Reklama

Reklama

Pan Pip

V provincii Bougainville na ostrově Papua Nová Guinea zuří občanská válka. Jediným bělochem na ostrově je tajemný učitel Watts (Hugh Laurie), který znovu otevře školu a představí žákům Dickensovy Nadějné vyhlídky. Mladičká Matilda se ztotožní s viktoriánskou dobou popisovanou v románu a uniká tak ve své fantazii z krutého světa, ve kterém je nucená žít. Armáda tzv. Rudých kůží připravená zničit případné povstalce se blíží. Matildě se líbí Pip, proto napíše jeho jméno do písku, což odstartuje vlnu dramatických událostí. Rudé kůže se domnívají, že Pip je vůdce rebelů a chtějí ho dostat za každou cenu. Skvělý příběh o síle představivosti, kdy fikce může mít až katastrofální následky. (HBO Europe)

(více)

Recenze (69)

italka63 

všechny recenze uživatele

Dramatický příběh na podkladě skutečných událostí z Papue -Nové Guinee, s vynikajícím Hughem Lauriem a nádhernou Xzannjah, coby žačky ve venkovské škole, kde se donucen okolnostmi, ujme výuky právě on, místní běloch, přezdívaný pan Pip.Seznámí děti všeho věku s Dickensonovou knihou a zavede je do jiného světa, který je přerušen válečnou blokádou ostrova ohledně těžby v měděných dolech......dál se dívejte.Je mi jasné jen jedno.Pro určité chlapy není škoda kulky, věřte mi. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, když narazím na zajímavě zpracovaný film, kterým je bezesporu i Mr. Pip. Andrew Adamson si musel hodně pohrát s knižní předlohou o jiné knize. Ale výsledný dojem stál určitě za to, alespoň co se mě týká. Mr. Pip působí jako poezie s velkou dávkou fantazie, předložená na filmovém plátně, navíc z úžasně krásného přírodního prostředí provincie Bougainville. Jestliže se první polovina příběhu nese v poměrně mírném duchu, tak v druhé části nabývá trochu jiných rozměrů a Mathilda se setkává s tvrdou a krutou realitou občanské války, která v důsledku jednoho malého, nevinného činu zasáhla ten malý kousek ráje a silně se dotkne i jejího nejbližšího okolí. Mr. Pipa se bravurně zhostil nám všem známý, charismatický Hugh Laurie. Vidět ho v jiné roli, než té doktorské, mně bylo přímo potěšením. Ale kdo na mě zapůsobil opravdu mocně, byla Xzannjah, která hrála Mathildu naprosto přesvědčivě, její oči mnohdy mluvili za vše. A to nemluvím o jejích snových scénách s domorodci oblečenými ve viktoriánských kostýmech. Svým způsobem je Mr. Pip uměleckým dílem, které zřejmě zapůsobí na každého jinak, ale za sebe můžu říct, že jsem byla moc spokojená. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ano. Nadějné vyhlídky od Dickense pomohou divákovi rozklíčovat nejednu scénu a hlavně myšlenku, proto doporučuji se s nimi seznámit, nebo si je oživit... Já už od mala miluji Tichomoří a cokoliv tam se odehrávající... O filmu vím již dlouho, ale teprve nyní jsem se k němu dostal. Tohle je film, který musíte vnímat všemi póry těla. Naštěstí to díky nádherné přírodě jde samo. Kamera byla úžasná a já se chvílemi přenášel na Quadalcanal v Thin Red Line... Všechny ty průhledy listovím, hry vlnek na jemném písku lagun, krabíci vlekoucí si svá obydlí z ulit... Nádhera. Do toho příběh bělocha, kterého život zavál daleko od rodné Anglie, na ostrov Bouganville. Zde se stane nechtěně původcem velkého neštěstí, ale předtím se mu podaří u domorodé Matildy probudit fantazii a zájem o Dickensovu knihu - Nadějné vyhlídky. Ta si při jejím veřejném předčítáním představuje hrdiny románu a se zájmem sleduje příběh, kam se posléze sama obsadí do jedné z postav ve své fantazii. Neznalá skutečných reálií viktoriánské Anglie, v jejích představách jsou hrdinové románu domorodci žijící v prostředí ostrovů Tichomoří...To vše se děje během místního ozbrojeného konfliktu a blokády jejího ostrova. Lehce bych to připodobnil k Del Torově Faunovu labyrintu.. Nelze opomenout ani skvostnou hudbu a skvělý herecký výkon jak Hugha Laurie, tak zejména Xzannjah, která hrála roli Matildy. To, že Laurie není jen ten doktor s holí sjetej vicodynem - jsem věděl už dávno. Vážnější role mu sedí a rád bych jej viděl v něčem dalším. On je univerzál, ať už se jedná o hudbu nebo o film. Tohle nebude film pro každého už jen proto, že film je vlastně zfilmovaná knižní předloha, vyprávějící o jiné knize - to vše na pozadí občanské války. Člověk by si řekl, že tam na těch ostrovech, kde už sice mají elektřinu, ale kde stále ty místní lidičky živí hlavně rybolov, chov prasat a příroda nabízející ovoce, je ráj na zemi, že tam musí být klid.... A není... Druhá světová - Japonci... občanská válka... Lidé se prostě musí navzájem zabíjet i v těch nejvzdálenějších končinách světa... šílené. Za mne to jsou jednoznačně 4 ulity u nápisu PIP na pláži! * * * * ()

rt12 

všechny recenze uživatele

EMOCIONÁLNÍ NÁŘEZ. „Ví Bůh, že se nikdy nemusíme stydět za slzy, neboť to je déšť na oslepující prach země, který pokrývá naše tvrdá srdce. Bylo mi líp než předtím, když jsem se vyplakal – cítil jsem víc lítosti, víc jsem si uvědomoval svůj nevděk, měl jsem v sobě víc něžnosti.“ Nelze nic nového dodat, pouze bych se opakovala co je zde už napsáno v předchozích vícehvězdičkových komentářích. Pouze se chci omluvit za své kacířské řeči vůči Česku. Po zhlédnutí Mr. Pipa: nejsi vůbec zasrané, zkorumpované, vše zde dokonale funguje a jsem ráda, že tu žiju. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,714Tržby Celosvetovo $974,000▐ snaha o veľké umenie ale Andrew Adamson proste nie je ten pravý pre takýto dramatický žáner, nedokáže to predať, snaží sa aj pritvrdiť na drsnosti ale ako celok to príbehovo vyšumí do vzduchu /40%/ ()

Galerie (50)

Zajímavosti (1)

  • Film bol natáčaný v Bougainville, Papue-Novej Guinei a na Novom Zélande. (Scraffy)

Reklama

Reklama