Reklama

Reklama

Příběh odpadů

(TV film)

Obsahy(1)

Odpady jsou tíživým problémem moderní civilizace. Nejčatějším způsobem jejich likvidace je uložení na skládku. Jedna z největších a nejmodernějších v USA i na světě se nachází poblíž kalifornského Los Angeles v místě zvaném Puente Hills. V obřím areálu je třídírna odpadů, spalovna s elektrárnou a deponie. Denně se tu za přísných bezpečnostních a hygienických opatření zpracuje 13 000 tun komunálního odpadu, 900 tun asfaltu, 700 tun stavební sutě a více než 100 tun bioodpadu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

blitzer 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o skládkování odpadu v USA (konkrétně skládka Puente Hills pro L.A.). Dokument (naštěstí bez nějakého zeleného alarmismu) popisuje proces svozu, třídění a zpracování odpadu a hlavně jeho ukládání na skládku od drcení, zavážení zeminou až po rekultivaci skládky. Nejzajímavější mi přišla informace, že po 36 letech byly noviny vytažené z hloubi skládky krásně čitelné (kvůli hutnění odpadu, zde chybí kyslík a tak se odpad nerozkládá, jak by se dalo předpokládat) a poučná byla i část o využívání metanu pro výrobu elektřiny a CNG. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, který sice je zaměřen jen na jednu skládku, ale člověk se dozví mnoho zajímavého (elektřina a pohonné hmoty z metanu). Stopáž je odpovídající, ale jistá předzvěst budoucnosti je jen ve zkratce, tady by se dalo přidat nějakých dvacet minut navíc. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Jako osvěta dobré. Vymáchat hlavu v odpadcích jedincům, kteří vyhazují velké kartony, kusy polystyrenu a podobné věci do kontejneru se směsným odpadem! Jak bylo řečeno v dokumentu, základ problému spočívá v objemu produkovaného odpadu každým jedincem. ()

Reklama

Reklama