Reklama

Reklama

Domek z karet - Série 1

(série)
USA, 2013, 11 h 14 min (Minutáž: 47–57 min)

Tvůrci:

Beau Willimon

Předloha:

Michael Dobbs (kniha)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara, Michael Kelly, Mahershala Ali, Michel Gill, Corey Stoll, Kristen Connolly, Boris McGiver, Chance Kelly (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Kongresman Frank Underwood se po zradě z Bílého domu vydává na cestu k moci. Jeho zbraněmi jsou vydírání, svádění a ambice. (Netflix)

Recenze (29)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Takhle se polyká velryba. Sousto po soustu." Já tedy proti polykání politických velryb nic nemám a Frankovi to skutečně jde, ale na můj vkus polyká své konkurenty poměrně pomalu a jeho činy navíc v určitou chvíli překročily únosnost mého žaludku. Prostě jsem mu přestal fandit a když jsem viděl ta otevřená vrata do 2. série, tak jsem nevstoupil. Mě tohle zkrátka stačilo a tak jdu raději sledovat domácí politické dění, ve kterém možná všech devět parlamentních stran nakonec vstoupí do opozice a vládnout budu já. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tematika a nálada seriálu spôsobuje emočnú neplnokrvnosť, ktorá sa však v daných podmienok nedá obísť - nevadí to, pretože práve tým je House of Cards jedinečný a iný, než všetko ostatné na trhu. Inteligentná scenáristika, s preafektovanu sústredenosťou na vyjadrenie nálady početnými scénami so zábermi na nalievanie chlastu a fajčením -je to totiž expresívnejšie, než by boli zábery bezspánkových nocí strávených nad dokumentmi... ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle svižná, divácky vstřícná a výživná politická hra plná intrik a lsti tu nebyla dlouhá léta. Premioví herci, hvězdní režiséři a schopný scénáristé. Na ansámblu se očividně nešetřilo a nese to ovoce. Navíc má House of Cards, zdá se, výbornou vlastnost, kterou disponuje například Hra o Trůny. Tedy zaprvé vidíme proměnu hlavních hrdinů v širokém časovém záběru, za druhé je mnoho situací naprosto nepředvídatelných a vývoj celé ságy se mnohokrát naprosto přirozeným a racionálním způsobem mění. ()

konous 

všechny recenze uživatele

Famózní. Pohled do světa zvrhlé politiky, nechutné korupce a bezpáteřní honby za mocí je již od začátku strašně intenzivní. Většina lidí by asi nechtěla být v kůži ať už "nevinné" novinářky nebo naopak extrému v podání nemilosrdného Franka Underwooda. Právě postava Kevina Spaceyho není sympatická, nefandíte mu, ale němě se zaujetím přihlížíte, jak si dláždí cestu až na samotný vrchol a snad ani to mu stačit nebude. Jsem rád, že jsem to tak dlouho odkládal a teď se už v podstatě nemusím zastavovat, jen si na tom jet... Politický granát a já jdu sjet druhou sérku. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILERY: 8/10 - Po první polovině jsem byl úplně nadšený, všecko bylo výborné a dokonce jsem i fandil Frankovi. Jenže jak to tak vidim, tak mne to přestává bavit. Celé se to točí okolo jeho postavy, která je dost sobecká, nechutná úplně absurdně, arogantní a narcistická. A dokonce si dovolí zabít někoho, koho stáhl na dno jen aby se on měl dobře. Následně mluví do nebes a vyčítá Bohu, že ho nikdy neměl rád. Snad každá postava má své pro/proti, Frank je inteligentní, má dobré hlášky a je neústupný, ale scénář mi pokládá jen důvody, abych ho co nejvíce nenáviděl. Je něco jiného, pokavaď takovej Jack Bauer dělá všecko pro blaho státu a až potom myslí na sebe, kdežto pro Franka je primární on sám bez ohledu na to, co se děje kolem něj. Na druhou stranu však uznávám, že ho Kevin Spacey hraje naprosto prvotřídně. O jeho manželce jsem si myslel, že je to inteligentní žena, co umí chytnout za koule a ví co chce, následně se z ní vyklubala svině a v konečném důsledku to je ultimátní pokrytec, co neumí za své činy nést zodpovědnost. Oba dva maj zajímavej vztah, bez nějakého omezení. To se mi líbí, působí to dospěle a chemie mezi nimi funguje. Bonnie/Klyde? Já ovšem nemám moc důvodů jim fandit, překrucují všecko pro svůj prospěch, nikoliv pro prospěch druhých. A ještě vinu svalují na jiný. Já to chápu, tohle se děje běžně, ale chtělo se mi zvracet a neodlehčí to ani mnoho suprových monologů Kevina. Takže mne nejvíc baví vedlejší postavy - Peeter Russo, je ho skutečně škoda, ale jemu jsem fandil absolutně nejvíce a tak zdrcující pro mne byl jeho konec, ačkoliv mé emoce byly na bodu mrazu, byl jsem prostě zhnusen s tím, jak jeho kariéra dopadla, zejména osobní život. Trio novinářů ideální, především Lucas je nesmírný borec. Potěší i charismatický prezident a řidič Francise. Ještě mne baví Michael Kelly, alias Doug - coby pravá ruka hlavní postavy, i když mne mrzí, že peče s nim. Zbytek hereckého obsazení je taky supr, Freddy je pán a vlastně 80% ansáblu je z Person Of Interest. Takže jsem rád, že jsem je mohl opět vidět v dobré formě. Vizuální stránka neobvykle špičková, samotný vizuál sice není tak křišťálový, ovšem režisérky se jedná o parádní řemeslo, záběry bez střihu, úhly kamer, zoom, potom reflektování smsek na obrazovku je vychytané... a potěší vynikající hudba a zajímavé náměty. Já jsem dost zvědav, zda se dostaví to nadšení z první poloviny, budu v to doufat - i když to není moc pravděpodobné, když hlavní postava je zároveň největším záporákem. Na druhou stranu však chválim nesmírnou autencitu a naprostou surovost, nevídané svinstvo! A jde to i bez akce. ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Alkohol, drogy, děvky, média, pěkně hezounká novinářka a politika. První série je určitě jedna z těch nejlepších, protože tyhle všechny věci to zahrnuje. Bál jsem se, že to bude jenom o té politice, ale je v tom mnohem víc. 97/100 ()

angloumene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Při sledování Domku z karet jsem tak trochu nabyla dojmu, že úspěšní politici vlastně nedělají nic moc jiného, než že pletichaří proti ostatním. Ať už to ale je jak chce, musím říct, že F. Underwood to zvládá s takovou grácií, že mu snad i odpustím jeho zlou, po moci toužící povahu, která se nedá snad ničím zastavit. Seriál není zábavný jen kvůli skvěle vykreslenému prostředí boje o politickou moc, ale také kvůli svému novátorskému přístupu, kdy se hlavní postava svěřuje divákovi o svých plánech kočko myších zápasů. Divák má tedy možnost plně si užívat veškeré triumfy a naopak mu zůstávají víceméně skryty pohnutky ostatních aktérů. ()

El-Barto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Frank Underwood je vedle Verbala Kinta a Lestera Burnhama nejpozoruhodnější postavou, co kdy Spacey zahrál. Je to parchant, kterej si jde tvrdě za svým a je lepší mu uhnout z cesty. Spacey mu ale propujčuje tolik charizmatu, že mu člověk musí fandit. Vrcholná politika je tady dokonale zachycená a oproti Sorkinovu Newsroomu je zábavnější a tíživější. První série je cestou na vrchol, nebo spíš si Frank bere to, co mu patří. Druhá série musí bejt drsnej boj o to nespadnout na hubu. Moc se těším. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Jednoduše řečeno trpí první série syndromem prvních sérií. Není moc odvážná, je pomalejší, seriálová, zkrátka nechává člověka si na postavy zvyknout. To ale nemusí být nutně špatné, protože postavy jsou tu naprosto skvělé. Ať už jde o rajcovní mrchu novinářku, Douga ve skvělém podání Kellyho, či Remyho v ještě lepším podání Aliho, nemluvě o trosce Peterovi Russovi, což je postava s patrně nejzajímavějším charakterním vývojem, všechny postavy jsou skvělé a zajímavé, přesto by však nebyly nic bez famózního Spaceyho, jehož Frank Underwood nám už od prvních chvil dává najevo, že tato postava bude za něco stát. Přičtu-li k tomu kvalitně napsané dialogy a výborné drama, pak přetrpím i klasickou seriálovou roztáhlost, snad odpustím i závěr, nezávěr první série a budu se těšit na další. ()

lakart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kevin Spacey v životní roli v jednom z nejlepších seriálů posledních několika let. Skvělý zážitek z první série, kdy se vám při sledování posledních dílů doslova tají dech. Úžasné drama z politického prostředí, které je velmi dobře vykresleno. Doufám, že si seriál udrží nastavenou laťku a vše se bude vyvíjet správným směrem tak, jak to chce Frank Underwood. 100% ()

Likan7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vysoká filmařina. Sice mi nějaké tři díly trvalo, než jsem se zorientoval a pochopil co, kdo, proč, jak, potom se ale rozehrála fantastická hra se skvělými herci. Fincher je znát na každém záběru, a pokud to přímo nerežíroval, tak minimálně někde seděl a sledoval natáčení. Spacey a Robin Wright jsou neskutečný a House of Cards stojí totálně na jejich výkonu. První série parádní. ()

hazdrova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

House of Cards na to ide veľmi pomaly a trvalo dobrých 6 dielov, kým som sa dopracovala k tomu, čo sa tam deje. Keby si to celá rodina nepozrela predomnou a tisíckrát mi to neodporučila, nedopracovala by som sa k dopozeraniu ani prvej série. Frank od začiatku, už prvou scénou, ukazuje svoju odhodlanosť leva a nič ho nezastaví - ani jeho vlastná žena - i keď by som povedala, že je to častokrát jeho jediná achilovka. Long way to be the president! 4* ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do seriálových vod se poslední roky uchyluje hodně velkých ryb a do Domečku z karet se podařilo nalákat žraloka v podobě Kevina Spaceyho. A za režijní pultík dokonce Davida Finchera, což je snad ještě větší úlovek. Notičky k tomu všemu poslal Beau Willimon, o němž jsem až dodatečně zjistil, že napsal scénář k Ides Of March, kterýžto film držím ve značné oblibě. Karty tedy byly rozdány na hodně vysokou hru a můžu potvrdit, že tohle není korunovej mariáš. I když ne každá partie má, jak by řekl Pavel Čapek, „gólové parametry“. Série trochu trpí nevyrovnaností, některé epizody jsou až zabijácky dobré, jiné hrají na lehce falešnou notu překombinovanosti. Fincher, který se ujal pouze úvodních dvou dílů, to má nejjednodušší. Začíná na zelené louce, kterou zastaví impozantní konstrukcí, všechno je nové, neokoukané, vír dění vás okamžitě vtáhne a pohltí. Dál už to taková sláva není. Doufal jsem, že House se vyhne klišé zamotaných vztahů, což se bohužel nestalo. Nicméně, tvůrcům můžu připsat body alespoň za docela invenční pojetí (manželé, co nemají vůbec žádné tajnosti). Závěrečné díly jsou opět strhující, začíná jít do tuhého, nervozita roste a sázky se zvyšují až k all-inu ... Přes velmi silné dojmy cítím lehoulinký závan zklamání, po skvělém nástupu jsem čekal víc. Politika mě baví, a proto bych se raději, než profláklým milostným kličkám a kolotoči intrik, věnoval právě jí. Doufal jsem, že nahlédnu hlouběji do bublajícího kotlíku pod pokličkou Capitolu, ale nedostal jsem se dál, než k základním organizačním schématům. Vůbec by mi nevadilo sledovat místo machiavelistických hrátek sáhodlouhé diskuse o řešení politických problémů. Většinu lidí by to asi nudilo, ale já mám problém v tomhle nalézt hlubší vrstvu, záznam reality, něco ze života. Mám věřit tomu, že se všechna klíčová politická rozhodnutí Spojených států točí kolem jednoho muže ? A tím mužem není samozřejmě prezident, ale někdo v pozadí, chladný a bezskrupulózní manipulátor ? V jistou chvíli jsem si říkal, že tomu už chybí jen vražda. Spletl jsem se asi tak o díl ... Třetí řada The Wire byla z hlediska reálné politiky daleko objevnější, než House, kde prostředí kongresmanů a stranických sekretariátů tvoří pouhé kulisy pro hru o trůny. (23.9.2014) 85 % ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Nebavilo mě to. Jistě je to profi natočené, zahrané a vymyšlené, ale pro mě nuda. Hlavní hrdina je intrikář, ale nejde se s ním jakkoli vnitřně ztotožnit, je to bez šťávy. ()

0verseer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria atmosferického House of Cards rozhodne zaujala, aj keď som vzhľadom na vysoké hodnotenie čakal ešte niečo pútavejšie. Výber hlavných protagonistov v podaní Kevina Spacey-ho a jeho nežnej (aj keď sa toto slovo zrovna ku charakteru Claire moc nehodí) polovičky Robin Wright tvorcom perfektne vyšiel. Takúto chémiu totiž medzi dvoma postavami človek na filmovom (či seriálovom) plátne moc často nevidí. Underwood rovnako ako revír jeho pôsobenia je sebecký, cynický, egoistický, čo žiaľ (ale zároveň našťastie ak hodnotíme hodnovernosť seriál) odráža realitu. Vrcholné tempo malo však len niekoľko záverečných epizód, preto sa tentokrát síce vyhnem absolútnemu hodnoteniu, no zároveň sa teším, čo ponúkne ďalšia séria. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tohle jsem čekal tak strašně dlouho! V podstatě bezchybný seriál, který všechny ostatní projekty s označením "nebezpečné, vtáhne a až do konce nepustí" strká do kapsy a stává se jedním z úplně nejlepších seriálů, jaké kdy poznaly světlo světa a v dnešní tvrdé konkurenci opravdu skvělých seriálových počinů se vyhřívá minimálně v top 3. Kevin Spacey hraje prohnilého Franka Underwooda s takovým přesvědčením a zaujetím, že nedělá nejmenší potíže vše mu uvěřit a navíc je jeho výkon celkově tak kvalitní, že za posledních patnáct let u něj nemá obdoby, vrací se tedy kvalitativně do svých daleko povedenějších 90. let, kdy mu filmový průmysl ležel u nohou. Také Robin Wright jako manželka Clair se nenechává zahanbit, přičemž dohromady tvoří velice neortodoxně fungující pár, jenž je však smrtelnou kombinaci pro jakékoliv odpůrce. V první sérii navíc září i Kate Mara. Už od prvního dílu je v seriálu Fincherův rukopis a dohled vyloženě hmatatelný a neztrácí se dokonce ani ke konci 2. série. ()

Reklama

Reklama