Reklama

Reklama

Domek z karet - Série 6

(série)
Trailer 3
USA, 2018, 7 h 20 min (Minutáž: 53–59 min)

Tvůrci:

Beau Willimon

Hrají:

Robin Wright, Derek Cecil, Cody Fern, Michael Kelly, Greg Kinnear, Diane Lane, Campbell Scott, Athena Karkanis, Jeremy Holm, Chip Zien, Linda Powell (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Když je teď Frank mimo hru, Claire se konečně může realizovat ve funkci historicky první prezidentky. Její odkaz je ale v ohrožení. (Netflix)

Recenze (56)

Galadriel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak, Kevina Spaceyho se scénáristé zbavili. Neměli to lehké a nedopadlo to dobře. Dokoukat celou sérii mě donutila vlastně jen zvědavost. Intriky přestávají být uvěřitelné, zamotává se to všechno až moc, z čista jasna se objevují úplně nové postavy, které se tváří, jako by hráli hru celou dobu, ale nedá se jim to věřit. Umírajících postav citelně přibylo, což udělalo z celé politické satiry spíš sci-fi frašku než vyprávění, u kterého si člověk 5 sérií říkal "je to drsné, ale co když se takovéhle věci opravdu dějí?". Tím, že se najednou zabíjení stalo tak samozřejmým, ztrácí na uvěřitelnosti a u toho, co předvádí Claire a rodina Shepherdů, je poukazování na realitu politické scény už zhola nemožné. Když už Spaceyho vyhodili, měli se na to všechno vykašlat a netrápit sebe i diváky takovou scenáristickou hrůzností. Odejít se má v nejlepším... Dvě hvězdy za herecké výkony a pár dobrých nápadů, které ale stejně zabil úplný závěr poslední série. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední řada vypadá, jako kdyby se scénáristé inspirovali u Johna le Carrého, jen špioni a studená válka jim chybí. Osobně bych opravdu pro trablech se Spaceym nechal pátou řadu poslední a na rozdíl od ostatních uživatelů nevidím tuhle řadu tak kriticky a především - spíš chápu, že s hlavním představitelem už dál pokračovat nešlo. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můžu se po tisící opakovat a říct, že tu citelně chybí Kevin Spacey a úplně tu finální řadu odpálit. Ano, vzpomněl jsem si na něj v každém díle a někde tam vzadu pořád kvičela jiskřička naděje, že použijou alespoň kousek z těch dvou dílů, co už měli natočeno. Smůla. Místo toho zmíním, že je opravdu vidět narychlo upravená verze scénáře, která se musela osekat na nezbytné minimum (8 dílů namísto třinácti a nutno říct, že díky bohu) a půlka dílů byla tak nudných, že mi tentokrát trvalo nezvykle dlouho to konečně doklepat do konce. Opravdu bych si přál, aby za pár let někdo promluvil o detailech původní myšlenky zakončení s Francisem, ovšem tak naivní nejsem. Feministická agitka už je pouze vrcholkem ledovce od začátku nevydařené (=pohnojené vyhazovem sexuálního predátora) produkce a doufám, že ani na ten plánovaný spin-off nedojde. V každém díle zabili snad tři postavy, které se některé objevovaly od začátku seriálu, tak ani nevím, s kým by ho mohli složit. Hlavně ne se Shephardovými, o kterých 5 sérií nebylo vidu ani slechu, a najednou je to nejmocnější rodina na politickém poli. Alespoň to finále mě celkem bavilo a odsýpalo, ač mělo totálně neuspokojivé zakončení. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přišlo to co přijít muselo. Wright to sama neutáhné a scénáristé jí to ani příliš neusnadňují. Spacey chybí a teprve tady si divák uvědomuje, že je to vlastně seriál o jedné jediné osobě a všichni další hrají druhé housle. Prozívaná poslední epizoda, která jako by neměla vůbec nic společného svým naturelem s předchozími, veskrze vynikajícími sériemi. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

