Reklama

Reklama

Třetí hvězda

  • Velká Británie Third Star (více)
Trailer

Obsahy(1)

James trpí rakovinou v pokročilém stádiu. Spolu se svými třemi kamarády se proto vydává na výlet do jeho oblíbené pobřežní oblasti Barafundle Bay v Západním Walesu. Během cesty postupně začínají rekapitulovat své dosavadní životy a tak se ukazuje, že všechno není takové, jako se na první pohled zdá. Poslední výlet Jamese strhaného rakovinou se tak stává pro všechny možností k zamyšlení se nad další cestou ve vlastních životech. Po čas výletu tak obnovují ztracené vzájemné pouto a dokazují, že každý má svůj kříž, který musí nést, a je jen na ostatních, zda mu s ním pomohou či nikoliv. (SaNcHeZ_cz)

(více)

Recenze (89)

Morien 

všechny recenze uživatele

Film, jehož prvním obrazem jsou oči a nos Benedicta Cumberbatche vznášející se ve vesmíru mezi hvězdami, druhým sekačka likvidující trávu kolem hrobu a ve třetím záběru muž na pláži pohybem ruky nechá rozestoupit vlny. Když jsem viděla toto, získala jsem dojem, že snad nemůže existovat lepší film na této zemi... ale snímek samotný potom ukáže, že to není pravda. Strom, který si s sebou chlapci vezou, je krásný. Scéna s hledačem na kamenité pláži je krásná. Představa návratu do přírody je krásná. Myšlenka vyvěrání hlubokého jen tak mimochodem je krásná. Slzy při pohledu na východ slunce jsou krásné. Přesto mám ale dojem, že nic z toho není dotaženo úplně do konce. Zvláště s přibývajícím časem jsou epizody čím dál méně vypointované a rozlišené a jednotlivé rozhovory splývají a pozbývají to fatální a neobyčejné kouzlo, kterým mi film učaroval v začátku. Což mě vede k přemýšlení, zda režisérka chtěla vytvořit stylizovanou osudovou podívanou a nebo byl naopak jejím záměrem realisticky odvyprávěný příběh, kde (stejně jako v běžném životě) spousta důležitých věcí zanikne nebo vyzní do ztracena. Osobně bych v tomhle případě byla pro větší stylizaci. Myslím si, že potenciál skvělé čtveřice protagonistů zůstal trochu nevyužit. Za jiných okolností by to pro měl byl tříhvězdičkový film, ale za prvé bych chtěla film odlišit od těch, kterým běžně dávám tři hvězdy, protože není stejný a ukazuje známky něčeho vyššího, a za druhé mě k mírnému nadhodnocení vedou niterné pocity. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Tretia hviezda, tak trochu zo súcitu. Ja som z britskej školy zvyknutý na silnejšei dávky čierneho humoru. Toto bolo také trochu na istotu, aby sa nikto neurazil. Ale hlavne pokial sa všetci chaloší jašili a plácali po ramenách (minimálne do polovice) to bolo fakt jalové a hlavne o ničom. Hádky sú korením života, len škoda že sa ním tak šetrilo. 60% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

