Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vo svojej jednotke je Timo Harjunpää jeden z najlepších, avšak dva roky po tom, čo bola jeho dcéra brutálne zavraždená, to s ním ide z kopca. Zanedbáva povinnosti, manželstvo sa mu rozpadá a v metre besní sériový vrah. Jedinou skutočnou oporou je mu kolegyňa Onerva Nykänen, ktorá pri ňom stojí za všetkých okolností. Podarí sa mu pozviechať, dolapiť chlapa, ktorý zhadzuje ľudí pod vlak, a zachrániť svoje biedne manželstvo? (sochoking)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (38)

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Některá témata by měla být svěřována jen jistým tvůrcům, v tomto případě bych to rád viděl v rukou Davida Finchera zahrané Bradem Pittem. "Kazatel zla" určitě není špatným filmem, hned úvodní výtečně natočená a nasnímaná scéna diváka spolehlivě navnadí, jenže postupem času hlavně díky hojnému využívání flashbacků, které plynulost děje pouze zdržují a až primitivně vysvětlují okolnosti činů a pohnutek hlavního hrdiny, které divák i tak dokáže vytušit. Filmu navíc škodí místy televizní look alá "Kobra 11" a celá škála hloupých dialogů (titulky se mi zdály OK a finsky neumím, abych je mohl kritizovat) a v neposlední řadě zbytečně patetický (dojemný) konec. Škoda, očekával jsem solidní evropskou kriminální nakopávačku, ale dostal jsem jen průměrný film na nudný večer. 55% ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce je to povedený kousek, ale na můj příliš rozvleklý. Měl jsem až dojem, že režisér Saarela by v budování atmosféry a rozvíjení psychologie svých postav klidně pokračoval dál a dál nebýt někoho, kdo za ním přišel a nařídil "a tady už to konečně utni!". Z kněze, který se do té doby dal považovat za jakéhosi anděla pomsty a obránce obětí domácího násilí, se v mžiku stává někdo úplně jiný, jeho chladnokrevnost a dosavadní přesvědčení jsou tytam. Vždyť přece zbývá posledních pár minut a někdo musí být prohlášen za toho zlého. Tento obrat o sto osmdesát stupňů filmu podráží nohy, tím spíše, že se netýká jen kněze, ale i jeho protějšku, policisty, kterému smrt dcery pořádně otřásla žebříčkem hodnot a on začal pochybovat o tom, co je správné. Z psychicky narušeného poldy je najednou chrabrý hrdina, který pro dosažení spravedlivého potrestání neváhá riskovat život... ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,SLZY KURVY USCHNOU V PEKLE“..... /// Timo je inspektor u Helsinský policie. Tramadol používá nejen jako recept na zabijáky, ale aby potlačil stále živé vzpomínky na šťastné manželství a starší dceru. Je to totiž minulost. Protože však ani ve Finsku nepadaj lidi pod soupravy metra jen tak, má novej případ. POSLOUCHEJ! ZACHRAŇ SE! Je to všechno součástí Božího plánu? Spíš SVATÁ PRÁCE jednoho psychopata. Neškodilo by přidat na tempu (ale má to ,,svůj“ severskej styl), chybí víc emocí, víc charisma. Příběh zajímavej, ale tohle všechno už to vlastně bylo. Hlavně ,,vyšumí“ působivý biblický podtext a zůstává tu jen magor, kterej si hraje na Mesiáše. /// Každopádně lepší 3*. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Pochopím proč si mám dávat bacha na šmejdy kupující knihy s křesťanskou tématikou (POZOR! nemusí jít vždycky o šmejda!). 2.) Jsem nadrženej a svádím to na Ďábla. (že píchám jako ďábel se nepočítá!) 3.) Navštěvoval jsem seminář ,,Význam spasení 2010“. 4.) Zjistím jak ve filmu zní Perkele od AMORPHIS. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Celkem dlouho jsem se rozhodoval, jestli dám tomuto snímku plné hodnocení a po zvážení všech plusů a mínusů jsem mu ho dal, protože mi silně připomínal můj oblíbený americký thriller Sedm a to nejen svou ponurostí, ale taktéž svým náboženským tématem. Také hlavní hrdina mi byl silně sympatický a tak trochu mi připomínal frontmana německé kapely Rammstein Tilla Lindemanna. Způsob vražd mi zase tak trošku připomínal maďarskou kriminální komedii Revizoři a to hlavně tím způsobem, že stojíte na peronu metra a najednou vcukuletu do vás strčí nějakej zakuklenej magor a vy skončíte v kolejišti jako nějaká rozmáznutá pizza. A hlavně se mi líbilo netradiční finské prostředí a neortoxní řešení hlavního představitele Tima, které nebylo vždy podle finských policejních zákonů a když mlátil lidi, tak mi to fakt silně připomínalo máchaní pravačkou již zmiňovaného zpěváka německé kapely Rammstein. Ale popravdě řečeno měl na to právo, jelikož pocítil znatelnou ztrátu v rodině se kterou se jaksi taksi ještě nedokázal smířit a tak trošku asi přestal věřit ve finský soudní systém a dělal si to všechno podle svýho zákona. Celkem příjemná hudba hodící se do těchto končin podtrhuje zdrcující atmosféru tohoto honu na sériového vraha, která je spojená s vnitřní pomstou a pomalu skoro jistým rozkladem hlavního představitele, který se až asi v polovině filmu dozví, že má co dočinění s celkem úchylným sériovým vrahem. VAROVÁNÍ : Ve filmu jsou vidět brutální scény, takže by se na něj neměli dívat malé děti a celkově slabší povahy, ale pro milovníky thrillerů s příchuťí sériových vražd z netradičního finského prostředí, kde se ti lidé chovají fakt trochu jinak nebo mi to aspoň tak přijde je to celkem zpestření od těch hollywoodských trháků s okoukanými a přeplacenými hvězdami amerického filmového nebe. Také mě potěšil herec Ville Virtanen, který se zde zjevil v jedné menší roli policisty, ale kterého jsme mohli vidět ve finském kriminálním seriálu Sorjonen, který se taktéž točí okolo sériových vrahů. Ono ve Finsku je to asi hodně oblíbené téma a asi se není, co divit, když je tam skoro furt tma, tak co ti lidi mají dělat v tý depresivní tmě než vraždit a aspoň je sranda a já a i ti vrazi si to patřičně užíváme. Za mě zasloužených severských 90%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

První polovina je roztříštěné cosi a pak začne rychlý hon na sériového vraha. Vyšetřováním se film příliš nezabývá, což je vlastně dobře, protože vrah je odhalen sérií náhod, které by neprošly ani v pohádce. Zběsilý střih první poloviny může způsobit slabším povahám závrať, silnější pouze otrávit. A závěrečný happyend už skutečně byl nad mé síly. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Autorem eponymní knižní novely je oceňovaný finský spisovatel detektivních románů Matti Yrjänä Joensuu. Ve finském jazyce vyšel titul v roce 2003. (Conspi)

Reklama

Reklama