Reklama

Reklama

Zázraky vesmíru

(seriál)
  • Česko Kouzelný vesmír (více)
TV spot

Epizody(4)

Vesmír je pro lidskou mysl takřka neuchopitelný. Je starý skoro 14 miliard let, dlouhý 93 miliard světelných let, obsahuje přes sto miliard galaxií, v nichž září stovky miliard hvězd... S fyzikem Brianem Coxem pochopíme, jak tohle kolosální divadlo vlastně funguje – nebo alespoň do té míry, kam zatím došlo lidské poznání. Pomohou nám příklady z naší vlastní Země i špičková počítačová grafika. Uvidíme obří supernovy, čerstvě objevené galaxie a pokusíme se přiblížit nejvzdálenějším, nejstarším a nejpodivuhodnějším částem vesmíru.
Brian Cox, fascinující vesmír, hledání odpovědí na zásadní otázky našeho světa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tyhle dokumenty zbožňuji. Věda, historie ... Cítím jako hřejivý balzám na svém srdci a manu pro svou duši, když vstřebávám všechny tyhle informace. Řeknou mi, jak to všechno vzniklo, můžu se ponořit do hvězdné oblohy, do mléčné dráhy nebo do nitra supernovy a to je moc fajn. Pro nás Lajky to všechno raději vypravěč přirovná k bublifuku, abychom měli pocit, že rozumíme alespoň něčemu ... dokonalé, prostě dokonalé! Taková Betelgeuze, neboli Obrova paže, je hvězdou v souhvězdí Orion a co je mnohem důležitější, že má na kahánku. V supernovu se může objevit už zítra nebo za milion let. Já bych byla raději pro ten zítřek. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Oproti předchozí sérii Wonders of solar system jsem uvítal především původní nápady, zejména v podobě destinací kam se Brian Cox vypravuje. Cox je naprosto skvělým průvodcem, jež umí o vesmíru vyprávět srozumitelně, jednoduše a přitom zajímavě a chvílemi téměř poeticky. Každý díl má skvělou gradaci, tím jak Cox popisuje jevy nejdříve nekonkrétně a obšírně a postupně přidává na věcnosti, názorných příkladech a skládá do hromady nečekané souvislosti, přičemž závěry bývají skvělé formulované, pro mě obohacující a krásné. Jestli je mezi průvodci dokumentárních filmů nějaký pomyslná nástupce Davidat Attenborougha, nechť je to tento profesor. ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

Vysoce jsem spokojen s touhle sérií, a taky s astrofyzikem Brianem Coxem. Jedná se o velmi znalého člověka. ✔ ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Docela tu rozumím i těm negativním komentářům. Obsahově je to skutečně občas docela slabé a nekonkrétní, profesor Brian Cox je tu takový filozof amatér, co se prochází po všemožných tematických koutech planety Země, fascinován úplně vším. Brian má ale taky jednu nespornou výhodu: umí tuhle náladu dokonale přenést na diváka. Třeba už jen tím, jak expresivně vyslovuje slovo "stars." Poslouchat jeho téměř až poeticky laděné přednášky o životě, vesmíru a vůbec, často vizuálně podpořené trochu absurdně vším, co má Brian na svých cestách po ruce, mají, alespoň na mě, slušný terapeutický efekt. ()

Lauri 

všechny recenze uživatele

Něco úchvatného, nepředstavitelného, magického. Vesmír. Kdyby mi šla fyzika lépe, než průměrně, zamyslela bych se nad tím, že bych šla po gymplu na astonomii. Protože něco tak fascinujícího jsem neviděla už dlouho. ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Nádherné, ale tím myslím opravdu NÁDHERNÉ animace, úžasná hudba, krásná a jednoduchá přirovnání a profesor Brian Cox, jehož nadšení nezná mezí, z tohoto dokumentu dělají (aspoň pro mě) must see... ()

lareinna 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o vesmíre ma neprestávajú fascinovať, práve naopak. Čím viac toho vieme, tým viac si uvedomujeme, koľko toho ešte nevieme..vďaka Bohu za Hubblov teleskop, tisíce družíc a kozmických sond, ktorých očami sa môžeme dívať do vesmíru (ale existuje aj druhá strana mince, a to je vesmírny odpad, ktorý produkujeme...ale je skvelé, že už aspoň uvažujeme o tom, ako ho zredukovať, keďže vesmírny odpad ohrozuje ostatné - ešte funkčné sondy a družice, nehovoriac o tom, že ohrozuje hlavne ISS - medzinárodnú vesmírnu stanicu)... ale jednoznačne je až fascinujúce, ako sa - len za posledné desiatky rokov - zvýšila koncentrácia vedeckých vynálezov a pokroku. Každá časť tohto dokumentu vysvetľuje inú záhadu vesmíru (priestor a čas, hviezdy, gravitácia..) a je natočený naozaj veľmi zaujímavo. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Dalsi povedeny dokument od BBC s profesorem Brianem Coxem. Prvni dil Osud, byl slabsi ( 3 hvezdicky), ale druhy dil Hvezdny prach (5 hvezdicek) stal za to o vzniku chemickych prvku pri Big bangu a ve hvezdach, treti dil Pad je o gravitaci (4hvezdicky) a 4.dil Poslove o svetle (4 hvezdicky). Vyborne jsou animace galaxii, hvezd atd. Profesor Brian Cox je neco jako David Attenbourg v biologickych dokumentech BBC. Kdo se chce neco dozvedet o Vesmiru, tomu ho mohu jen doporucit tento serial :). ()