První dvě epizody jsou trapas. Nedá se tomu věřit, jelikož celou dobu divák akorát sleduje zoufalou snahu scenáristů nějakým způsobem obtancovat nepřítomnost Kevina Spaceyho. Je to křeč. A to i přesto, že jsem se opravdu snažil k této sérii přistupovat s čistou a otevřenou myslí. Jenomže další tři epizody se to začíná citelně zlepšovat a nehledě na to, že nové postavy se objevily odnikud a je to opět tak nějak k smíchu, by si člověk mohl snad i myslet, že ono to bez Franka půjde. Samozřejmě to zachraňuje postava Douga a Toma. Jenomže předposlední dvě epizody už jsou zase o něco slabší a ta úplně poslední je opět trapas. Postava Douga je zcela na konci dehonestována a zakončení je neuspokojivé. Vlastně to nedává moc smysl. Seriál, který zničila ideologie. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V krátkosti na margo hejtu na šiestu sériu vo svetle udalostí roku 2017 ohľadom Kevina Spaceyho: Áno, viezol som sa v tom čase na vlne škaredých, kritických pohľadov smerujúcich na Netflix po ich rozhodnutí odstrániť hviezdu zo seriálu (z pohľadu mňa ako diváka). Vtedy som však ešte nevidel piatu sériu, nevedel si predstaviť prechod série & úplné prevzatie oprát Robin Wrightovou a očakával odpad (čo aj potvrdzovalo 42% na ČSFD). S ťažkým srdcom však teraz po zhliadnutí musím uznať toho neopodstatnenosť (v rámci tvorby). Dejovo sú udalosti počas prechodu sérií bezproblémovo nadväzujúce a prakticky aj uveriteľné. Tieto boli indikované dávno predtým ako reálna a pravdepodobná výsledná možnosť, rovnako tiež aj postavenie Claire v úrade prezidenta. Aj vo finálnej sérii sa zachováva filmársky profesionalizmus produkcie. Zostal aj hrejivý/chladný kalkul protagonistky realizovaný skvostným výkonom. Faktom však zostáva, že Kevin Spacey proste celej šou vojvodil a až tu a s jeho absenciou si uvedomuješ jeho doslovnú nenahraditeľnosť a tiež oprávnený pocit, že celá šou bola len A LEN o ňom a jeho elektrizujúcom herectve, podtrhnutom brilantným scenárom, ktorý tu však pošiel, Robin prácu moc neuľahčoval a nakoniec ma prinútil súhrnne si povedať – veď táto šestka bola prakticky neskonalá bezradná a absurdná sračka... A to všetko výhradne iba kvôli scenáru. (31.12.2022-1.1.2023) ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Je evidentní, že seriál by mohl dobře fungovat i bez Spaceyho. Co ale nefunguje je scénář téhle série, který se odehrává kolem něčeho, co divák ani neviděl. Jsou tam náznaky dobrých nápadů, které ale pohřbí špatná scenáristická rozhodnutí a fatální chybou je neschopnost stavět k úmrtím postav, která vždy byla emočně nabitá a šokující. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně jsem si utvořil jasnou představu o tom, jak to doopravdy vypadá, když MěTaky někde uspěje. Kevin Spacey byl odejit a scénáristům se zjevně zhroutil svět. Nebo alespoň zamýšlený vývoj příběhu, místo něhož museli nasadit tenhle příšerný výblitek, který už neměl s úspěšným seriálem nic společného (kromě postav).Tohle fakt není fér, dostanu pět sezón, u kterých se tetelím štěstím, a pak přijde taková kudla do ledviny... ()

erased 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bývalo by bylo jednoduchý svalit vinu za zhroucení tohoto domku z karet na absenci Spaceyho nebo pochybnou politiku produkční společnosti, ale byl jsem připraven na obojí bez problému přistoupit a užívat si v minulé sérii rozjetý vlak, kterému čím dál víc začala vévodit Robin Wright. Dosud prvotřídní seriál ale nakonec zabila rychlokvaška, kterou scénáristi zjevně vypotili během jedné probdělé noci. Dát si s finální sérií víc práce, dalo se z prekérní situace vyvolané oběma zmíněnými problémy vybruslit se vztyčenou hlavou, Namísto toho se znovu potvrdilo, že z hovna bič neupleteš. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Scénář 6. série je maximální zoufalost a doslova atentát na předchozí fenomenální  jízdu. Děj ani atmosféru se vůbec nepodařilo zachovat. Dlouho jsem váhala, jestli si to pustit a s největší pravděpodobností si zkazit konečný dojem, až jsem to jednoho krásného velikonočního dne udělala a skutečně jsem si ho zkazila. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Netflix drží na seriálovém poli v posledních letech spoustu prvenství a tady si připsal další... během 8 dílů závěrečné řady dokázal bez mrknutí oka potopit svojí vlajkovou loď.Od začátku jsem nevěřil že House Of Cards bez Spaceyho bude plnohodnotným dílem,ale doufal jsem, že se tvůrci zvládnou rozloučit alespoň trochu důstojně.To co jsem ovšem viděl k tomu má hodně daleko. Čert vem, že duch Franka se tu neustále vznáší a mluví se o něm snad v každé druhé scéně.Problémem je, že tu absolutně nefunguje s scénář jako celek.Claire, která s Frankem tvořila správnou (a uvěřitelnou) evil dvojici tady přišla snad o polovinu mozku a některé scény jsou buď nechtěně vtipné a nebo vyloženě hloupé.Spíš než silná žena, která zvládne prezidentský úřad tu působí jako ublížená dilinka, která bude dělat všem všechno na truc. Korunu tomu nasazuje extrémně debilní finále, které je nedůstojné seriálu, který byl léta jedním z nejlepších. Lepší než tohle by bylo i nenatočit vůbec nic a nechat seriál na pěti sériích...40% ()

