Reklama

Reklama

Van Gogh: Příběh

(TV film)
  • Velká Británie Van Gogh: Painted with Words
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Další z dokumentů BBC, tentokrát o "šíleném umělci" Vincentu Van Goghovi s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli.
Film je založen na skutečných dopisech, které Van Gogh posílal svému mladšímu bratrovi Theovi. Díky tomu se divák dozví o skutečných pocitech a myšlenkách Van Gogha. Vzniká tak komplexní portrét o sofistikovaném, civilizovaném, ale přesto zmučeném muži. (Ble.Ble)

(více)

Recenze (20)

emma53 

všechny recenze uživatele

Zcela hodnověrné drama předložené zajímavým dokumentárním způsobem o jednom z největších malířů své doby, kde jsem se neubránila soucitu a lítosti nad jeho životem a každopádně mě motivuje ke zhlédnutí Van Goghových jiných životopisných filmů. Benediktovi se podařilo odhalit Vincetovu bolavou duši velmi uvěřitelně a za to mu patří můj dík. Smutné a krásné zároveň. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"And he painted his father's Bible." Celkem mě fascinuje, že i tak rozdílní herci jako Tim Roth a Benedict Cumberbatch můžou vypadat přesně jako van Gogh, když se jim v očích zalesknou slzičky. Ovšem ta procítěnost ve slovech mi začala zhruba ve dvou třetinách lézt na nervy, protože nikam negraduje, jenom se opakuje. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání. Mnohem více dokument než hraný dokument, jak se inzeruje. Prostřednictvím čtení dopisů malíře a jeho bratra se popisuje, co je o této postavě světového malířství notoricky známé. Účast elitních herců je zde v podstatě zbytečným luxusem. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Pamätám si že citáty z knihy Smäd po živote som použila aj vo svojej maturitnej písomnej práci, pretože som v tom čase ( a to už je pekných pár rokov) bola fascinovaná týmto dielom Irvinga Stovna, ktorý nádherným spôsobom spracoval v tejto knižke životný príbeh Vincenta Van Gogha. A tak ako je pre mňa táto knižka fascinujúcim knižným dielom, tak je tento film skvelým zobrazením jeho života vo filmovej podobe. Máloktoré životopisné filmy sú tak hodnoverné, pretože kvôly filmovému spracovaniu obsahujú množstvo domyslených častí a historických nezrovnalostí . Práve túto časť tento film zvládol dokonale. Dokumentárno hrané zobrazenie deja dobre vyvážené a výkon Benedicta Cumberbatcha v role Vincenta skutočne skvelý. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Jeho malby jsou nádherné. Vždycky jsem tohoto jedinečného umělce obdivovala, proto bylo velmi smutné sledovat detailně jeho nelehký životní osud. Jsem však velmi ráda, že jsem si tento vynikající dokument vyhledala. Vyprávění formou dopisů, které si vyměňovali s bratrem Theem bylo intimním nahlédnutím Van Goghovi osobnosti. Bratr byl možná jediný, kdo mu kdy rozuměl. Během příběhu se herci střídají v přednesu obsahu své korespondence, výklad pak doplňuje příjemný vypravěč, který nám podává okolní informace a vše je podkresleno krásnou hudbou a ukázkami maleb ve skvělém kvalitním rozlišení - a to jak od Vincenta, tak od dalších umělců, kteří jej v jeho práci ovlivnili. Malby Van Gogha zde skutečně působí tak živě, že je vážně požitek je sledovat. Celek pak na mě hluboce zapůsobil. Když Van Gogh četl úryvek Johna Keatse nebo obdivoval Turnerovy západy slunce, byla jsem, jak by se řeklo - deeply moved. :) Benedict Cumberbatch byl skvělý. Četla jsem zde, že se Van Goghovi příliš nepodobal, ale myslím, že svým zajímavým hereckým zjevem jej ztvárnil výborně a například u scén, kdy popisuje bratrovi své pocity z prostředí ústavu, kam byl Van Gogh umístěn po známé příhodě s jeho uchem, jsem málem ani nedýchala. Stejně tak když v depresích promlouval textem dopisů k divákovi. Dále se mi líbilo i jeho expresivní vyjádření malířových tvořivých období, kdy byl Vincent Van Gogh popisován jako umělec velkých vášní a nadšení. Při obdivu barev, krajiny, slunce,...postavu nikdy nepřehrával, což by bylo vzhledem k celkové dramatičnosti příběhu snadné. No, upřímně já vím proč mám pana Cumberbatche v oblíbených hercích (a podezření s fanynkování mi vůbec nevadí, proč skrývat obdiv :) ). Spojení všeho, včetně závěru, který mě už kompletně emočně rozebral - mi nedává jinou možnost než tento počin ohodnotit pěti hvězdami. Nyní mě také nesmírně těší, že po vidění tohoto dokumentu vím, alespoň u jeho známějších obrazů, kdy přibližně byly namalovány a co ho momentálně ovlivnilo. :) A ty barvy, všude tak jasné barvy :) Mou nejoblíběnější malbou je asi Hvězdná noc nad Rhonou (1888). A jen pro závěrečnou informaci, celý dokument nebo jednotlivé kratší klipy jsou na youtube......I wish they would only take me as I am...... http://www.youtube.com/watch?v=QQRDGdhe7WI * http://www.youtube.com/watch?v=MIDkTBl9pfg&feature=plcp ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Scénář vlastně jen kopírující korespondenci postav je nesporným plusem tohodle dokumentu stejně jako předváděčka některých méně známých vincentových maleb a kreseb(především z raných období). Na druhou stranu, herecké projevy většiny přítomných jsou nepřesvědčivé až rušivé - především Cumberbatch si tam něco strašně na sílu onanuje (a určitě je u toho přesvědčený, že si zrovna dává nejlepšího Vincenta všech dob), ale mě to prostě lezlo na nervy. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Dokument byl pro mě zajímavý nejen díky samotnému malíři, ale i kvůli tomu, že je tvořen z pouze korespondencí přítomných. Cumberbatch zahrál Gogha parádně a dokázal správně přenést emoce na diváka. Potěšil mě i dostatek prostoru, který byl věnován čistě obrazům. Ale neoblíbil jsem si přednes herců přímo k divákovi a tak to na mě působilo docela divně. ()

