Reklama

Reklama

Série(6) / Epizody(37)

V rodině Goodmanových je páteční večeře něco jako nedělní oběd: stačí ubrat dva dny, přidat jeden chod a máte jasnou představu, o co běží. Pro bratry Adama a Jonnyho je páteční večeře nezbytné zlo - nezbytné, protože dostanou najíst a zlo, protože zkrátka musejí strávit večer s mámou a tátou. Ne, že by jejich rodiče nebyli báječní, jenže táta hltá kečup přímo z láhve, máma je posedlá televizním pořadem o vaření a babička se po domě promenáduje v nových bikinách...
(HBO Europe)

(více)

Recenze (31)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Není to klasický britský absurdní humor, za což jsem rád, protože ho moc nemusím. Zajímavé postavy a dobrý vtip tomu určitě neschází. I když je jen několik dílů, tak se občas určité situace opakují a trochu to kazí dojem. Jak si tu většina pochvaluje postavu souseda Jima, tak já jsem úplně opačného názoru, je to nejotravnější postava seriálu a bez něho by to bylo ještě lepší. ||| Po druhé sérii zvyšuju na maximum, takhle se pobavím jen u málokterého seriálu či filmu. Jim je pořád jak osina v prdeli, ale jinak je to výtečná zábava. ||| Čtvrtá a pátá série si drží dobrý standard. Nejlepší je stále fotřík. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

"Shit on it!" Britská seriálová komediálna tvorba patrí bezpochyby k najlepším na svete. Svoje kvality dokazuje aj v rámci tohto šesťsériového počinu, ktorý sa pôvodne vysielal na televíznej stanici Channel 4 medzi rokmi 2011 až 2020. Zároveň takisto dokazuje staré známe, že menej je niekedy viac. Štvorčlenná rodina, jeden dom a pravidelné spoločné piatkové večere. Že sa na tom nedá postaviť celý seriál? Tridsaťsedem epizód v tomto prípade človeka veľmi rýchlo vyvedie z omylu, a dokáže mu, že fungujúci humor sa dá "uvariť" prakticky z hocičoho. Gro seriálu, postaveného najmä na interakciách hereckého kvarteta v zložení Tamsin Greig, Paul Ritter, Simon Bird a Tom Rosenthal, je mixom typického britcom humoru, situačného humoru a, povedzme si pravdu, aj fekálneho humoru. Táto kombinácia funguje mimoriadne dobre a miestami dokáže z ničoho nič diváka zasiahnuť spôsobom, pri ktorom ho od smiechu bude takmer bolieť brucho. Dynamické slovné výmeny medzi postavami a situácie, v ktorých sa ocitajú, zvyknú rovnako dopĺňať viaceré pre seriál typické hlášky, ktorými hýri najmä otec Martin (Paul Ritter). Štvorčlennú rodinu v jednotlivých epizódach však často dopĺňajú aj vedľajšie postavy. Prinajmenšom rovnako, ak nie ešte viac bizarnejšie charaktery, spomedzi ktorých vyčnieva najmä sused Jim (Mark Heap) a jeho pes Wilson (neskôr Milson), zapadajú do koloritu tohto komediálneho počinu viac než dobre. V mnohých veciach si seriál navyše rozhodne neberie servítky, čo mu však v konečnom dôsledku pomáha. Čo mu už ale toľko nepomáha je kvalitatívna nevyváženosť jednotlivých epizód. A tá je, bohužiaľ, značne citeľná. Tento nepomer síce nebráni tomu, aby si divák seriál naplno užil, avšak zatiaľ čo pri niektorých epizódach sa nebude vedieť prestať smiať, iné takmer celé presedí s kamennou tvárou. Friday Night Dinner okrem toho však nemá výraznejšie nedostatky, ktoré by znižovali jeho seriálovú kvalitu. Dôležité je, že dokáže pobaviť. Pravda, síce nie vždy naplno, ale dokáže. Tak čo viac chcieť? Teraz nastal čas dať si piatkovú večeru. Len pozor na otravných čudných susedov, sklo, oheň, matky a svokry, soľ, nechty či vlasy v pohári s vodou, nevrlých starcov, nepríjemné otázky, rodinu všeobecne a všetko medzi tým. ()

Reklama

quip 

všechny recenze uživatele

Absolutně nerozumím tomu, proč jsem po první sezóně tehdy hodnotil seriál jen 3/5. Možná se ze mne mezitím stal ještě snadněji dojímatelný člověk, fakt nevím... Každopádně Friday Night Dinner je vynikající ze dvou důvodů. Prvním je obsazení; od dob Coupling jsem snad neviděl přesněji nacastovaný britcom. A druhým je scénáristický rámec vyplývající z názvu - páteční večeře u rodičů. Stejně jako Blackadder II zachránilo seškrtání rozpočtu (říkal tehdy Ben Elton), časoprostorové omezení dělá pro Friday Night Dinner kreativní zázraky. Není to "velký" seriál jako Black Books, IT Crown nebo Not Going Out. Je to malý projekt, který ale přesně ví, čím chce být a daří se mu to na jedničku. Malý a útulný. Lovely bit of squirrel. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Není to největší seriálová pecka pod sluncem a kultovka už vůbec ne... Je to JEN hodně příjemná a vtipná taškařice, která se i relativně často opakuje, ale vzhledem k námětu (každý díl je páteční večeří u rodičů) to snad nemůže být jinak. Sourozenci se možná chovají příliš dětinsky, ale jejich nahluchlej fotřík je fakt borec! Postavy jsou zkrátka hodně výrazné a trochu déle mi trvalo, si na ně zvyknout - nakonec jsem si je ale oblíbil. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

No to je tragédie, tohle bude dost možná nejvíc přeceněnej britcom tady. Na druhou stranu, ono vlastně neni divu - po americku dělanej humor, stupidita na každym rohu, tuna bezpředmětných nadávek; tak nějak jsem si už zvykl, že na tohle český diváci sitcomů slyšej. Bohužel (respektive bohudík) mně takovej Birdův "sarkasmus", vyjádřenej možná tak nespočtem urážek a neustálym přimíchávánim čehosi do bratrova pití, nebude imponovat nikdy v životě - to bych snad musel svuj smysl pro humor kompletně převrátit naruby. Jediný pozitivum Friday Night Dinner nakonec představuje Mark Heap, kterej se pro role vyšinutců normálně musel narodit (Spaced!). To samotný mě ale dál než za třetí díl nepustí. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (1)

  • V 5. epizodě 3. série se v roli slepého ladiče piana Mr. Greencocka objevil britský komediální herec Liam O'Carroll, který si již předtím zahrál menší roli slepého kněze v seriálu Father Ted (od r. 1995). (bubun)

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Reklama

Reklama