Reklama

Reklama

Wallace a Gromit: O chloupek

  • Česko O chloupek (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Komedie / Rodinný
Velká Británie, 1995, 30 min

Režie:

Nick Park

Scénář:

Nick Park

Hudba:

Julian Nott
(další profese)

Obsahy(1)

Wallace, Gromit, zločinný buldog Preston a krásná Vendulína... Britský oscarový animovaný film Nicka Parka. Ovce, úklady a láska – to všechno čeká v této půlhodině pana Wallace a jeho inteligentního psa Gromita ve strhujícím, napínavém ale i humorném příběhu nazvaném O chloupek. Nick Park za něj v roce 1996 získal Oskara. Rafinovaně realizovaný animovaný film, kombinující formelu s kostrami klasických loutkových filmů, kde počet střihů 10krát převyšuje hraný akční film, a kde tedy záleží na jakémkoliv detailu. Zde totiž rozhodují „ohromné maličkosti". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (122)

lamps 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se tenhle kraťas jeví jako prachobyčejná dětská rozrávka, ale svou detailně promyšlenou dějovou konstrukcí, kreativním vedením divákovy pozornosti a dokonale zhuštěnou fabulí, která by za jistých konstalací pokryla i film celovečerní, se jedná o dílo bezmála ojedinělé a inspirativní. Způsob, jakým scénář vyvolává u publika napětí a zvědavost, potažmo jak dokáže zkratkovitě a na více úrovních přenášet zásadní dějové informace, je skutečně příkladný. Neexistuje jiný půlhodinový animák, který by v úvodu syžetu rozdal před diváka všechny zásadní motivační karty, a přesto ho pak zvládal soustavně bavit, napínat i překvapovat. Zářný důkaz, že i v těchto kinematografických subsvětech lze mluvit o náročném a rafinovaném umění... ()

Marrty3 

všechny recenze uživatele

Tak to mám asi posunutou hladinu humoru, protože tohle na mě nezapůsobilo. Nechápu tu nadhodnocenost a to, že tohle má být dle čsfd nejlepší krátkometrák. Děj je polonudný, jediné co mě upřímně rozesmálo, byla ovčí akrobacie na motorce. Jinak je to bída. K tomu všemu ta animace ?! je mi jasné, že je to záměr, ale v 95 se tvořili už lepší animované filmy. Plastelína mi přijde trochu starobylá. Jediná zajímavá postavička je Gromit. Pro mě osobně nic moc, 3*** a upřímně, jsou slabé. ()

Reklama

kobras5 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl ze série Wallace and Gromit, který jsem doposud viděl. Zajímavý příběh, který upoutá pozornost jak malých, tak velkých diváků, místy proložen poutavou hudbou a navíc nechybí zde ani vtip, za což jsem moc rád. Nemám zde co vytknout... jedině bych mohl dodat - udělat z toho plnohodnotný film na hodinu a půl s takovouhle kvalitou, přál bych mu být někde na vrcholu top filmů. Takto má zasloužené první místo v krátkometrážních snímcích. 95% (viděno z nahrávky z TV). ()

numi 

všechny recenze uživatele

I třetí příběh Wallace a Gromita je geniální plastelýnovou jízdou, která nemá ve svém žánru konkurenci. Romantika, humor, šílené vynálezy, akce, honičky, roboti, letadla, ovce, krekry a sýr! Vše, co si můžete od filmu přát je tady a je to zabaleno do nádherného plastelýnového kabátu. Zasloužený druhý Oskar pro Nicka Parka. [únor 2006] ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Mám rád animované filmy.Mám rád filmy točené technikou stop-motion.Mám rád "plastelínové" filmy a filmy s postavami Wallace a Gromit,jen nechápu to obrovské nadšení u ostatních zde a přehnaně kladné hodnocení.Zase až taková bomba především co se týče děje to není.A navíc netuším,proč Nick Park vymodeloval pro Wallace placatou hlavu.Co se týče dabingu,tak tvůrčí skupina Petra Zvoníčka taky zklamala,protože nadabovat Wallace Oldřichem Vlachem bylo nešťastné rozhodnutí. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Preston (jméno zlého psího neřáda) je rovněž název rodného města režiséra Nicka Parka. (Valsadora)
  • Poprvé se zde objevuje ovečka "Pižla", která poté dostala svůj vlastní seriál Shaun the Sheep. (melloun)

Reklama

Reklama