This trip is like going for a walk with a sick, white Oprah! Jak já zbožňuji černý humor!Popravdě by ho tu klidně mohlo být mnohem víc. Third Star je takové celkem neobvyklé drama o umírajícím, který se s nejlepšími přáteli vydá na svoje oblíbené místo - naposledy. Není to žádná ždímačka slz, je to o přátelství, solidaritě a okrajově i o smrti. Do toho nádherné prostředí Walesu, neokoukaní herci a jako třešnička na dortu dechberoucí záběry. Jedinou opravdovou výtku mám k představiteli hlavní postavy-Jima. Ten mi byl krajně nesympatický a tak jsem s ním nedokázala po celou dobu vůbec soucítit. Jeho záchvaty mi navíc přišly dost afektované. Ke zbytku nemám výhrady, obzvlášť Tom Burke mě zaujal. Konec byl dojemný, přestože se žádné slzy nekonaly. Takhle nějak si představuji poslední chvíle svého života-trávené s nejbližšími lidmi, na nejmilejším místě, bez přetvářky, se zásobou morbidních fórů. :) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Natočit s humorem film o umírání, který člověk musí brát vážně, to je kus kumštu a stěží to někdo dovede líp než Britové. Bavíte se, je vám teskno a navrch si přemýšlíte, o přátelsvtí, enutanázii, co to znamená: žít čistě... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Štyria kamaráti a štyri rôzne varianty zmierovania sa so smrťou... Tento snímok si ma získaval veľmi nenápadne a postupne. Zo začiatku nič moc, ale ku koncu som už v duchu tlieskal. Je tu plno pekných myšlienok, pričom sa mi páčilo, že mal každý z kamarátov svoj vlastný názor na túto smutnú tému. Čo bude po smrti? To nikto nevie. Ale určite nejdeme do horšieho, či už večná nirvána (neexistencia) alebo ďalšie dobrodružstvo vo forme nového života, všetko jedno... len sa netreba báť a treba si užívať života pokiaľ sa dá. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nenápadný filmový klenot - nepatetická a vtipná variace na téma umírání. Umřít se má s úsměvem na tváři.. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Miluju britský černý humor ! Dělat si takovou srandu z rakoviny, to chce asi dost odvahy. Na první pohled zaujme nádherná krajina Británie a herecké výkony. Snímek příjemně plyne a zanechá ve vás takový zvlaštní nepopsatelný pocit. Budete se smát a zároveň si možná i pobrečíte. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Téma umírání na optimistický způsob. Dobří herci, pěkné prostředí a obyčejně neobyčejný příběh. Bohužel tempo vyprávění je zbytečně pomalé a celkově je film tak trochu bez chuti, či náznaku soucitu s hlavní postavou. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Už dlouho čekám, kdy mě další z nekonečné řady variací na téma smrt a umírání něčím zaskočí, vypadá to, že až moje vlastní, a na to se můžu spolehnout... ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

And, if you should happen to remember, it´s the anniversary of my birth. Remember that you were loved by me. And that you made my life a happy one......Neobyčajná cesta štyroch priateľov, z ktorej sa však vrátia už iba traja. Príbeh o zmierovaní sa so smrťou v štyroch rôznych prevedeniach. Príbeh bilancujúci, analyzujúci, miestami vtipný inokedy smutný, ale v prvom rade ľudský. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Závěr podle mě absolutně dotváří to, jak na vás celý film zapůsobí. Posledních 5 minut ve mě vzbudilo pocity, který mám u sledování filmů málokdy. Něco jako sonda do né tolik prozkoumanejch částí našeho nitra. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Výborná kamera, která často využívá i subjektivní roztřesený pohled amatérského snímání výletu, který prostě nemůže skončit happyendem. Všichni hráli velmi dobře, ale nějak jsem se v těch vyčítavých a hodnotících dialozích čtyř přátel, z nichž jeden umírá, ztrácela. Mnohé záběry byly navíc, takové to povlávání si krajinou a žánrové obrázky, které mě nakonec utloukly svou rutinou. A nemůžu si pomoct, ale hlavně ke konci to bylo už profesionální vydírání. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Film na první pohled humorný, hned na druhý však velmi, velmi smutný. A smutný nejenom kvůli tomu, že je tu jeden z hrdinů nemocný rakovinou v posledním stádiu, ale i tím, že se naše dětské sny podaří naplnit jen málokomu, většina však zabředne tam, čemu se jako mladší smál, film o ztrátě ideálů a taky o tom, že si každý hledáme to své místo v životě, ať už nám do jeho konce zbývají roky anebo týdny... To vše natočeno bez zbytečného patosu, naopak, očekávejte řádnou dávku černého britského humoru s vynikajícím Benedictem a čarokrásnou britskou přírodou. Dojímavé tím nejčistším způsobem. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Drak Šmak se rozhodl zemřít. Přemluvil partu kamarádů, katalogových fešáků, aby se vydali na výlet na překrásné až panenské místo Barafundle Bay. Hoši se ohákli do značkových hardů (i bílých :D), nastartovali vozík a vydali se na cestu. Cestu plnou vzájemných konfliktů, které dospěli svému vyřešení, odhalování starších lží a polopravd a čekání na správný moment kdy říct "jebu ti ségru". Oceán šplouchal, divocí koně se proháněli krajinou, slunce vycházelo i zapadalo, morfium teklo proudem, i na ohňostroj došlo a v závěru se jakože fakt hodně vydíralo. Filmek přesně dle mého gusta :D Výzva 2017 za kterou "srdečně" děkuji mé oblíbené eLeR. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

