Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nádherný připad , kdy jednoduchý děj dokaže nahoru vyzvednout animace, atmosféra a v neposlední řadě i hudba. Temný krystal má vše posledně zminěné. Animace - v pravdě pro někoho budou loutky vždy spjaty s dětmy (což je velká škoda neb jejich kouzlo se dá vyuzit i v temnejsich pohadkach , stary Yoda např.) . Nelibi se mi zadné animovane fantasy klasickou technikou a ani pocitacovou , nepodarilo se ji me podmanit anebo to bylo neskonale detske , proste nuda. Zde mame loutkově stvořen cely svět, od postav po stromy apod. Chvílema jsem se nechal unášet scénama. Za zmínku stojí les , kde poprvé se setká gerlingové setkají. Atmosféra - fantasy pro dospělé , zcela vazně. Neni zde zadne odlehceni ci pripadne komicka figurka jako v každé detské fantasy. Necekejte tedy , ze se zasmejete . Sceny kdy jsou šošoni meneni na otroky rozhodne pro male deti nejsou. Hudba - malokdy se postesti , aby fantasy melo povedenou a podmanivou hudbu. Pokud ano pak to samotny film vystreli jeste vyse (Conan, LOTR, Excalibur). Jedním slovem diky nasi jedne komercni TV ( jen nechapu ranni vysilaci cas, kdyz to neni pro deti) jsem konecne videl to co na zapade je kultovní fantasy . Jim Henson neni jen Muppets apod , Frank Oz neni jen Yoda. Ti dva vytvorily nadhernou fantasy , ktera ma sve kouzlo i nyni v dobe poLOTRovské a pocitacu. Skoda , ze neni vice podobnych fantasy. 100 % ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Dark Crystal velké zklamání, protože animace a bezbřehá fantazie při navrhování mimozemské krajiny a jejích obyvatel je to jediné, co mě doopravdy zaujalo. Příběh s nádechem osudovosti mě začal nudit už před půlhodinou filmu a k postavám jsem si nevypracoval žádný vztah. Přitom scénář není vyloženě špatný. Naopak, zvláštní mix pohádky a epické fantasy má potenciál zaujmout i dospělé diváky, a dětem způsobit pár bezesných nocí, protože temnou atmosférou ani krutostí se tu nešetří. ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Po výtvarné stránce není co vytknout. Všechna stvoření pohybující se ve Světě krystalu i Svět samotný je perfektně vymyšlen a udělán. Horší je to s příběhem, který je poměrně předvídatelný a tisíckrát viděný v několika variacích v různých pohádkách (no jedno překvapení na závěr přece jenom zůstalo, ale z náznaků během děje se dalo poměrně snadno vydedukovat). Takže obsah za 40% a design za 120% a z toho vychází 80%. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Ne prostě ne, nechápu co na tom filmu je tak skvělého. Možná jsem to měl vidět v dětství a už jsem na tohle starý, ale celkem zajímavý příběh sráží u mě prostě to, že je to loutkový. Nedokázal jsem tomu ani na chvíli věřit a celou dobu jsem si říkal, že koukám na maňáskové divadlo pro děti, čemuž napomáhá i neustálé pitvoření a šaškování všech, včetně hlavních záporáků. Navíc až na hlavní hrdiny jsou podle mě loutky hnusné... nevím, tohle nebylo určeno pro mě. EDIT 2024: Nemůžu si pomoc. Fantasy hudba burácí, fantasy výprava je krásná, je tu magie a celkem slušný příběh, ale díky těm ohyzdným a neustále se pitvořícím loutkám se to z fantasy mění na českou televizní pohádku. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tohle vidět jako děcko, tak mám dodnes noční můry. Loutkové filmy nejsou úplně něco, co bych vyhledával, ale The Dark Crystal mě upřímně překvapil. Jasně, zub času cosi ohlodal. Příběhově je to úplně banální a řada scén působí režijně trochu toporně, až natahovaně. Dialogy také nejsou kdovíjak oduševnělé a navíc je znát, že si hlavní kladné postavy dabovali sami tvůrci - voice-acting je občas docela nevyrovnaný. Ale jinak ten vizuál (viděna 4k remastered verze). Kombinace loutek, ručně vytvořeného prostředí, malovaných pozadí a přírody funguje náramně. Až mě zarazilo, jak jsou loutky plynule rozpohybované a to i (logicky) bez jakéhokoli CGI. Poctivá ruční práce. Navzdory jednoduchému příběhu je to poměrně dost ponuré, místy i docela hororové, zajímavě bizarní a hlavně co do atmosféry svěže originální. Netflixu patří dík, že mě na tenhle polozapomenutý kousek svou prequelovou, dnes již bohužel zrušenou sérií, upozornil. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Ve Francii a Japonsku se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1983. (HellFire)
  • Speciální DVD edice filmu představila několik pracovních návrhů. Skeksisové tak mohli mluvit cizím jazykem, Aughra měl mít velmi podobný přízvuk jako Yoda z Hvězdných válek a původní jméno Mystiků bylo ur-Ru. (HellFire)
  • V ranné verzi scénáře měli Jen a Kira cestoval podzemím, kde potkali zvláštní rasu. Tento koncept byl nakonec využit v seriálu Fraggle Rock (1983). (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama