Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V říjnu 1998 byl jednadvacetiletý gay, student Matthew Shepard, ve Wyomingu přivázán k ohradě za městem dvěma vrstevníky, brutálně zbit a ponechán svému osudu. O pár dní později v nemocnici zemřel. Film zachycuje především období po rozsudku nad mladými vrahy, kdy se Shepardovi rodiče rozhodují, zda žádat pro vrahy svého syna trest smrti. Ze vzpomínek skládají střípky jeho příběhu. (TroiMae)

(více)

Recenze (6)

TroiMae 

všechny recenze uživatele

V úterý 6. října 1998 jednadvacetiletý student Matthew Shepard šel z baru, potkal dva mladíky (21 a 22), kteří se ho zeptali, zda je gay, nabídli mu odvoz, ale místo domů ho odvezli za město. Tam ho u pole přivázali k ohradě a tloukli (v obličeji až na kost), až mu zlomili lebku.* Věřili, že je mrtvý, nechali ho přivázaného jako trofej a odjeli. Po 18 hodinách venku při teplotě kolem nuly ho jen náhodou našel cyklista. Matthew po 4 dnech v nemocnici v přítomnosti příbuzných umírá (asi hodinu po půlnoci z 11. na pondělí 12. října), aniž by kdy nabyl vědomí. V den jeho pohřbu (16. října) byla spousta internetový gay portálů po celém světě v černé barvě. V roce 1999 byli vrahové odsouzeni na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Rodiče Sheparda sami odmítli trest smrti. Judy Shepard založila nadaci a bojovala za prosazení zákona (který byl pojmenován podle Matthewa) posilujícího prevenci zločinů z nenávisti včetně genderu nebo sexuální orientace. Byl prosazen až v roce 2009 a podepsán Barackem Obamou. .... *)Tvář Matthewa byla všude od krve, kromě míst, kde stékaly jeho slzy. Jeho lebka byla tak zraněná, že lékaři rezignovali na operaci. Zatímco v jednom kostele se konal Matthewův pohřeb, jiný v Kansasu, vedený reverendem Fredem Phelpsem Sr., zorganizoval anti-gay demonstraci s hesly jako „Matthew do pekla“ a prohlašovali jeho vrahy za svaté. Jiní se reverendovi postavili a v kostýmech andělů demonstrantům zatarasili cestu. Policie nakonec donutila demonstranty opustit jejich místa před začátkem obřadu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vcelku divácky opomenutý a na první pohled nenápadný TV film The Matthew Shepard Story mně přišel jako mix Vojákovy dívky a Modliteb za Bobbyho, i když oba snímky vznikly až po něm. Sice mě tento film nedostal tolik jako obě výše zmíněná dramata, nicméně i tak jde o velice silný příběh, jehož námět se bohužel zakládá na skutečné události, která stejně jako v případě Vojákovy dívky poukazuje na lidskou omezenost, úzkoprsost a nenávist vůči naprosto normálním lidem, kteří jako všichni chtějí najít štěstí a lásku. Hned v úvodu jsou vrahové prostřednictvím zvukovým efektům přirovnáváni k divokým zvířatům, a každý přece moc dobře ví, co by se mělo udělat se vzteklými zvířaty, která jsou pro ostatní hrozbou. Zprvu na mě jednotlivé přechody mezi současností a vzpomínkami působily rozpačitě, ale to časem vyprchalo a vše bylo tak, jak má být. Herecké obsazení bylo sympatické, nejvíce mě zaujala samozřejmě Stockard Channing (podobně jako Sigourney Weaver v Modlitbách za Bobbyho) a také představitel hlavní role, Shane Meier. Zkrátka opravdu smutný film, který se snaží velice dobře zrekonstruovat to, co předcházelo onomu ohavnému činu, i to co následovalo, a zobrazuje jak nenávist, tak lásku a vyrovnávání se s odchodem milované osoby. ()

Reklama

zuzaSislerka 

všechny recenze uživatele

není to žádný Streets of Philadelphia, nicméně příběh Matthew Sheperda by měl navždycky připomínat, čeho jsou lidi schopní i v dnešní době.. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Tragický skutočný príbeh, ktorý sa však podľa mňa nedočkal adekvátneho sfilmovania. Tento film bol len akýmsi slabým odvarom toho čím mohol byť čo je škoda. V niektorom svojom komentári som síce písala, že existujú príbehy, ktoré svojím obsahom prebijú akékoľvek nedostatky filmu, ale vidím, že som sa zmýlila a v tomto prípade je pre mňa jeho spracovanie skutočne slabučké. Nepotrpím si na veľkolepé spracovania, stačí mi aj jednoduchý príbeh. Jednoduché však ešte nemusí znamenať, že to má byť priemerné. Tu sa priemerné spracovanie spojilo dohromady ešte aj s nie veľmi šťastne vyriešeným scenárom a prílišným "mudrovaním" tam, kde to podľa môjho názoru nebolo treba. Videné v rámci Challenge Tour Special - Filmový lov. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Nebyť tej hroznej televíznej produkcie, tak to mohlo byť oveľa lepšie. Takto hodnotím len emocionálnosť daného filmu a samotný fakt, že medzi nami žijú neskutočné zrúdy (či už homofóbne alebo s inými amorálnymi presvedčeniami a prečinmi) prezlečené za ľudí, ktoré sú schopné takýchto zverstiev. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Ve stejném roce, kdy vznikl tento snímek, byl natočen film Projekt Laramie (2002), který rovněž čerpal námět z brutální vraždy Matthewa Sheparda. Laramie je město ve Wyomingu, ve kterém došlo 6. října 1998 k tomuto neblahému incidentu. (Stanislaus)

Reklama

Reklama