Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od scénáře přes stavbu scény a líčení herců až po hotový film. Popularizační snímek o filmařském zákulisí. (Česká televize)

Recenze (7)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Je sice pravda, že iluze o tom, že natáčení začíná hotových scénářem, je jen iluze, ale sledovat tento kratičký pohled do zákulisí konkterétního českého filmu z roku 1936 je už samo o sobě svátkem. Až bude zcela běžné znát z české historie více, než jen dvě třetiny zvukových hraných fimů, tak prosím, klidně si polemizujme o tom, jestli potencionální diváky mohly zajímat všechy fáze výroby filmu jako takového. Do té doby klidně počítejme filmová představení na metry a mysleme si, že je to užitečnější a střízlivější cesta. Už tak je dost na tom, že NFA sedí na svém fondu s prakticky nulovými výstupy. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film o filmu není zase tak moderní vynález. A tenhle snímek nahlížející do zákulisí vzniku jednoho nejspíš po zásluze zapomenutého filmu to dokazuje. A jde přitom i do větších podrobností, než v současnosti, kdy filmy o filmu vznikají i u filmů, které nakonec nevzniknou. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Postup filmových prací od scénáře až po natáčení a laboratorní práce. Pohled do zákulisí filmu Komediantská princezna (1936). ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Dosť suché, z radosti filmárčiny to má veľmi málo. Čo tak si napraviť chuť s Truffautovým filmom La Nuit américaine? ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Jak se natáčela Komediantská princezna (1936) Miroslava Cikána. Dnes se takové filmové odhalení veškerého dění ze zákulisí nazývá ´Film o filmu´. Psala se 30. léta a my tímto máme možnost vidět, jak se to tehdy vlastně dělalo. Z historického hlediska velice přínosný záznam. Kde jinde můžeme vidět, jak se například Věra Ferbasová učí scénář. Když se pomine modernizace, veškerý postup se od té doby vůbec nezměnil. Je tu i uvedeno kolik lidí se na takovém filmu podílelo a na kolik to všechno přišlo. Když k uvedené částce připočítáme inflaci, zjistíme, že ani tehdy nebylo levnou záležitostí. Ale vznikali a vzniklo jich za rok opravdu hodně. Do dnes diváky baví a to už je skutečně obdiv. ()

Reklama

Reklama