Reklama

Reklama

Wallace a Gromit: O chloupek

  • Česko O chloupek (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Komedie / Rodinný
Velká Británie, 1995, 30 min

Režie:

Nick Park

Scénář:

Nick Park

Hudba:

Julian Nott
(další profese)

Obsahy(1)

Wallace, Gromit, zločinný buldog Preston a krásná Vendulína... Britský oscarový animovaný film Nicka Parka. Ovce, úklady a láska – to všechno čeká v této půlhodině pana Wallace a jeho inteligentního psa Gromita ve strhujícím, napínavém ale i humorném příběhu nazvaném O chloupek. Nick Park za něj v roce 1996 získal Oskara. Rafinovaně realizovaný animovaný film, kombinující formelu s kostrami klasických loutkových filmů, kde počet střihů 10krát převyšuje hraný akční film, a kde tedy záleží na jakémkoliv detailu. Zde totiž rozhodují „ohromné maličkosti". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (122)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý filmík a to po všech stránkách. Zbožňuju plastelínovou animaci, když je dobře provedená, což tady opravdu je. Vrcholná scéna s ovcemi na motorce nemá chybu. Od tohoto filmu je moje sestra občas Pižla :-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak tyhle ovce jsou vyloženě k posmání, jak si je Park vymýšlí? A ta jejich eskapáda na motorce....mělo by se sice říct, že o ovcích to vážně není, ale když ono to nejde:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nick Park tentokrát vzdává dosti bizarním způsobem hold Hitchcockovým thrillerům. Ve hře je nebezpečný čokl (ne však 100%ní čokl), továrna na psí žrádlo a spousta, spousta bečící vlny (totiž ovcí). Na Parkových filmech obdivuji hlavně jejich dospělost maskovanou pod nánosy plastelíny. Většina filmu tak zůstává vážná i vtipná zároveň. Neustále překvapuje inovatními nápady i dějovými kličkami a vše vrcholí strhující akční sekvencí. Rozhodně nemáte šanci se nudit. Ale tím úplně nejmimořádnějším faktorem chloupku i všech ostatních Parkových počinů je láska, s jakou byly vytvořeny. Park Nezanevřel na děsivé piplání se s plastelínovými paňáci ve prospěch sterilní 3D animace a o to jsou jeho filmy poctivější. 85% Zajímavé komentáře: Pohrobek, zputnik, tron ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jednou jsme už byli naprosto frustrováni naší ujetou učitelkou angličtiny a prohlásili jsme, že jedinou činností, kterou jsme schopni provozovat je koukání na video. Moji nevzdělaní spolužáci začali houfně navrhovat, že přinesou hovadiny typu Shreka, ale britofilní učitelka nesvolila a naštěstí nám přinesla tento naprosto skvělý, akční snímek s nejlepší možnou plastelínovou animací, jakou jsem kdy viděl. Jiné Gromity jsem viděl i v češtině, ale musím přiznat, že jakýkoli dabing tady úroveň jenom sráží! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Aardman s Nickom Parkom uvádzajú Wallace a Gromit in A Close Shave. Milé trampoty s vyklepanou ovečkou a drsným psiskom, ktorý sa jej nemieni vzdať. Vskutku podarené. Umývanie okien, puzzle, stádo, väzenie, Terminátor a jedna takmer životná láska. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle kratas mi prisel tak jako nejvic filmove pojmutej, neni nouze o romantiku, akci ani napeti, to vse samozrejme pomoci plasteliny, zacatek je spravne strasidelnej a ovce predvadej skvely kousky. Ale na 5* to o chloupek nebude. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Všimněte si, žeNick Park si vybírá jako modely pro svou plastelínu výhradně zvířata, která jsou už sama o sobě k zbláznění srandovní - slepice, tučňáka, v tomto případě ovce. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Nick Park je v první řadě PAN UMĚLEC/ANIMÁTOR. Vždyť to, co dokáže s plastelínovou animací, je nebývale kvalitní, povedené a především zábavné a vtipné. V jeho filmech nechybí romantika ani napětí - to vše však "vystavěno" tak, že výsledným efektem je divákův úsměv/smích/řehot (nehodící se škrtněte). Nick Park čerpá z velkého množství filmových žánrů a filmů (viz jeho "hitchcockovsky" vystavěné napětí, "romantické" nálady ve filmu atd.). Snímek O CHLOUPEK je natočen s obrovským důrazem na detail. Každá drobnost zde má své místo (viz tapety na stěnách, Gromitovy vynálezy, Wallacovy knihy atd.). Shrnuto a podtrženo: Snímky Nicka Parka - včetně snímku O CHLOUPEK - patří dle mého názoru k tomu nejlepšímu z plastelínové animace, co kdy na tomto "širém a zvláštním světě" vzniklo. Doporučuji vidět, slyšet a vychutnat si tento FILMOVÝ BONBÓNEK. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zábavné, vtipné, originální, lehce bizarní, atmosférické, akční.. na každý pád skvělá záležitost. Závěrečná honička s žebříkem nemá chybu.... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Toto je jednoducho bomba! Dokonalosť sama a musel by som vymenovať veľa superlatívov aby som mohol vyjadriť pocity. Krásne jednoduchý humor s jednoducho krásnou grafikou, nemám čo vyčítať. Na ovčiu synchronizáciu na sajdke nemám slov. Azda len to, že chcem vidieť viac Parka. Týchto pár dielov mi jednoducho nestačí! 90%. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný počin od anglického Švankmajera Parka Vás ve Chloupku nenechá chvíli v klidu. Zábavná a veselá akční půlhodinka dokazuje jeho mistrný cit pro "neživou věc", akčnost a detail. Od ostatních klasických animací, vyráběných po desítkách ve stylu Pocahontas, Lví král, Mauglí atd.., tato je mezi všemi opravdu jak Popelka. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Moja prva Gromitovka a hneď takýto úlet. Huhu no som zvedavý na tie ostatné a teda naozaj sa teším a vrelo doporučujem. Peckaaa. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pane režisére, s těma ovcema to byla trošku laciná podpásovka, ale vyšla dokonale. Naprosto odzbrojujících 30minut, u kterých navíc zjistíte, že nejde jen o ty vyjukané ovce, ale že je to parádně udělaný film, se vším všudy. A Grommit se u mě definitivně zařadil do TOP 5 nejsympatičtějších filmových postav. PS: Pižla i samotné ovce dostaly prostor v Aardmanovském večerníčku "Shaun the Sheep". ()

castor 

všechny recenze uživatele

Plastelínový mág okouzlujících filmečků Nick Park si pro svůj další počin vybral vpravdě hitchcockovskou zápletku, ve které se objevuje nebezpečný buldok, nenažraná ovce Pižla i továrna na psí žrádlo. Nechybí starý mládenec Wallace, který se tentokrát zamiluje, a jeho věrný pes Gromit, který se tentokrát dostává do vězení za zabíjení ovcí. Parkovým filmům určitě prospívá kratší délka a i přes nánosy plastelíny jsou sakra dospělé. Dokonce z toho byl pro tenkrát Oscar za krátkometrážní animovaný film. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Nepřekonatelný král krátkometrážních filmů, moje dávná láska z dětství, vrchol legendární série Wallace a Gromit a zároveň ztělesnění ojedinělé tvůrčí geniality Nicka Parka. Dokázat evokovat tolik nesmírně rozmanitých emocí na pomezí pouhých třiceti minut, navíc v rámci animovaného žánru prostřednictvím plastelínových panďuláků, je fakticky obdivuhodný. Výjimečné dílko. ()

Reklama

Reklama