Larushka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hrůzný scénář. Tahle série už fakt vzniknout neměla. Aspoň ale díky ní můžeme docenit kvalitu těch předchozích pěti. Dokoukáno s velkým přemáháním. Diane Lane to slušelo (Robin samozřejmě taky). ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nám zabili Franka Underwooda (ovšem srabáckým způsobem, jako když zemře herec (RIP, Kevin)), přičemž s jeho odkazem se série horko těžko vyrovnávala, neustále ho řešila a sesypalo se jí to pod rukama. Bezcharakterní vypočítavá mrcha Claire brojila zatvrzele proti všem (prý měla plán), furt povýšenecky komentovala do kamery a zcela účelově se vezla na militantně feministické vlně soudobé objednávky (čistě ženská vláda). Jelikož na okamžitý 180stupňový obrat v popularitě jí stačilo jen oznámit těhotenství (aha, plán!), zatímco pomalu každodenní atentáty, vraždy, a nakonec i nedokonaná inicializace jaderného konfliktu s IS (WTF?) jí bez problémů procházely, obnažila se bezradnost scénáristů v celé své nahotě. Robin Wright tuhle stigmatizovanou, ukvapenou a nedopečenou nudu neutáhla (v JEHO stínu ani nemohla), ostatní figurky se jí pak protrápily ještě nedůstojněji až k trapnému závěru (chudák Doug). ()

