Reklama

Reklama

Domek z karet

(seriál)
  • Česko Dům z karet (více)
Trailer 3
USA, (2013–2018), 63 h 6 min (Minutáž: 42–60 min)

Tvůrci:

Beau Willimon

Předloha:

Michael Dobbs (kniha)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin Spacey, Robin Wright, Michael Kelly, Rachel Brosnahan, Mahershala Ali, Nathan Darrow, Michel Gill, Reg E. Cathey, Sebastian Arcelus, Kate Mara (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(73)

Francis Underwood (Kevin Spacey) vás vezme na dlouhou cestu, během níž si vybírá svou pomstu na těch, kteří ho zradili – včetně členů jeho vlastní vlády i prezidenta Spojených států osobně. Elegantní, prohnaný, metodické a zlý Frank Underwood spolu se svojí manipulativní manželkou Clair (Robin Wright) berou Washington útokem. Příčku po příčce stoupají po hierarchickém žebříku, aby dosáhli toho, po čem tak zoufale touží – po moci. (AXN)

(více)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (17)

Domek z karet (2013) 

Francis J. Underwood je zřejmě nesložitější, nejcílevědomější, nejzajímavější a nejšťavnatější seriálovou postavou několika posledních let. Nesází na laciné zvraty, pěkně pozvolna si chystá půdu, aby mohl mrazivě zaskočit. Manipulátor par excellence si nejprve brousí zuby na post ministra zahraničí, jakmile má však prezident jiný názor, rozpoutá tenhle vlivný kongresman promyšlenou cestu pomsty, která má ty nejvyšší cíle. Scenáristicky je to vypiplané, herecky je to bezkonkurenční a celkově je to samozřejmě politická pohádka, ale přesto... Ať je za kamerou David Fincher nebo třeba zrovna tak ostřílený Joel Schumacher, je to neselhávající podívaná. Tuhle nebezpečnou politickou hru dokonale ovládá dravý Kevin Spacey, který se po letech (pro mě nepochopitelného plahočení – buď si on nevybíral silné látky, nebo mu je jednoduše nikdo nenabízel) znovu ukazuje v silném světle. Místy mi připomíná jednoho doktora mé dcery: kouká do grafu, hraje si s propiskou, do počítače ťuká lékařskou zprávu a ještě u toho vypráví vtipy. Naopak Robin Wright mi jako jeho opora překvapivě tak úplně nesedla. Ale uvidím dál, jsem oproti jiným divákům teprve na počátku druhé série. Takové hutné dialogové scény tady dlouho nebyly, podle ohlasů je mi jasné, že pokračují i v dalších dílech, protože vedlejší linie zůstaly lákavě otevřené. Po čase: Pokud bych dal první výtečné sérii 90%, druhé 80% a třetí (za mě jednoznačný krok mimo) 60%, musím jít s hodnocením dolů!! Naštěstí čtvrtá série to zase vyhnala hodně nahoru (80%), zatím u poslední páté série už chtě nechtě vyčerpáváme témata a situace (70%). ()

43. kapitola (2016) (S04E04) 

Zoe Barnes, Peter Russo, Rachel Posner.. Vyjma těch stěžejních mé nejoblíbenější postavy ze všech čtyř sérií, které postupně zmizely ze scény. A teď Lucas Goodwin a Edward Meechum? No, byl jsem moc zvědavý, jak tohle tvůrci zacelí. Nezklamali.. ()

50. kapitola (2016) (S04E11) 

Tak trochu jiný tým Spotlight, žebra s otazníkem, Dougova transplantace a precizně napsaný a zahraný díl. Dravost a manipulace se derou vpřed, finále čtvrté série je na dosah.. ()

51. kapitola (2016) (S04E12) 

Underwoodova ironie v Bílém domě směřující k přidrzlému synkovi (s cínovými vojáčky v ruce) úhlavního konkurenta „víš co, měl by sis je nechat, protože bys měl dostat vše, co si budeš přát,“ je jen třešničkou na dortu dílu těsně před vyvrcholením čtvrté série. Démonický Kevin Spacey, tentokrát výrazně komunikující s divákem a s teroristy nevyjednávající, opět jedinečný. ()

53. kapitola (2017) (S05E01) 

Sakra, ten chlap mi ale chyběl. Jeho hlas, jeho gesta, jeho charisma. Kdykoliv po nějakém strhujícím dialogu šibalsky pronese cosi trefného do kamery, naskočí divákovi husí kůže. Třetí série byla krokem stranou, čtvrtá ovšem i přes několik zaškobrtnutí a zbytečně polopatických zvratů vytáhla tenhle seriál znovu tam, kam patří. Frank nejprve vlétne do Kongresu Spojených států amerických, protože volby se blíží a pohřeb vojáka, kterému teroristé sťali hlavu, jakbysmet. A okolo nejšťavnatější seriálové postavy několika posledních let je znovu sakra živo. ()

54. kapitola (2017) (S05E02) 

Pátá série si velmi chytře všímá aktuálních bolístek a reality současného světa, druhý díl téhle politické pohádky rozehrává další minilinie, které si připravují půdu pro následující intriky. Prezidentské volby se blíží a údajný kybernetický útok na hlavní ústředny telekomunikační sítě jedné z nejcílevědomějších seriálových postav několika posledních let nahrává dokonale do karet. ()

55. kapitola (2017) (S05E03) 

Sakra, ten chlap mi chyběl. Jeho hlas, jeho gesta, jeho charisma. Kdykoliv po nějakém strhujícím dialogu šibalsky pronese cosi trefného do kamery, naskočí divákovi husí kůže. Herecký a scénáristický koncert pokračuje, protože politika je špinavá díra, kdy jeden den do ní někoho strčíme a další zase kvůli spojenectví vytáhneme. Zatím to vypadá, že náš ústřední pár má stále kam jít, ač se témata musí jistojistě vyčerpávat. Teď ovšem zbývá jen pár hodin do voleb, poslední zbytky sil míří k voličům a dalším intrikám. První výsledky nicméně nevypadají dobře. ()

56. kapitola (2017) (S05E04) 

Zatím to vypadá, že náš ústřední pár má stále kam jít, ač se témata musí jistojistě vyčerpávat. Prezidentské volby léta páně 2016 jsou tady a jelikož výsledky nevěstí nic dobrého, vytáhneme z kouzelného klobouku další pohádkové eso. Tuhle nebezpečnou politickou hru totiž dokonale ovládá dravý Kevin Spacey, který se po letech (pro mě nepochopitelného plahočení – buď si on nevybíral silné látky, nebo mu je jednoduše nikdo nenabízel) znovu ukazuje v hodně oslnivém světle. Chuť po moci sílí. ()

57. kapitola (2017) (S05E05) 

Dopadlo to dle očekávání, i když Claire má před sebou pořádnou výzvu. Několik momentů (zejména hereckých od Spaceyho) bravurních, ale ze sedmdesáti procent takový umolousaný díl. Víc na povrch se dere minulost Douga Stampera, která je spojená hlavně s totální loajálností k Frankovi. Začíná mi dost vadit postava spisovatele Thomase Yatese, resp. jeho krokům a úmyslům příliš nerozumím, dějově epizody nikam neposouvá. ()

58. kapitola (2017) (S05E06) 

Začínají se představovat lákavé linie, řada scén je napínavých a dynamických, skoro vítěz voleb Conway se začíná psychicky hroutit, takže šestý díl páté série si zaslouží plné hodnocení. Scenáristicky je to vypiplané, herecky zas a znovu bezkonkurenční. ()

59. kapitola (2017) (S05E07) 

Z Bílého domu do protiatomového krytu. Ztracený kamion s radioaktivním materiálem dostává napětí do několika desítek metrů čtverečních, ve kterých se odehraje další bitva, která může mít jen jediné vítěze: manžele Underwoodovi. Dravý Kevin Spacey, který se po letech (pro mě nepochopitelného plahočení – buď si on nevybíral silné látky, nebo mu je jednoduše nikdo nenabízel), v plné síle. ()

60. kapitola (2017) (S05E08) 

Sic to Frankovi nejvíc sekne v obleku a v koženém křesle, z kterého intrikuje a rozdává úsečné příkazy, ani uprostřed přírody to s ním nebylo zlé. Dění v Bílém domě mezitím nebylo z nejzajímavějších, nicméně celkové vyznění s jednou tajnou nahrávkou vytáhlo tenhle díl do slušného nadprůměru. A investigativní novináři mezitím přicházejí na zajímavou stopu. „My vyhrajeme, Dougu!“ ()

61. kapitola (2017) (S05E09) 