and there's no tragedy in that...Obvykle se filmů tohoto typu bojím, protože po jejich shlédnutí mám dosti sklíčenou náladu. Tento snímek byl však jiný, jistě je to velmi smutný příběh, ale je zde tolik vynikajícího humoru a vskutku silná britská čtveřice podává skvělé výkony. Rozhodně mi to stálo za opakované shlédnutí. Zejména Benedict Cumberbatch a JJ Feild hrají výborně, i proto že je mám oba velmi ráda, sledovala jsem film se sevřenou dušičkou, že závěr probrečím (což se stalo, záverečná píseň nádherná). Ano, možná by filmu prospělo vynechat některé konfliktní momenty, ale i tak to pro mě zůstavá na 5 hvězd. Myslím, že v reálném životě je velmi vzácné mít takové přátele jako měl James zde. :) Dojal a líbil se mi závěr, i zde byl vkusně umístěn vtip. Citlivý příběh, krásná anglická krajina, vynikající humor a hlášky, báječní herci a soundtrack, mnoho pěkných scén (například když se Miles rozhodne Jamese nést)...vyjimečný film, u kterého se pravděpodobně dostaví smích i pláč. "We're all gonna have to sleep in a tent that was made for fucking anorexic pigmies." "If you start going Brokeback, I'm going to go Rambo." :) trailer - http://www.youtube.com/watch?v=exqPzEYADuk, festival rozhovory s režisérkou a herci - http://www.youtube.com/watch?v=ZHP9ksWqReY, píseň z filmu - http://www.youtube.com/watch?v=ZSe4ketlsgQ ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Jediný film, který mě rozesmál, když se mi z tváří řinuly vodopády slz. Third Star patří k jedněm z mých nejoblíbenějších britských nezávislých kousků, a to zejména proto, jak s černým humorem a neskutečnou lidskostí popisuje tragický úděl mladé party lidí. Remember that you were loved by me and that you made my life a happy one. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Moc optimistické mi to nepřišlo, ale komu taky jo, když jde o umíraní. Britové umí točit skvělé filmy a tohle je jedne z nich. Velmi pěkný a citlivý příběh o přátelství a smrti s několika příjemně reálnými úsměvnými situacemi . ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Third star je nezávislým příběhem, který se snaží možná až poněkud příliš okatě sázet na osvědčené žánrové postupy a formovat naraci příběhu přes zažité klišé. I přes tento fakt však nabízí oddychový road trip skupiny kamarádů, který na diváka působí nejen slušnou atmosférou a zpracováním, ale i všedností kombinovaných témat. Po vizuální stránce nabízí lehčí průměr co zpracování, obohacený o občasné abstraktněji laděné záběry, které dokreslují náladu hlavního protagonisty a slouží jako akcelerátor divákova vnímání jeho nemoci. V souhrnu tak i přes absenci závažnější originality a účast několika hluchých míst, nabízí zlatý střed, který umocňuje všudypřítomná atmosféra posledního výletu a hlavně slušný závěr. ()

Reklama

Reklama