SamVimes

všechny recenze uživatele

Co zůstalo při starém, jsou kvalitní herecké výkony, především samozřejmě Robin Wright, Diane Lane a Michael Kelly (Doug) a dále audiovizuál, který opět prezentuje značně desaturované barvy a přiléhavé basové linky příležitostně doplněné klavírem či smyčci. Teď už ale k té nejdůležitější otázce – chybí tady Frank? Chybí, a to hodně. Claire mu byla důstojnou partnerkou, ale sama Dům z karet neutáhne, bolestně tady chybí jejich dialogy. Jejich hádky, jejich shodné i rozdílné ambice a scény společného plánování dvou amorálních spoluviníků (kdyby role byly prohozené, citelně by chyběla i ona). O to všechno jsme ochuzeni a zůstává jen Claire, která tentokrát svou velkou hraje sólo, aniž bychom jí pořádně viděli do hlavy nebo věděli co chce. A nejspíš to pořádně nevěděli ani scenáristé, což je obzvláště vidět na jejích promluvách k divákům, jež tu jsou už spíše jen ze setrvačnosti. Postava Franka Underwooda není ze seriálu vymazána úplně, pořád se o něm hodně mluví a řeší se jeho (zlo)činy, na druhou stranu nikdy neuvidíme jeho tvář a neuslyšíme ani jeho hlas, což by ovšem třeba v podzápletce s jeho nahrávkami dávalo smysl. Ne všechno je samozřejmě vina Spaceyho absence, mnohá negativa poslední řady jsou jen amplifikované chyby již posledních několika sezón, kdy seriál zhruba někdy v době, kdy Frank dosáhl nejvyšší možné politické funkce a již neměl kam dál stoupat, začal stagnovat a postupně upadat. Vcelku zajímavě nová řada pracuje s feministickými tématy, kdy na jednu stranu tepe do představy o prezidentu jako jedině muži (v americké ústavě je to třeba vždycky „on“ (he, his), což u jazyka bez gramatických rodů bije do očí). Na druhou stranu ani nekáže, ale ukazuje i jak Claire feministické ideály tvrdě zneužívá. Vcelku je šestá série kompilací více i méně uvěřitelných a více či méně zábavných (spíše méně) thrillerových linek, v nichž místy poctivě vytahuje ze skříně kostlivce až z dob prvních sérií, zatímco na jiné podzápletky jako kdyby zapomněla a nechá je vyšumět. Posledním hřebíkem do hromádky rozsypaných karet je značně neuspokojivý a otevřený závěr. Ne že by se tady někdo snažil o pootevření vrátek pro pokračování, šlo o záměr, ale k seriálu, který vždycky věci dotahoval důsledně do konce, se to nehodí. Jako zakončení seriálu to paradoxně funguje hůř než konec páté řady a to je zkrátka špatně. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co na to říci? Asi to, co řekne každý. Že bez Francise to už není ono. A je to úplná pravda. Claire, který navíc promlouvala k divákovi asi jednou za uherský rok, nyní komunikuje za epizodu s divákem více než Francis za celou sezónu. Což dokáže ještě víc nasrat, protože všechny zajímal jenom Francis. House of Cards samozřejmě už není to co bývalo. Ale mně to takový problém nedělalo, protože já se necítil ve stejné staré a dobré kůži už asi od 4. série. Konec je sám osobně uspěchaný už od prvopočátku. Asi jako když tvůrci chtějí udělat ještě třeba čtyři série, ale hlavní hrdina, konkrétně herec se dostane do křížku se skandály. Možná legitimními, nechť rozhodne soud. Netflix, ale tuto roli převzal za justici a postavu vyhodil. Tady je asi problém. Že normálně se seriál ukončuje skoro dvě série pomalu a jistě dopředu. Tady se to stalo ze dne na den a vy musíte žít s tím, že poslední série je bez jakéhokoliv vysvětlení bez hlavního hrdiny, který prostě skapal. A všichni vědí, proč to takhle divně udělali. Krom toho je celá šestá série jen čistá propagace samostatnosti žen a feminismu. Asi hádáte proč. Celé to režíruje Claire a snaží se to vypadat nenuceně, ale když vlastně všechny postavy, co v seriálu opravdu něco dělají jsou ženy a navíc se rozhodně pro první plně ženskou vládu... není to nic jiného než alibismus proti bývalé vyhozené hvězdě. Krom toho se rychle museli vymyslet nové postavy do seriálu jen kvůli tomu, aby se tam mohlo dít něco zajímavého. Spíš mě trochu mrzí, že poslední série je černou tečkou na bílé klopě seriálu i jenom kvůli tomu. On je totiž natočen normálně i velmi dobře. Ale všichni se dívají na tu jednu jednou věc. A já se jim ani upřímně nedivím. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední série HoC končí tak nějak hořce. Bez Franka to prostě nebylo ono a celý ten děj začal být až takový sci-fiózní. Už se politicky nelikviduje, ale rovnou vraždí - tohle mi na tom vadilo asi nejvíc a seriál hlavně diky tomu působí ne zrovna uvěřitelně .. A hlavně je to trapně feministické až na půdu. Takže shlédnuto a rychle zapomenout, že ta šestka vůbec vnzikla. ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu jsem doufal v to, že to nebude zase tak špatná série. House of Cards jsem totiž shlédnul až o pár let po ukončení seriálu. Ačkoli nerad přiznávám, že díky jedné postavě má celý seriál smysl, budiž je to tak. Frankovi Underwoodovi se prostě nic nevyrovná. Claireniny monology (i když se fakt snaží) nejsou ani náhodou tak drsné a opravdové jako u něj. Její hlas mě už začínal iritovat. Tuto řadu už vedou jenom Doug, Hammerschmidt a trochu Seth. Hodně jsem se bál na zapomenutí Franka. Naštěstí je tady zmíněn v každém díle několikrát. Příběh by popravdě nemusel být ani špatný, naopak vážně není tak zlý. Některé scény jsou dokonce excelentně natočeny. Taky jsem si všiml, že bylo více zapracováno na hudbě. No a teď zase ty špatné zprávy. Nejhorší na tom celé je ten nechutný feminismus. Tohle vážně posrali. Celou dobu v seriálu všichni žvaní ať je prezidentkou právě Claire, jenomže když se tak stane, tak z ní udělají totální feministickou píču. Už mi to přišlo spíš jako parodie na Bílý dům. Byla tam jedna scénka (mírný spoiler), kde se sejdou doslova samé ženské političky a začnou krásně profesionálně jednat. Pochybuji, že by se takhle reálně na jednom místě dokázaly domluvit ženy bez hádky. Takže pro svlečnu divačku to bude ohromná spokojenost. Největší škoda je ta, že ty závěrečný díly vypadají skoro skvěle. Vážně jsem si říkal „na tomhle se už nedá nic pokazit, aspoň to zakončí uspokojivě, když je to bez Franka o ničem“. No a samozřejmě jsem se hnusně mýlil. Ten úplný konec je neuvěřitelný odpad ve scénáři. Přitom vážně fakt nechápu proč. Mělo to naběhnuto věřte nevěřte dost dobře… 40/100 ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Špatná zpráva, králi, Hamlet se nám zase schoval." Překvapuje mě, jak agresivně vystřihli #meetoo nůžky Spaceyho působení v sérii, že se dokonce báli využít i jeho hlas a to, co by měl divák slyšet je radši tlumočeno postavou se sluchátky. Propad je oproti předchozím sériím propastný, nicméně i tak jsem si nemohl odpustit další a další díl. ()

kujon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tahle série opravdu stála za vyližpíču a to ten seriál byl jeden z mála, na které se dalo koukat. Nechám raději na zhodnocení každého soudruha, ale (spoiler alert) těhotenství, Sheppardovi, dědictví, lítostivý Dough a rituální "vražda"? Ne, díky. ()

Reklama

Reklama