Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

dopitak odpad!

všechny recenze uživatele

Moc nerad dávám ve velmi krátké době podruhé za sebou nulu, ale prostě nemůžu jinak (už to dnes schytala komedie Mezi námi děvčaty). "Působivý příběh" si představuju trochu odlišně, než poblázněnou a hlavně neskutečně nudnou storku se živočichy, co vypadají na křížence krocana, želvy a papouška. Film o ničem a jako v prvním případě ani tady jsem se nedostal ani do poloviny :-( ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Jen, poslední z Gelflingů, se vydává na dlouhou pouť, aby našel a naplnil legendu, a zabránil tak zničení všeho, ke které svět, pod vedením zákeřných Skeksisů směřuje. Podporován svými učiteli, hodnými Mystiky tak musí zjistit, jak použít střípek temného krystalu, a jak zachovat křehkou rovnováhu mezi dobrem a zlem... Zprvu jsem si říkal, že loutkový film bude to pravé pro moji dcerku. Naštěstí jsem dopředu pustil sám, a dobře jsem udělal. Ač se film tváří (minimálně zpočátku) jako hezká pohádka, tak tomu takto vůbec není. Naopak - pokud jej dětem pustíte, pravděpodobně je budete muset uklidňovat před nočními můrami plných Skeksisů, krystalových netopýrů a další podobné havěti. I když samotný příběh není nikterak originální (ono, co chcete vymyslet originální na boji dobra proti zlu), ale loutkové zpracování a samotný závěr dodává tomuto filmu něco, co spoustě jiných chybí. To, co diváka přichytí k plátnu (obrazovce, monitoru) a nepustí dřív, než se závěrečnými titulky... ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film je oživlou vzpomínkou na něco, co jsem viděla jako dítě. Znáte to, v hlavě vám zůstanou barevné šmouhy postaviček a vy nevíte, jestli byly součástí skutečného filmu, nebo si je dokreslila vaše fantazie. Ano, toto je kult, dozvěděla jsem se, ale pro mě to drahokam vynořený z minulosti. Muppety jsem nikdy moc v lásce neměla, ale Temný krystal je onou výjimkou z pravidla a kouzelným příběhem o boji dobra a zla. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nádherná fantasy pohádka pro dospělé. Skvělé triky a podmanivý příběh mě před lety zcela uchvátily. Bohužel do této doby nebyla žádná z u nás vysílajících televizních stanic schopna tento určitě ne nějak předražený snímek koupit a pustit do programu. Myslím, že zrovna teď, v éře Pána prstenů, by se měli někteří zodpovědní chytit za nos a svou chybu napravit. Jde totiž opravdu o skvělý film ! ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Příjemná fantasy, kterou jsem viděl po vynikajícím seriálu, který vznikl až 37 let po tomto filmu. A nutno dodat, že se oba snímky vzájemně dobře doplňují. Je to vše skutečně propracovaná fantasy, plná života pro malé i velké. A pokud máte rádi tento žánr, určitě Temný krystal doporučuji. Možná nejprve právě onen seriál, a poté tento původní snímek. 80% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Speciální DVD edice filmu představila několik pracovních návrhů. Skeksisové tak mohli mluvit cizím jazykem, Aughra měl mít velmi podobný přízvuk jako Yoda z Hvězdných válek a původní jméno Mystiků bylo ur-Ru. (HellFire)
  • I když je jich dohromady devět, Skeksisové byli původně založeni na sedmi smrtelných hříších. (HellFire)
  • Koncepční návrhář Brian Froud a návrhářka loutek Wendy Midener se potkali poprvé při natáčení a později se vzali. (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama