Reklama

Reklama

Wallace a Gromit: O chloupek

  • Česko O chloupek (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Komedie / Rodinný
Velká Británie, 1995, 30 min

Režie:

Nick Park

Scénář:

Nick Park

Hudba:

Julian Nott
(další profese)

Obsahy(1)

Wallace, Gromit, zločinný buldog Preston a krásná Vendulína... Britský oscarový animovaný film Nicka Parka. Ovce, úklady a láska – to všechno čeká v této půlhodině pana Wallace a jeho inteligentního psa Gromita ve strhujícím, napínavém ale i humorném příběhu nazvaném O chloupek. Nick Park za něj v roce 1996 získal Oskara. Rafinovaně realizovaný animovaný film, kombinující formelu s kostrami klasických loutkových filmů, kde počet střihů 10krát převyšuje hraný akční film, a kde tedy záleží na jakémkoliv detailu. Zde totiž rozhodují „ohromné maličkosti". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (122)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Výtvarne je to na vysokej úrovni, animácia je veľmi pekná a štýlová. Tie príbehy sú ale strašne divné a príliš ma nebavia. Postavy mi tiež nie sú dva krát sympatické. No a humor mi nesadol vôbec, príde mi úplne nevtipný. Zasmial som sa jedine pri scéne s ovcami na motorke. Oceňujem ale, koľko práce to všetko muselo dať jedinému človeku. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se tenhle kraťas jeví jako prachobyčejná dětská rozrávka, ale svou detailně promyšlenou dějovou konstrukcí, kreativním vedením divákovy pozornosti a dokonale zhuštěnou fabulí, která by za jistých konstalací pokryla i film celovečerní, se jedná o dílo bezmála ojedinělé a inspirativní. Způsob, jakým scénář vyvolává u publika napětí a zvědavost, potažmo jak dokáže zkratkovitě a na více úrovních přenášet zásadní dějové informace, je skutečně příkladný. Neexistuje jiný půlhodinový animák, který by v úvodu syžetu rozdal před diváka všechny zásadní motivační karty, a přesto ho pak zvládal soustavně bavit, napínat i překvapovat. Zářný důkaz, že i v těchto kinematografických subsvětech lze mluvit o náročném a rafinovaném umění... ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pane režisére, s těma ovcema to byla trošku laciná podpásovka, ale vyšla dokonale. Naprosto odzbrojujících 30minut, u kterých navíc zjistíte, že nejde jen o ty vyjukané ovce, ale že je to parádně udělaný film, se vším všudy. A Grommit se u mě definitivně zařadil do TOP 5 nejsympatičtějších filmových postav. PS: Pižla i samotné ovce dostaly prostor v Aardmanovském večerníčku "Shaun the Sheep". ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Třetí půlhodinový film ze studia Aardman o Wallaceovi a Gromitovi po ´A Grand Day out´ (1990) a ´The Wrong Trousers´ (1993). Tentokrát se k nim přidala i ovečka Shaun. Příběh má dvě roviny - detektivní a romantickou. Obě spojuje humor. I tentokrát Wallace pokazí, co může a situaci musí zachránit Gromit a Shaun. ()

Mr.Roman 

všechny recenze uživatele

Toľko nápaditosti pokope a navyše výborné scény, za ktoré by mohol byť hrdý hocijaký vysokorozpočtový hraný veľkofilm. Moja celkovo prvá epizóda o tejto dvojke a musím povedať, že rozhodne nie posledná. A tá ovca oblečená vo svetri z vlastnej vlny nemala chybu, jej pohyby, pohľady a proste celkový výraz... :D ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Preston (jméno zlého psího neřáda) je rovněž název rodného města režiséra Nicka Parka. (Valsadora)
  • Poprvé se zde objevuje ovečka "Pižla", která poté dostala svůj vlastní seriál Shaun the Sheep. (melloun)

Reklama

Reklama