poster

Jak se dělá film

Dokumentární / Krátkometrážní

Československo, 1936, 11 min

Režie:

Karel Melíšek

Komentáře uživatelů k filmu (5)

  • NinadeL
    *****

    Je sice pravda, že iluze o tom, že natáčení začíná hotových scénářem, je jen iluze, ale sledovat tento kratičký pohled do zákulisí konkterétního českého filmu z roku 1936 je už samo o sobě svátkem. Až bude zcela běžné znát z české historie více, než jen dvě třetiny zvukových hraných fimů, tak prosím, klidně si polemizujme o tom, jestli potencionální diváky mohly zajímat všechy fáze výroby filmu jako takového. Do té doby klidně počítejme filmová představení na metry a mysleme si, že je to užitečnější a střízlivější cesta. Už tak je dost na tom, že NFA sedí na svém fondu s prakticky nulovými výstupy.(18.4.2011)

  • Slarque
    ****

    Film o filmu není zase tak moderní vynález. A tenhle snímek nahlížející do zákulisí vzniku jednoho nejspíš po zásluze zapomenutého filmu to dokazuje. A jde přitom i do větších podrobností, než v současnosti, kdy filmy o filmu vznikají i u filmů, které nakonec nevzniknou.(31.10.2016)

  • sator
    ***

    :-)(29.10.2016)

  • bohemia_regent
    **

    V titulcích filmu uvedeno: režie Karel Melíšek, Jarka Mottl.(27.11.2016)

  • MickeyStuma
    *****

    Jak se natáčela Komediantská princezna (1936) Miroslava Cikána. Dnes se takové filmové odhalení veškerého dění ze zákulisí nazývá ´Film o filmu´. Psala se 30. léta a my tímto máme možnost vidět, jak se to tehdy vlastně dělalo. Z historického hlediska velice přínosný záznam. Kde jinde můžeme vidět, jak se například Věra Ferbasová učí scénář. Když se pomine modernizace, veškerý postup se od té doby vůbec nezměnil. Je tu i uvedeno kolik lidí se na takovém filmu podílelo a na kolik to všechno přišlo. Když k uvedené částce připočítáme inflaci, zjistíme, že ani tehdy nebylo levnou záležitostí. Ale vznikali a vzniklo jich za rok opravdu hodně. Do dnes diváky baví a to už je skutečně obdiv.(29.10.2016)

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace