Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Muž středního věku se ocitne v ošemetné situaci, nová přítelkyně a dominantní matka jsou na jednoho trochu moc. (Netflix)

Recenze (2)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Tohle je teprve můj první život, zatím tedy nemám moc zkušeností. Příští život bych chtěl rozhodně strávit jako kus nábytku.“ Inu, krize středního věku málem nechtěně prolnuta s tvůrčí krizí v kinematografii 80. let. Na jediný samostatný celovečerní režijní kus Gösty Ekmana jsem byl zvědavý a ve výsledku mám pocit, že zatímco před kamerou v hlavní roli Ekman úspěšně úroveň filmu pozvedává, za kamerou coby režisér už za mě zdaleka tak suverénně nepůsobí a občas si výsledek tou podivnou režií spíše kazí. Možná je škoda, že se zde režie Göstova scénáře nechopil jeho syn Mikael Ekman, jak tomu bylo ve stejný rok u jedné z komedií o gangu Jönssonových, rodinná spolupráce Ekmanům určitě slušela a mohl vzejít vyladěnější kus. Řeknu vám, takhle chaotické dojmy jsem už dlouho ze žádného filmu neměl: Prvních 20 minut mě to absolutně neoslovilo a groteskní poetika ve stylu Gunnara Papphammara mě v celistvém tragikomickém příběhu spíše rušila. Od scény před odjezdem Håny s matkou na vlakové nádraží mě film sice začal bavit, stejně jako hlavní hrdina, žel dramaturgie vtipů a gagů se nevyhla ani některým za mě hodně trapným momentům (např. týrání fiktivního psa z chlupaté deky před očima chovatelů). Chvílemi jsem byl z vybraných částí filmu nadšen, aby pak záhy moje nadšení více či méně pominulo, což se opakovalo několikrát, až film přinesl v posledních 15ti minutách poměrně silné dramatické vyvrcholení. Hrášek a vousy je určitě film originální i smysluplný, ale svým pojetím mi nesedí a přijde značně nevyrovnaný. Nejvíc mě zaujal ve chvílích, kdy se dostávají do popředí místo grotesky hlavně dialogy a vedle závěrečného dramatu s matkou bych ještě vyzvedl černohumorné povídání Håny s klukem, které prozrazuje i smysl onoho neobyčejného názvu. [55%] ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Claes-Henrik to má v životě těžké. Je mu přes čtyřicet, otec mu již umřel a jeho život řídí jeho panovačná matka. Samozřejmě nemá žádné zaměstnání a potací se od ničeho k ničemu. Jednoho dne se setká se svým kamarádem a nějakými Italy, kteří nabízejí kšeft (patrně natáčení porna). Problém je jediný, potřebují k tomu matčin byt a Claes-Henrik musí na několik dnů své matky zbavit... Tohle je tak bláznivá letní komedie, ve které exceluje Gösta Ekman, který film také zrežíroval. Ve snímku najdeme několik velice vtipných situací (rukavička staré dámy uvízlá v Claes-Henrikově poklopci, matka naložená do nesprávného vlaku apod.) Škoda, že takovéhle radůstky jsou dostupné jen ve švédštině a lidé, kteří nerozumí švédsky, si je nemohou vychutnat. Za tohle se Švédi opravdu nemusí stydět. 90% ()

Reklama

Reklama

Reklama