Scénář:
Marshall CurryKamera:
Sam CullmanHrají:
Leslie James Pickering, Daniel G. McGowan, Jake Ferguson, Tim Lewis, Bill Barton, Jim Flynn, Lauren Regan, Mike Wallace (a.z.), Dan Rather (a.z.)Obsahy(1)
V decembri 2005 boli Daniel McGowan a ďalší trinásti aktivisti zatknutí agentmi FBI počas celonárodného vzostupu radikálnych environmentalistov z Earth Liberation Front (ELF). ELF roky pôsobí v rôznych anonymných skupinách bez centrálneho vedenia, má na konte množstvo nenásilných sabotážnych a podpaľačských útokov proti firmám, ktoré sú zdrojom ničenia životného prostredia. Film je príbehom vzostupu a pádu jednej z týchto skupín, rozoberá ťažké otázky environmentalizmu a aktivizmu. (whack)
Bylo by příliš snadné šmahem po přečtení synopse odsoudit Když se kácí les do kategorie levná ekoagitky - tak jak jsem to udělal já po oznámení oscarových nominací... Dokument je to totiž rozhodně mnohem zajímavější než se může na první pohled zdát. Naštěstí vůbec nepoučuje (zdravý, klidně i laický, názor v oboru ekologie má snad každý logicky uvažující člověk), ani se zdlouhavě nezaobírá historií ELF, raději sledujeme názory a vyprávění obyčejných lidí, kteří byli do inkriminovaných činů "ekoterorismu" zainteresováni (z obou stran). Divák správně dostane spíše podněty, než závěry. Tak to má být. 80 % ()
Hraná VZBURA V SEATTLI je obyčajnejšia, ale pre mňa údernejšia. Keď sa rúbe les je dobrý dokument, šikovne pracuje s pohľadom na vec ekoaktivizmu (ekoterorizmu?). Mne trochu vadila tá americkosť a snaha o emócie, ale to je skôr subjektívny problém. Vtipné, napínavé, poučné... Okrem environmentálnej témy tvorcovia vynikajúco zvládli predovšetkým tú ľudskoprávnu... ()
Povedený dokument, o ideálech a boji za něco, čemu věříte. Nevinný protest však ústí v agresivní revoltu. Snímek mě zaujal především svou nestranností. Nechá každého diváka samostatně rozhodnout, ke komu by se přiklonil. Nevnucuje nikomu názor, že tahle strana je špatná a tady naopak leží dobro. Snaží se zároveň vykreslit agresivitu, ale i lidskost a pochopení. Ukazuje vývoj hlavního „ekoradikála“ od jeho prvního setkání s problémem „ubližování“ přírodě, přes jeho aktivní přístup k nim, až po sebeuvědomění, že činy, které spáchal, nejsou zas tak moc ospravedlníhodné. Hold každý musí nést zodpovědnost za své činy, ať už jsou provedeny s dobrým úmyslem ochránit něco, co nám umožňuje existenci = naši planetu. ()
Dokument o hnutí Earth Liberation Front resp. o jejich činech. Je škoda, že není hlouběji popsán jejich záměr, důvody a fakta. Takto to vypadá jen jako nějaký emocionální výboj hnutí, které přitom může být podloženo tvrdými argumenty. V rozměru dokumentu se s tím však nepočítalo, takže je to v pořádku. Přesto mi to tam ale chybělo. ()
Vždy to není jak by si člověk představoval a to tu několik lidí poznalo. Těžko říct jestli udělali správnou věc a nebo špatnou věc a jestli někdo bude následovat jejich příkladu nebo jestli se něco změní. Přeci jen 7 let ve vězení pro teroristy za to, že se někdo snaží zachránit stromy a planetu, prostě si člověk klade tu otázku "Co se stalo s timhle světem?". Určitě se o tomhle aspoň dozvěděla veřejnost a snad se trochu změnili a pochopili co se děje. Dobré je, že tu máme i 2. pohledy na ty činy, nejen ze strany aktivistů, ale i ze strany policie a člověk si o tom může udělat svůj obrázek. ()
Photo © Lucky Hat Entertainment