Reklama

Reklama

Suma sumárum aneb Kde jsou mé peníze

(pořad)
  • Česko Suma sumárum

Obsahy(1)

Cyklus České televize vám poradí jak nenaletět, ušetřit a nechat peníze vydělávat. (oficiální text distributora)

Recenze (8)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Ano, ty zatracené peníze, co z nás dělají otroky, tak pojďme si poslechnout, co tedy s nimi, aby byly.. i více třeba...?!! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Měl jsem možnost shlédnout díl věnovaný financování studia vysokoškoláků. Což o to, pěkně a přehledně zpracované s mnoha a mnoha věcnými připomínkami, radami, postřehy. No jo, jenže rodiče dětí žádostivých po studiu na vysoké škole aby si šli bezprostředně po skončení pořadu hodit mašli. Co je to prosím vás za objektivitu? Samozřejmě, že když si do vzorku vyberu studenty ČVUT, právnické fakulty na UK nebo fakulty moderních technologií rovněž v Praze, vyšplhá se mi částka potřebná pro měsíční přežití k deseti tisícům. To vytváří podobně odpovídající obraz, jako neustálé tvrzení, že průměrná měsíční mzda v České republice činí 25 tisíc korun. Co ale studenti pedagogických, humanitních či volnočasových oborů? Ti nejsou pro výzkumy zajímaví? Jde tu o společenskou prestiž nebo o to, co koho baví a co komu jde? Ne každý má na to studovat Matfyz, ne každý chce studovat Matfyz. A tak nechť zoufalí rodiče zví, že existuje i nespočet variant, při kterých stojí studenta měsíc na vysoké škole (se vším všudy) tři tisícovky. Moc dobře vím, o čem mluvím. Takovou částku si student je schopen vydělat při studiu sám, z toho tedy vyplývá, že vzdělání je v současné době skutečně pro každého. V zásadě záleží více než na penězích na tom, co se kdo rozhodně studovat. Je otázkou, jak na tuto problematiku budu nahlížet za několik let v rodičovské roli (zvlášť, bude-li zavedeno školné), leč rozhodně nebudu vycházet z podobných dokumentů a výzkumů. Jak poznamenala Věra Chytilová; studentský život je o odříkání. A já dodávám následující. Student nejí meníčka v restauraci, ale párky ohřívané na topení. Student se nevozí městskou hromadnou dopravou, ale šlape na kole. Student se neobléká podle nejmodernějších módních trendů, ale tak, aby se musel co nejméně převlékat. Student neutrácí peníze za akce placené, nýbrž vymetá ty zdarma. Student je zkrátka student, ne dítě zhýčkané penězi rodičů. Toť pohled z druhé strany, kterou zmíněný díl tohoto pořadu jaksi ignoroval... ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

I když jsou rady a informace často vytržené z kontextu, nebo jsou neúplné, jako lehké seznámení se světem financí to není špatné. Vůbec nepochybuji o tom, že dvě třetiny obyvatel ČR poprvé slyšela vysvětlení rozdílu mezi debetní a kreditní kartou poprvé. Resp. slyšela by, kdyby se na takový pořad dívalo dost lidí. Osobně si myslím, že čas vysílání, ani formát není to pravé ořechové a raději bych důležité informace servíroval podobným způsobem a ve stejném čase jako to dělal Vladimír Kořen v miniseriálu Tajemství vody. Když nic jiného, zmizel by tím prostor pro pitomé exhibice T. Sedláčka. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Osobně bych tento typ pořadů nařizovala některým lidem povinně sledovat. Obecně nízká finanční gramotnost české populace vede k velkým problémům, do nichž se někteří z nás dostávají především z důvodu toho, že si nedokáží pořádně přečíst předkládané smlouvy nebo některým termínůn jednoduše vůbec nerozumí. Lidé velice často ve vidině rychle získaných peněz (i když se jedná třeba například o spotřebitelský úvěr) si ani nezjistí, jak vysoké úroky a náklady s sebou podepsaná smlouva nese, a když se dostanou do existenčních problémů, nejsou splátky schopni splácet a velice často to řeší např. dalším úvěrem, což je akorát tak dobrá cesta do pekla. U tohoto pořadu oceňuji především to, že se v každém díle věnují jinému tématu a zároveň jej doplňují i konkrétními problémy jednotlivých lidí, tudíž se nejedná jen o suché překládání faktů. U pořadu mi občas chybí větší dynamika a občas i hlubší vysvětlení jednotlivých informací, přese všechno lze tento pořad jedině doporučit, podle mne pro každého může být svým způsobem přínosem... ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Představoval bych si více praktických rad, ale Suma sumárum.... je spíše pořad pro "teoretiky", co žje škoda. Určitě to má potenciál, zvláště v dnešní době, kdy lidé už neví, kam by bezpečně dali své peníze. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Výborný pořad, někdy žasnu, jak jsou někteří lidé finančně negramotní. Vyzdvihnul bych makroekonoma Tomáše Sedláčka, který má zajímavé komentář vztahující se k probíranému tématu. Vadí mi ten analytik, který tvrdí jak sebou necháme zametat, ale jak se říká jede nic nezmůže, to by museli toho chopit hodně lidí ať je nějaké změna. ()

Mrenka 

všechny recenze uživatele

sláva, jakýmkoliv pořadům, které vzdělávají, o to více těm, které vzdělávají v tom, jak prokouknout podfukáře, bohužel si nejsem jistá tím, zda jej sledují, ti co by to potřebovali nejvíce ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin výchovy k občanství. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti z oblasti finanční gramotnosti. Jedná se však o méně povedený projekt. ()

Reklama

Reklama