Politika je špinavá díra, kdy jeden den do ní někoho strčíme a další zase kvůli spojenectví vytáhneme. Frank je zpátky v křesle, spokojený, sarkastický, trefný. Ale tak nějak se točíme v kruhu, páč si jen připravujeme půdu pro další příští, ale je toho tak trochu málo. Navíc když se obáváme, zda to další příští bude dostatečně nosné. ()

62. kapitola (2017) (S05E10) 

Manipulátor par excellence je zase v plné síle, nicméně s blížícím se vyvrcholením očekávám pořádný steak a nikoliv veganské tofu. Pár záblesků tu máme, ale občas to vypadá, že Frank vypustí z úst cokoliv a ostatní se stáhnou a chovají se jak žáci zvláštní školy. Naše politická pohádka se občas dostává jen do průměrných vod. Věřím, že se to tři díly do konce změní. ()

63. kapitola (2017) (S05E11) 

Už jsem se bál, že nás čeká další díl náznaků a už lehce povrchních scén. Naštěstí to graduje náramně a novináři přinášejí „zaručené“ zprávy. A zoufalý tým okolo manipulátora Francise hledá, jak s nimi naložit. Politická pohádka pokračuje. A Velký bratr všechno vidí. ()

64. kapitola (2017) (S05E12) 

Politika je špinavá díra, kdy jeden den do ní někoho strčíme a další zase kvůli spojenectví vytáhneme. Frank si pěkně pozvolna chystá půdu, aby mohl mrazivě zaskočit a udeřit. Vůbec nedokážu říct, zda se mi vyvrcholení v podobě posledních dvou dílů zamlouvalo. Ano, nepostrádaly to, co by divák od konce páté série očekával: napětí, dravost, skvostné herecké výkony, peprné dialogy, zvraty. Jenže právě zvraty už natolik zamotávají jednotlivé role, že se nad jejich věrohodností třese zem. A to i přesto, že víme, že celou dobu sledujeme jednu výborně napsanou a zrežírovanou politickou pohádku. Bohužel už z toho máme nastavovanou kaši. Tvůrci to mohli celé s grácií ukončit. Nestalo se. ()

65. kapitola (2017) (S05E13) 

Politika je špinavá díra, kdy jeden den do ní někoho strčíme a další zase kvůli spojenectví vytáhneme. Očekával jsem pořádný steak a nikoliv veganské tofu. Celkově jsme tak zůstali někde na půli cesty. Nebudu přeci cpát pět hvězd za několik vteřin trvající skvostnou scénu.. Frank si pěkně pozvolna chystá půdu, aby mohl mrazivě zaskočit a udeřit. Vůbec nedokážu říct, zda se mi vyvrcholení v podobě posledních dvou dílů zamlouvalo. Ano, nepostrádaly to, co by divák od konce páté série očekával: napětí, dravost, skvostné herecké výkony, peprné dialogy, zvraty. Jenže právě zvraty už natolik zamotávají jednotlivé role zúčastněných, že se nad jejich věrohodností povážlivě třese zem. A to i přesto, že víme, že celou dobu sledujeme jednu výborně napsanou a zrežírovanou politickou pohádku. Pravidla stranou. Nicméně lepší než mdlá třetí série. ()

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Kevin Spacey dluží desítky milionů dolarů

Kevin Spacey dluží desítky milionů dolarů

07.08.2022

Dříve jeden z nejváženějších herců v Hollywoodu, dnes chodící černá kaňka, která se v prestižním filmovém či televizním projektu možná už nikdy neobjeví. Kevina Spaceyho v roce 2017 alespoň patnáct… (více)

Kevin Spacey musí zaplatit 31 milionů

Kevin Spacey musí zaplatit 31 milionů

24.11.2021

Filmové servery obletěla čerstvě zpráva, že herci Kevinovi Spaceymu (Americká krása) bylo v loňském roce nezávislým arbitrem přikázáno zaplatit produkční společnosti zodpovědné za tvorbu seriálu Dům… (více)

David Fincher prodlužuje spolupráci s Netflixem

David Fincher prodlužuje spolupráci s Netflixem

12.11.2020

Za tři týdny startuje na Netflixu výrazně stylizované životopisné drama Mank o postavě H. J. Mankiewicze, scenáristy legendárního snímku Občan Kane, a už nyní je jasné, že to nebude poslední… (více)

Reklama

Reklama