Reklama

Reklama

Zítra

(festivalový název)
  • Rumunsko Morgen (více)

Obsahy(1)

Současná vlna minimalistických rumunských filmů slaví úspěchy po celém světě. Snímek Morgen do ní formálně zapadá, protože se odvíjí v podobně dlouhých pozorovatelských záběrech, které nezúčastněně sledují každodenní situace a z drobných detailů pozvolna skládají celou zobrazovanou situaci. Morgen je ale zároveň film, který chce upozornit na konkrétní společenský problém. Hlavní hrdina, čtyřicátník Nelu žijící poblíž rumunsko-maďarské hranice, jednou při rybaření narazí na tureckého imigranta. Nelu se rozhodně přistěhovalci pomoci a přivede ho k sobě domů. (Febiofest)

(více)

Recenze (6)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tenhle minimalistický sarkasmus je přesně moje krevní skupina. Film o porozumění bez dorozumění, zkomponovaný z dlouhých, často nedějových záběrů, které přesně reflektují nudu a šeď rumunského pohraničí. Na tomhle plochém a nedozírném prostoru pak doslova září každá jemná emoce a vtip, který tam dostává ústřední duo – lakonický obr Hatházi a skřítkovský tajtrlík Yalcin. Postavy, které si rozumějí de facto jen slovo morgen představují realistický a přirozený protiklad afektovaným a angažovaným výkřikům proti chování EU k imigrantům. Tohle je film o lidech, ne o humanistických moudrech z příruček. Masivní veristický nával krve do hlavy, v němž se věci dějí podle klíče nepravděpodobnosti a náhody. Morgen je život vtěsnaný do výřezu málomluvné kamery (napadá mě paralela jak s výtečným francouzským snímkem Lehké zachvění země, tak proletářskou poetikou všední nevšednosti dvojice de Kervern–Delepine). ()

HenryS. 

všechny recenze uživatele

"Legea e legea." - to už jsem v nějakém rumunském filmu slyšel dřív.. Každopádně kdybych neviděl tenhle film, nepředstavil bych si, že fandění jakémukoli sportu může být něco užitečného, a ne jen volnočasová aktivita dutých hlav. respekt! ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film se může jmenovat pouze "Morgen", protože to je jediné slovo, které spojuje civilizace. Promočený Turek vyleze z rákosí na maďarsko-rumunském pohraničí. Rybář, který předtím musel pohodit kapra, ke stánku celníků, si ho odveze domů. Pak běží život/film. A pak Turek podobným způsobem zase zmizí. Moc o něm nevíme, můžeme dokonce pochybovat zda vůbec byl. Španělé před reconquistou si libovali: "Mít Araba, to je jako mít zlato" (moro = oro). Pro rybáře a pracovníka Penny marketu (Predator Security) Nelu jím byl Turek - zřejmě jediný člověk, který ho měl kdy rád, jediný přítel... Pozn.: pozitivně mě překvapilo vysoké hodnocení filmu na čsfd. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Tento skvělý rumunský film o širokém srdci jsem viděla vloni na Fébiofestu a vřele doporučuji všem, kdo to nemají daleko na letošní Dny evropského filmu 2012. Rumunská kinematografie je pro mě stále neuvěřitelným fenomenem a důkazem toho, jak živočišné, neprefabrikovaně syrové, ničím neokrášlené filmy se dají stále točit o životě, což českým filmařům až na pár výjimek dlouhodobě nějak uniká... ()

Honey007 

všechny recenze uživatele

Rumunský minimalismus nebo chcete-li minimalistický existencionalismus v režii Mariana Crisana. Velmi aktuální příběh na téma migrační politiky EU zpracovaný realisticky a přitom s nadhledem. Ústřední dvojice hrdinů rozumějící si i bez znalosti společného jazyka, pohraniční policie dotírající na místní občany, ale neochotná zabývat se potřebnou administrativou a ponurý nudný rumunský venkov, který díky dlouhým záběrům a práci s kamerou doslova cítíte na vlastní kůži. Práce s náznaky mohla být trochu názornější a pochopitelnější, ale i přes to 75% ()

Související novinky

Reklama

Reklama