Bane_Boss 

všechny recenze uživatele

Čím více nahlížím skrze veškeré dostupné prostředky(dopisy, dokumenty, DW) do hlubin Vincovi duše, začínám rozumět, co chtěl jeho božskými obrazy říci. Cítím, jak trpěl pro zachování jeho duševního zdraví a přitom chtěl jen všechny vysvobodit z 50 odstínů vyjebané šedi trpkého života. Neposlouchali jej a nechápali, ale nyní už ví, že nikdo neviděl na svět krásněji, než právě Vincentýro. Viný, chci ti jen říct, že tenhle svět stejně nikdy nebyl stvořený pro někoho tak obdivuhodného, jako jsi byl ty, bráško. Jednou ti přijedu do Auvers vzdát hold s lahví Absinthu, jemuž si často holdoval. Prohlídneme vířící oblaka ve fialovém oparu a následně ujebem Hvězdné Noci a hvězdy nás dovedou do bledě oranžového úsvitu nekonečna, při kterém se tulipány budou stydět kvést. Začínám šetřit na špičkové loupežnické vybavení, lebo můj pokoj se musí pyšnit alespoň jedním origo Van Goghem, jináč to tu nemá cenu, brahs. VVG4EVER ! ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší dokument, jaký jsem kdy viděla. A který mě zároveň absolutně vyautoval. Obávám se, ne vlastně neobávám, bojím se, pořádně se bojím, že bych si mohla směle říkat Vesper van Gogh. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Díky kanálu Viasat History (a hlavně díky úžasnému Waldemaru Januszczakovi, který pro ně dělá dokumenty o výtvarném umění) jsem s životem Van Gogha dost obeznámená (pan Januszcak jemu samotnému věnoval 3 hodinové díly - DOPORUČUJI!) a tak jsem byla hlavně zvědavá na BC, kterého jsem zatím v ničem jiném než v roli Sherloka neviděla. A nezklamal mne. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

To nebyl Benedict, to byl Vincent! Nějakou dobu jsem se nemohla na některé záběry podívat, aniž bych se nepropadla do směsi ukrutného smutku, nekonečné bolesti a lásky silnější než život i než smrt . Na takovýhle herectví by měl mít Benedict zbrojní pas. Nebo by aspoň mělo být nějaké varování na krabičce: "Tento film obsahuje záběry, které vám způsobí zážitek čirého šílenství." Bravo. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: český název Vincent van Gogh: Portrét; originální název Vincent van Gogh: Painted with Words; režie Andrew Hutton. ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Pěkný hraný dokument. Jednu hvězdu musím srazit za to, že se mi do role Vincenta vůbec nehodil Benedict Cumberbatch. ()

Demoiselle 

všechny recenze uživatele

Nádherný počin. O Van Goghově osobním životě jsem věděla málo a působil na mě jako, no, takový Myškin Idiot. A tak moc jsem se mýlila. Van mi je sympatičtější a svým osudem bližší než jakýkoliv jiný umělec. Jeho cesta byla krutá, drsná a neskutečná. Krásně zpracované na hranici drama/dokument, příjemné promluvy do kamery a krásný výkon Benedicta. Film má podpis, asi tak jako Van Gogh. ()

joulinka 

všechny recenze uživatele

Pro mě to bylo krásné spojení informací a emocí z života jednoho z nejzajímavějších umělců. Těch pár minut uteklo až příliš rychle. ()

Kaede21 

všechny recenze uživatele

Van Gogha si pamätám ešte zo školských lavíc základnej školy ako "toho, čo si odrezal ucho". Bol totiž obľúbencom môjho pomerne excentrického učiteľa výtvarnej, ktorý nám popri tom ako komentoval naše umelecké (ne)schopnosti často rozprával príbehy z Van Goghovo života. Musím sa priznať, že osobne sa tejto forme umenie vôbec nevyznám a som na ňu skôr prirodzený antitalent. Jediný spôsob, kedy mám pocit, že sa jej aspoň trochu priblížim je prostredníctvom príbehov, a práve preto na mňa tento dokument veľmi zapôsobil. Zaujímavé poňatie, kedy sa dokument prelína s dramou. Benedictovi v hlavnej úlohe som uverila každé slovo/emóciu a myslím, že toto je ten štýl úloh, pre ktoré sa on narodil. Čo sa týka samotného príbehu Vincentovho života, tak je to niečo tak tragické (kombinácia génia a blázna), čo sa myslím dotkne každého. ()

Apofis28 

všechny recenze uživatele

Viděno v celku náhodně, ovšem dokument mě docela zaujal, Van Gohovi obrazy se mi docela líbí. Přijde mi, že ač tam mohl stát v roli Vincenta Van Gogha i třeba slaměný panák, jelikož nějaký prostor ke hraní tam opravdu není, tak Cumberbatch stejně válí, prostě když někdo umí hrát, tak to umí všude a ne jen tam kde je k tomu prostor. ;-) ()

Reklama

Reklama