků Brickleyho a Ryana přitom vznikly podle skutečných válečných hrdinů Johna Bulkeleyho a Roberta Kellyho. V některých bojových scénách zastoupil nemocného Johna Forda Robert Montgomery, představitel poručíka Brickleyho, který využil vlastní maríňácké zkušenosti z druhé světové války.
Na svou dobu nesmírně výpravný velkofilm získal nominace na Oscary za nejlepší zvuk a nejlepší zvláštní efekty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vidím to tak, že ide len o veľmi voľný prepis o dva roky staršieho snímku CRASH DIVE, rovnako na Oscara nominovaného ( a rovno aj oceneného ) za Špeciálne efekty. Aj keď tej akcie tam veľmi niet, je to hlavne spôsobené prepálenou minutážou a vtedy módnou vlnou romantických vojnových snímkov. Vo svojej dobe hit ( celkom pekné 29. miesto v celoročnom US box-office ), dnes len chabá spomienka na old school Hollywood. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Film apelující na vlasteneckou službu a smysl pro povinnost je z netradičního prostředí eskadry torpédových člunů a se odehrává po napadení Pearl Harboru, kdy Japonci bez potíží dobývali jeden tichomořský ostrov za druhým. John Wayne hraje Rustyho Ryana, zástupce velitele eskadry (R.Montgomery), který díky zranění ruky sice potká půvabnou zdravotní sestru, ale do akce se dostane až v poslední čtvrtině filmu (nepočítáme-li podíl na evakuaci generála MacArthura, jehož slavným výrokem „We shall return“ snímek končí). V titulcích jsou u jmen tvůrců uvedeny také jejich armádní hodnosti-pokud tedy nějakých dosáhli. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Ne úplně typický Fordův film - spíše těsně poválečná propagace techniky a námořníků z bitev torpédových člunů na Filipínách. Na jednu stranu je tam dost válečných scén, na druhou stranu příběh není nějak geniálně podaný. Trailer: http://www.spike.com/video/they-were-expendable/2673248 ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Nečekal jsem, že válečný film mě bude nudit více než různé dramata a melodramata ze stejného roku. Námět slibuje akci s torpédovými čluny, ale té ve filmu moc není, je celkem nezáživně natočená a chvílemi je i směšná - to když člun několik minut jede rovně, zatímco všude kolem něj vybuchují desítky granátů a flaků a nikdo netrefí. A mimo těch pár kratičkých akcí není ve filmu nic - parta nezajímavých vojáků včetně nulového Wayna, spousta řečí, nulový děj, nulové drama a natahovaný konec bez pořádného vyvrcholení. Hvězdičky tak jen za stroje, o kterých jsem doteď ani netušil že existovaly. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ty dvě hvězdy dávám spíše z úcty k hercům... Čekal jsem válečný film se vším všudy, navíc s ohledem na dobu vzniku plný dobové techniky... Pravda, pár PT Boats tam je, ale s tou akcí už je to vážnější... Většina děje se odehrává na souši za neustálého vykecávání což spojeno s vražednou stopáží 135 minut již v půlce způsobí nekontrolované klesání očních víček... Bojové nadšení jež herci předvádí a patriotismus v tomto případě chápu. V době natáčení pro Amíky válka ještě trvala a nikdo kromě pár vyvolených nevěděl nic o projektu Manhattan. Japíci se mezitím chystali jak Amíkům při invazi na rodné ostrovy zatopí... Filmový průmysl tímto a podobnými válečnými filmy o všech možných vojenských profesích velmi pomáhal propagandě v přesvědčování mladých mužů, že válka se týká i jich... . Už jsem ale viděl lepší kusy z války (točené v té době). Dávám dvě torpéda. * * ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Torpédové člny použité vo filme sú "Elco PT" a "Huckins PT". Obe z nich využívalo americké námorníctvo počas 2. sv. vojny. (westerns)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné knihy Williama L. Whiteho. (Hans.)
  • Robert Montgomery (John Brickley) byl doopravdy během druhé světové války kapitánem torpédového člunu PT. (Mol)

Reklama

Reklama