Reklama

Reklama

Když se kácí les

(festivalový název)
  • USA If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front (více)
Trailer

Obsahy(1)

V decembri 2005 boli Daniel McGowan a ďalší trinásti aktivisti zatknutí agentmi FBI počas celonárodného vzostupu radikálnych environmentalistov z Earth Liberation Front (ELF). ELF roky pôsobí v rôznych anonymných skupinách bez centrálneho vedenia, má na konte množstvo nenásilných sabotážnych a podpaľačských útokov proti firmám, ktoré sú zdrojom ničenia životného prostredia. Film je príbehom vzostupu a pádu jednej z týchto skupín, rozoberá ťažké otázky environmentalizmu a aktivizmu. (whack)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

klerik 

všechny recenze uživatele

Hraná VZBURA V SEATTLI je obyčajnejšia, ale pre mňa údernejšia. Keď sa rúbe les je dobrý dokument, šikovne pracuje s pohľadom na vec ekoaktivizmu (ekoterorizmu?). Mne trochu vadila tá americkosť a snaha o emócie, ale to je skôr subjektívny problém. Vtipné, napínavé, poučné... Okrem environmentálnej témy tvorcovia vynikajúco zvládli predovšetkým tú ľudskoprávnu... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Co se nedá dokumentu upřít je rozhodně to, že netlačí diváka k jasnému postoji a nabízí pohled z obou stran. Nicméně jak téma, tak především postavy, které působily jako hlavní hrdinové, mě spíše tlačily k pocitu, že tihle "ochránci přírody" jsou spíše zapálení bezmozci, kteří vidí jen cíl a cesta je uplně tak moc nezajímá. 6/10 ()

Reklama

feral 

všechny recenze uživatele

Veľké očakávania zahasené slzavým údolím nastolením maskota filmu Daniela McGowena. „A Story of the Earth Liberation Front" to tak úplne nie je, jedná sa skôr o „Story of McGowen´s misery" – snímka, ktorá môže mať vysoký potenciál dezinformovať verejnosť a demotivovať aktivistov. Chýba viac dialógov s ostatnými členmi ELF, naopak kladne hodnotím rozhovory s detektívmi. Oceňujem snahu režisérov o zviditeľnenie a popis ELF, ktoré sa však v mojich očiach čiastočne vymklo spod kontroly – či cielene neviem. Celkový pocit z filmu je ambivalentný, keďže filmov s touto tematikou je ako šafranu. ()

capka 

všechny recenze uživatele

Velmi komplexně (a zároveň poutavě) podané téma. Dokument, který nerozděluje lidi na padouchy a hrdiny, ale zobrazuje jednotlivce a skupiny s různými příběhy. Myslíte, že víte, na čí straně stojíte? Možná jen nevidíte všechny aspekty příběhu. Ale kdo ano? Největší přínos filmu spatřuji v tom, že jeho tvůrci nikomu nestranili, jen zajímavou formou předkládá široké spektrum informací a pohledů na věc a názor si můžete udělat sami. Tím si mě film velmi získal a považuji ho za stoprocentní. ()

whack 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumente je pojem „ekologicky motivovaná sabotáž“ zamieňaná za pojem „terorizmus“. Filmové festivaly k dokumentu pripisovali megalomanské tituly ako: „Vznik i zánik radikálního hnutí páchajícího žhářské útoky....“, čo je zavádzajúce. V dokumente sa hovorí o rozpade bunky, v ktorej pôsobil Daniel G. McGowan, a jeho príbeh môže pôsobiť frustrujúco pre nových potenciálnych aktivistov, no rozhodne nešlo o zánik hnutia. Zánik takéhoto hnutia ani nie je možný, keďže nemá členstvo a ľudia po celom svete konajú anonymne pod ideológiou a nie pod vedením. Ideológiou Earth Liberation Front (ELF) je vykonávať ekonomické straty firmám profitujúcim z ničenia prírody, pričom zakazuje vykonávať akcie, pri ktorých môže byť zranená akákoľvek živá bytosť. Dokument pôsobí nestranne a objektívne, ale pre lepšie pochopenie ELF odporúčam pozrieť film Igniting the Revolution. ()

Galerie (3)

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oceňované dokumenty opět na Jednom světě

Oceňované dokumenty opět na Jednom světě

18.02.2012

Také letos bude možné na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět vidět snímky, které zaujaly porotce na řadě prestižních festivalů. Hlavní tematická kategorie… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Reklama