MrGregor 

všechny recenze uživatele

Další z nekončící řady povedených dokumentů z dílny BBC... Čtyři padesátiminutové díly by na nějaký podrobný výklad o "zázracích vesmíru" rozhodně nestačily, ale o ten se tato minisérie ani nesnaží... Sympatický průvodce - profesor Brian Cox - podává poměrně náročnou látku velice nenuceně a polopaticky. Obzvlášť základy / základní myšlenky, které je třeba pochopit pro další uvažování o vesmíru, jsou pokládány velice srozumitelně a doplňovány nejrůznějšími příklady a názornými ukázkami, které jsou v naprosté většině z opravdu přenádherných míst na zemi, ať už ze zasněžených vrcholků hor či rozpálených písečných dun, zalitých oranžovým slunečním svitem. Po osvětlení nutných základů se pak na chvíli zastavíte u některých komplikovanějších, ale o to více zajímavých informací, na které však není dáván žádný důraz a jsou skutečně spíše pro zajímavost... Samotného mě vesmír zajímá a fascinuje, proto musím přiznat, že mi tento dokument moc nových informací neposkytl. Avšak mi velmi pomohl utřídit si ony základy, proto bych neváhal tuto čtyřdílnou minisérii doporučit v podstatě komukoli - ať už vás vesmír zajímá, či jste v této oblasti úplným nováčkem... Takže shrnutí: Tento dokument vás velice příjemnou a nenucenou formou seznámí se základními principy a myšlenkami o vesmíru + jako bonus se podíváte na pár opravdu nádherných míst. ()

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Vnitřně cítím, že se musím přidat k ostatním negativně hodnotícím, ale po mnoha dokumentech, které jsem viděl mě tento sedlák příliš se tlačící do záběrů a říkající nepodstatné věci nenadchne. ()

dud 

všechny recenze uživatele

Hond'tz en hond'tz ov uond'z. Brian Cox se zápalem sobě vlastním prezentuje v krásně graficky zpracovaném dokumentárním seriálu BBC zázraky Vesmíru a způsobem stravitelným pro masy objasňuje rozličné procesy, probíhající v kosmu. Jednotlivé díly jsou plné epických momentů typu:"Podívejte se na mě, jsem na hoře! Podívejte se, teď jsem na poušti! Teď stojím u vodopádu!" a lens flareů, přítomných snad v každé animaci, přesto právě díky opravdu pěkným animacím různých útvarů a procesů probíhajících ve vesmíru a jejich názornému a snadno pochopitelnému přiblížení divákovi tento seriál jistě stojí za zhlédnutí každému, koho aspoň trochu fascinuje vesmír. + Skoro bych zapomněl na skvělý soundtrack, který složil Sheridan Tongue a kolem kterého byla značná kontroverze, jelikož se diváci BBC dožadovali (a také dosáhli) jeho ztlumení, jelikož je prý příliš rušil při sledování seriálu. ()

krt7236826 

všechny recenze uživatele

dookola omielané už tak každému jasné a zjavné veci ktoré sú len stále inak povedané až mi to liezlo na nervy. nič nové som sa nedozvedel, nebolo to zaujímavé ani sledovať. čas ? zázrak vesmíru sračky typu čas plynie len jedným smerom prečo je tomu tak a blá blá blá ... pozrite si radšej dokáč "ako funguje vesmír" to po pozretí človek pustí zas lebo toho bolo toľko že nestíha vstrebávať. komentár je tam schválne čo najstupídnejší a sedliacký no človek má čo robiť aby rozumel. toto som pozeral a komentáre boli spleť všetkých možných slov ktoré boli ajtak sedliacke a na konci vety stratil účel lebo veta nemala význam. stratil som u toho čas ktorý nemôžem vrátiť a také varovanie malo byť hned na začiatku ()

Courrier 

všechny recenze uživatele

Jeden ze slabších počinů BBC. První pul hodinu má člověk spíš pocit že se dívá na záběry z něčí dovolené a potom už následuje pouze jednostranný náhled na jeden z možných konců našeho vesmíru. Určitě bych netvrdil že je to čistá ztráta času, ale člověk si při sledování musí uvědomit že mu je překládána jedna z mnoha teorií která se ale jednodušeji dá shrnout asi tak v deseti větách a není k tomu potřeba hodinový dokument. Finální hodnocení 35% ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Nový Carl Sagan? Bohužel ne, Brian Cox mi není moc sympatický, ale je to natočeno líbivě, i když po odborné stránce stroze. Avšak každá popularizace dobrá! ()

MrClansman1 

všechny recenze uživatele

Jednoducho a komplexne vysvetlené. Spolu s niektorými zábermi som nielenže nasával informácie sprostretkované Brian Cox-om svetelnou rýchlosťou, ale som sa i cítil ako súčasť vesmíru. ()

Reklama

Reklama