Reklama

Reklama

Pan Pip

V provincii Bougainville na ostrově Papua Nová Guinea zuří občanská válka. Jediným bělochem na ostrově je tajemný učitel Watts (Hugh Laurie), který znovu otevře školu a představí žákům Dickensovy Nadějné vyhlídky. Mladičká Matilda se ztotožní s viktoriánskou dobou popisovanou v románu a uniká tak ve své fantazii z krutého světa, ve kterém je nucená žít. Armáda tzv. Rudých kůží připravená zničit případné povstalce se blíží. Matildě se líbí Pip, proto napíše jeho jméno do písku, což odstartuje vlnu dramatických událostí. Rudé kůže se domnívají, že Pip je vůdce rebelů a chtějí ho dostat za každou cenu. Skvělý příběh o síle představivosti, kdy fikce může mít až katastrofální následky. (HBO Europe)

(více)

Recenze (69)

verbal 

všechny recenze uživatele

Naordinovat Papuáncům – Novým Guineanům rozbor díla Karla Ocasníka, to je něco jako učit lidojedy, že se neohlodaná holení kost nežere rukama, nýbrž je po malých soustech okrajuje stejkovým příborem a vzít to do pracek je přípustné výhradně jen v případě, je li na menu nějaká slepice. Podivně traumatizovaný Haus, co má za manželku horskou gorilu, však nedbá, a nic netušící divák má tak velmi Nadějné vyhlídky, že se u toho buď ukouše nudou nebo umlátí smíchy při pohledu na zasněné kanibaly hrající si ve viktoriánských kostýmech na indoevropské čajochlemty. Guerille „knihomolských“ goril s kalašnikovy je pak kapku obtížné vysvětlit, že Pyp není rebelský špión, ale jen zplodina Ocasníkova nesporného talentu, aniž by se to po hodině a něco žvanivé literární diskuze s lidoopy o členství v Pykvikově klubu nakonec navíc nezvrhlo v patetický sračkol. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V prvních dvaceti minutách se mě zdálo, že film vaří z vody, ale u Pipa se vyplatí trpělivost, protože od příchodu armády na ostrov se začnou dít věci. Teda dít, on si film pokračuje dál ve svým pomalým skoro nic nedějícím se tempu, jenže najednou jsem všechno vnímal úplně jinak, sledoval jsem velmi silný příběh, plný smyslu dávajících dialogů a já už neměl pochyb o sdělnosti filmu, o úctě k člověku, a o respektu k životu. Hugha většina z nás až na mě zná ze seriálu Dr. House, tak jsem ho viděl hrát poprvé a hned na výbornou, i když o trošku víc se mě líbila Xzannjah, o této mladé herečce nevím absolutně nic, ani nevím odkud je, ale jedno jsem zjistil poměrně rychle, je nesmírně talentovaná a krásná. Do budoucna jí budu držet palce, ať se ve filmovým světě neztratí a mile rád se s ní setkám i v dalších filmech. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mr. Pip je překrásný film. Hodně smutný, což, nutno dodat, život holt takový občas je, ale i přesto dokáže zaujmout. Má totiž naprosto úžasnou vypovídající hodnotu. Aneb co dokáže pouhá kniha ve společnosti dnešních obyvatel státu zvaného Papua Nová Guinea, udělat. Hugh Laurie mě zde hodně překvapil. On vlastně nemusel zrovna předvádět kdovíjaké výkony, stačilo, aby jednal jako člověk. A tak také činil, stejně tak jako zbytek štábu. Výsledkem je zřejmě nejlidštější, nejsmutnější a zároveň nejkrásněji zfilmový lidský příběh, jaký jen mi film v poslední době mohl nabídnout. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,714Tržby Celosvetovo $974,000▐ snaha o veľké umenie ale Andrew Adamson proste nie je ten pravý pre takýto dramatický žáner, nedokáže to predať, snaží sa aj pritvrdiť na drsnosti ale ako celok to príbehovo vyšumí do vzduchu /40%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE VĚRU ŽALOSTNÉ, STYDÍ-LI SE ČLOVĚK ZA DOMOV..." (Charles Dickens) /// Domov jako vošklivý místo? No nepovídej… teda vlastně jo, povídej! A tak Matilda vypráví… vo ostrově, co byl plnej mědi, o tom, jak se to celý posralo a všichni bílý (až na Bulvu) vzali do zaječích. Dlouho nic nenasvědčuje tomu, že to bude příběh drsnej. Až pozdějc se ukáže, že tyhle vypíčený místa (myslím i tu půlku Afriky…) jsou dobrý akorát k tomu, aby se před nima Evropa izolovala. A pouštěli se sem jen takovýhle zajímavý filmy, abysme věděli, že jsou furt v prdeli, ale že se kurevsky dobře naučili ovládat filmařinu – i když na druhou stranu, tohle u Andrewa Adamsona zase tolik nepřekvapí. Samozřejmě, čovek pak má mnohem větší radost, že nadějnou vyhlídku na lepší život dostal někdo, kdo si jí bude vážit (a ne jako ta spousta špíny, která se nám po Evropě válí). Užijte si Dr.House v parádní roli. Možná neuškodí vědět něco o Nadějnejch vyhlídkách, protože skrz Dickense je podáváno, že nadějný vyhlídky může mít každej. A že je správný se snažit dělat jen dobrý věci, i když se situace může zdát hrozná a zoufalá. Ano, ten příběh je poněkud delší… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennej román, kterej v roce 2006 napsal Lloyd Jones, číst nebudu. 2.) Miluju Dickensovi Nadějné vyhlídky. A občanský války. 3.) Thx za titule ,,fogFrog“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nevydarený mix viacerých nosných tém, od klasickej učiteľskej drámy s charizmatickým mentorom cez náročnú dievčenskú pubertu až po myšlienky o tom, že násilie je zlé. Tak si vyberte. Ale myslím si, že nech už si vyberiete čokoľvek, budete sklamaní. Hugh Laurie tomu dal prekvapivo málo (a navyše strávi na plátne len veľmi málo času). Scenár biedny, plno WTF nápadov (smrteľne vážne hľadanie literárnej postavy) a otravné halucinogénne pasáže s Charlesom Dickensom. Som rád, že som to videl a hlavne som rád, že som to prežil. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, když narazím na zajímavě zpracovaný film, kterým je bezesporu i Mr. Pip. Andrew Adamson si musel hodně pohrát s knižní předlohou o jiné knize. Ale výsledný dojem stál určitě za to, alespoň co se mě týká. Mr. Pip působí jako poezie s velkou dávkou fantazie, předložená na filmovém plátně, navíc z úžasně krásného přírodního prostředí provincie Bougainville. Jestliže se první polovina příběhu nese v poměrně mírném duchu, tak v druhé části nabývá trochu jiných rozměrů a Mathilda se setkává s tvrdou a krutou realitou občanské války, která v důsledku jednoho malého, nevinného činu zasáhla ten malý kousek ráje a silně se dotkne i jejího nejbližšího okolí. Mr. Pipa se bravurně zhostil nám všem známý, charismatický Hugh Laurie. Vidět ho v jiné roli, než té doktorské, mně bylo přímo potěšením. Ale kdo na mě zapůsobil opravdu mocně, byla Xzannjah, která hrála Mathildu naprosto přesvědčivě, její oči mnohdy mluvili za vše. A to nemluvím o jejích snových scénách s domorodci oblečenými ve viktoriánských kostýmech. Svým způsobem je Mr. Pip uměleckým dílem, které zřejmě zapůsobí na každého jinak, ale za sebe můžu říct, že jsem byla moc spokojená. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Pár týdnů před zhlédnutím filmu jsem četla knihu a trochu musím srovnávat. Kniha také není kdovíjaký literární poklad, ale rozhodně se dá číst, je poměrně krátká a rozhodně zajímavější než film. Dostaneme všechny postavy mnohem komplexnější. Film byl docela naivně laděný a konec byl takový hodobóžový, přestože se předtím staly hrůzy, skoro to vypadalo, že to mladou dámu moc nezasáhlo. Film byl bez rytmu. Jediné, co na něm oceňuju, jsou scény s vysněným Pipem. Jinak průměrný film z místa, které je zasáhnuto občanskou válkou (válečné scény ovšem nečekejte). ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tentokrát mě na kolena dostal příběh s velmi silným životním osudem domorodých lidí v provincii, jejíž název neumím vyslovit natož napsat, někde uprostřed Tichého oceánu. Tragické drama, které se za dob nepokojů na ostrově odehrálo, ve mně téměř nastartovalo stejný žaludeční projev jako u jedné tamní dívky, která společně s ostatními musela přihlížet ... To všechno jen kvůli fiktivní postavě, strašlivému nedorozumění a zabedněnosti těch, kteří si říkali armádní vojáci. Věřím, že škoda kulky by pro někoho rozhodně nebyla ... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda násilí ani v životě ani v knize ani na plátně. Nechce se mi k tomuto filmu nic rozepisovat, alespoň dnes ne. Zastávám názor, že jakýkoliv misionář nebo chcete-li bílý učitel bezi domorodci byl měl první tři roky mlčet a naslouchat. Protože chce-li sdělit nesdělitelné, měl by vědět, komu to chce sdělit. Hodně konfliktům by se předešlo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ano. Nadějné vyhlídky od Dickense pomohou divákovi rozklíčovat nejednu scénu a hlavně myšlenku, proto doporučuji se s nimi seznámit, nebo si je oživit... Já už od mala miluji Tichomoří a cokoliv tam se odehrávající... O filmu vím již dlouho, ale teprve nyní jsem se k němu dostal. Tohle je film, který musíte vnímat všemi póry těla. Naštěstí to díky nádherné přírodě jde samo. Kamera byla úžasná a já se chvílemi přenášel na Quadalcanal v Thin Red Line... Všechny ty průhledy listovím, hry vlnek na jemném písku lagun, krabíci vlekoucí si svá obydlí z ulit... Nádhera. Do toho příběh bělocha, kterého život zavál daleko od rodné Anglie, na ostrov Bouganville. Zde se stane nechtěně původcem velkého neštěstí, ale předtím se mu podaří u domorodé Matildy probudit fantazii a zájem o Dickensovu knihu - Nadějné vyhlídky. Ta si při jejím veřejném předčítáním představuje hrdiny románu a se zájmem sleduje příběh, kam se posléze sama obsadí do jedné z postav ve své fantazii. Neznalá skutečných reálií viktoriánské Anglie, v jejích představách jsou hrdinové románu domorodci žijící v prostředí ostrovů Tichomoří...To vše se děje během místního ozbrojeného konfliktu a blokády jejího ostrova. Lehce bych to připodobnil k Del Torově Faunovu labyrintu.. Nelze opomenout ani skvostnou hudbu a skvělý herecký výkon jak Hugha Laurie, tak zejména Xzannjah, která hrála roli Matildy. To, že Laurie není jen ten doktor s holí sjetej vicodynem - jsem věděl už dávno. Vážnější role mu sedí a rád bych jej viděl v něčem dalším. On je univerzál, ať už se jedná o hudbu nebo o film. Tohle nebude film pro každého už jen proto, že film je vlastně zfilmovaná knižní předloha, vyprávějící o jiné knize - to vše na pozadí občanské války. Člověk by si řekl, že tam na těch ostrovech, kde už sice mají elektřinu, ale kde stále ty místní lidičky živí hlavně rybolov, chov prasat a příroda nabízející ovoce, je ráj na zemi, že tam musí být klid.... A není... Druhá světová - Japonci... občanská válka... Lidé se prostě musí navzájem zabíjet i v těch nejvzdálenějších končinách světa... šílené. Za mne to jsou jednoznačně 4 ulity u nápisu PIP na pláži! * * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Poetický, ale i patetický film z poměrně nezvyklého prostředí stojí a padá na hereckých výkonech Laurieho a Xzannjah. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kolega verbal má bohužel naprostou pravdu, ještě bych dodal, že aspoň čím bylo nakrmit ty prasata. Tohle snad tvůrci nemohli myslet vážně, kostýmní fraška s opravdu opálenými obyvateli, z jejichž bělostných úst znějí ty neotřesnější dabérské hlasy. Ještě někdy uvěřím místnímu hodnocení, až narazím na "dobrej" novej film... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha filmů, který nabízí silné téma, ale slabší zpracování. Od tvůrce jednoho z nejpopulárnějších animáků, bych přeci jen čekal něco více. Na druhou stranu, dělal i nemastnou a neslanou Narnii. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v době Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Film ve kterém se prolíná život obyvatel Papuy: Nové Guiney, v politicky velmi nestabilní a konfliktní zemi s románem Charlese Dickense Nadějné vyhlídky.Laurie je zde opět nesmírně charismatický jeho úlohou je zžívat se s místními domorodci, učit je a poznávat moderní svět a kulturu, četbou již zmiňovaného románu. Víra, kultura, válčení, metaforizmus a svým způsobem poetika, toť společným jmenovatelem tohoto silného dramatu. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Ve filmu hrají důležitou roli Dickensovy Nadějné výhlídky a pro díváka Mr.Pipa je předchozí znalost tohoto románu dost prospěšná. Já jsem sice knihu nečetla, ale hodilo se mi, že jsem nedávno viděla její filmové zpracování. Alespoň jsem tedy věděla, o co jde ve scénách, které si Matilda, zaujatá předčítáním pana Wattse, po svém představuje. Hugh Laurie i roztomilá Xzannjah táhnou svými výkony celý film hodně nahoru. Pouze závěr mi připadal poněkud rozpačitý a už zdaleka ne tak silný jako zhruba ty dvě třetiny, ve kterých byl představitel pana Wattse na scéně. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Velmi emocionálně založen. Člověk si po tom všem uvědomí, jak dobře se vlastně má. Že má střechu nad hlavou, má jídlo, a vše, co považuje za "normální, a běžné". Tento film ukázal kousek života z jiných částí světa, kde se žije zcela jinak. Nádherná příroda, výborná atmosféra lidí, na kterých bylo vidět, že se mají skutečně navzájem rádi. Ovšem poté, co se začal vyvíjet děj se věci změnily, a z pěkného filmu se stalo nakonec velmi smutné drama. Mám obrovskou chuť hodnotit tento film 5*, ale nemohu, první třetina filmu se mi zdála slabá, ale poté, druhá třetina, to musím ze srdce říct, že se jednalo o jeden z nejsilnějších filmových zážitků. Všem doporučuji zhlédnout. Za mě 1/3 60%, zbylé 2/3 100% ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Ale jo, tak já půjdu proti proudu. Těšil jsem se na Hugha Laurieho v nějaké jiné roli, než Dr.House. Hehe, vlastně jsem i poprvé slyšel jeho originální (nedabovaný hlas), zvláštní. Pravdou je, že mne bohužel nezaujal ani děj filmu, ani jeho zpracování. Tudíž tak nízké hodnocení. Holt každému sedí něco jiného. 1* za Hugha. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Tíživá lekce historie. V dechberoucích papuánských scenériích se odehrává krutý příběh střetu lidské slušnosti s krutým barbarstvím válečného konfliktu. Velmi silné tři hvězdy. ()

Reklama

Reklama