Reklama

Reklama

Kronika III. říše

(seriál)
  • Německo 12 Jahre, 3 Monate, 9 Tage – Die Jahreschronik des Dritten Reichs (více)
Německo, 2006, 4x50 min

Režie:

Michael Kloft

Hudba:

Kolja Erdmann

Hrají:

Ian Kershaw, Adolf Hitler (a.z.), Hermann Göring (a.z.), Emmy Göring (a.z.), Joachim von Ribbentrop (a.z.)

Obsahy(1)

V lednu 1933 se nacisté dostali k moci a v krátké době zavedli v Německu diktátorský režim.  30. ledna 1933 byl Adolf Hitler jmenován knacléřem Německé říše. Během krátké doby se nacistům podařilo v jedné z hospodářsky i kulturně nejvyvinutějších zemí světa zavést totalitní režim. Ve svých počátcích měl Hitler podporu řady Němců z různých společenských vrstev. Spatřovali v něm mesiáše, jenž zemi vyvede z hospodářské krize, zbaví ji "rudého nebezpečí", vypořádá se s "židovskými parazity" a "říši" - proklamované nyní jako Třetí - vrátí její lesk zhanobený "versailleským diktátem." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument, který proběhne válku v bleskové rychlosti a o největších událostech a bitvách informuje třeba jen zmínkou. Na druhou stranu mapuje celé nacistické hnutí od začátku až do úplného konce a díky zkratkovitosti obsahuje více informací než jiné dokumentární seriály za deset dílů. Polovina seriálu se věnuje čistě dění v Německu před válkou, takže je to jeden z mála dokumentů o II.WW, který se paradoxně více věnuje dění za období míru, než bitvám a tažením po roce 39. Sympatické je rozhodně i to, že tento dokument je německý a vystupují v něm Němci, kteří jsou až překvapivě sebekritičtí, což je zkrátka zajímavé, protože na podobné dokumenty jsme mohli koukat vždy výhradně díky produkci "vítězných" mocností. 90% ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Komplexní pohled na třetí říši, prostě od začátku do konce, tak to má být. Jistě je mnoho dokumentů o druhé světové válce a jistě i lepších, ale málokterý je zaměřen komplexně a pouze na třetí říši. Prostor pro zlepšení by byl, ale nic není dokonalé (spoléhá se na známá fakta - bitvy zde jsou opravdu málo zmíněné, některé pro jistotu vůbec a zmínku by si zasloužily). ()

Reklama

ondrula 

všechny recenze uživatele

Dokument je udělaný poutavě, ale pro průměrně vzdělanýho jedince nepřináší skoro nic novýho, omílaj se tam notoricky známé věci. Viděl jsem zatím první díl a zaujalo mě akorát národohospodářské pozadí Hitlerova politického úspěchu; je všeobecně známo, že dal nezaměstnaným práci ve zbrojovkách a stavbou dálnic apod., ale je málo známo, že si to mohl dovolit jen katastrofickým zadlužením státu a muselo mu být jasné, že to Německo nebude moct kdy splatit. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Ale jo, zajímavější mi přišla tak první polovina minisérie, možná tak i třetí díl, ale už někdy během něho, jak už tu bylo v komentáři řečeno, se začínají omílat notoricky známá fakta a pro alespoň základně vzdělané tak zbytek postrádá informační hodnotu. Navíc sice bylo ukázáno mnohé z historických záběrů, ale mnohé také zůstalo nevyřčeno až zamlčeno, což je poměrně škoda na to, že je to poměrně dlouhá série, 4x 50 minut. Alespoň to ale není rozkouskovávané reklamami, po kterých by se kdákalo to stejné, co před pár minutami, což bohužel bývá u dokumentů zvykem. Celé je to tak spíš pro takové povrchní "uvedení do děje", což splňuje svůj cíl. ~~~ 3,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco spracovaný dokument, ktorý sa zameriava hlavne na život v Nemecku po uchopení moci Hitlerom. Dobové záznamy s prejavmi nielen Fuhrera sú tým najlepším, čo v dokumente uvidíme. Vojnové bitky sú naozaj naznačené len málo, ale to ani nebolo cieľom. Úmyslom tvorcov bolo určite poukázať na príčiny, prečo sa Hitler dostal k moci, dôvody, prečo ho ľudia tak veľmi podporovali. Opäť treba len zopakovať, že nič nebolo ani čierne, ani biele, doba priniesla so sebou svoje a autori zobrazili aj pozitívne stránky III. ríše, najmä v začiatkoch svojej vlády. Vláda nacistickej strany je podľa môjho názoru ukázaná hodnoverne, popisne a pútavo. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama