Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Recenze (136)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $40,577,001Tržby Celosvetovo $42,900,000║ v prvom rade úžasné masky, kostýmy, kulisy, nápaditosť ohľadom vytvárania krajín tu nepozná hraníc, je na čo pozerať, krásny vizuál, neskutočne prepracované a k tomu aj minimálna triková vložka je na dosť slušnej úrovni, fantasy príbeh je v pohode stráviteľný, veru v 80.rokov bola bohatá tvorba na fantasy film /80%/ ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Naštěstí se autoři nenechali unést a neodsunuli do pozadí ani neodflákli příběh jako mnoho jiných, kteří staví výtvarnou stránku nade vše. V podání nádherných loutek je nám tady předložen regulerní fantasy příběh, žádná pohádka pro děti. Troufám si říct že jde jeden z nejpovedenějších, jaký kdy byl natočen. To, že je často za exteriéry použita skutečná příroda a ne jen studio, přidává atmosféře na věrohodnosti, loutky v loďce na řece nebo ve skalách nepůsobí ani trochu směšně, i když nevypadají jako živé. Opravdu výborný film, všem milovníkům fantasy doporučuji!!! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nádherná fantasy pohádka pro dospělé. Skvělé triky a podmanivý příběh mě před lety zcela uchvátily. Bohužel do této doby nebyla žádná z u nás vysílajících televizních stanic schopna tento určitě ne nějak předražený snímek koupit a pustit do programu. Myslím, že zrovna teď, v éře Pána prstenů, by se měli někteří zodpovědní chytit za nos a svou chybu napravit. Jde totiž opravdu o skvělý film ! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No rozhodne povedeny fantasy, na kterym je nejvic sympaticky, ze je ladeny do docela temny atmosfery a tech 90 minut svizne ubehne. Ale popravde receno, jednotlivy slozky uz tak skvely nejsou. Mame tu docela jednoduchej, mnohokrat videnej a predvidatelnej pribeh. No a pak ta animace, loutky jsou sice udelany s velkou fantazii, na druhou stranu, vsechny vypadaj pekne prasacky, coz by sice byl normalne klad, ale co je moc, to je moc a navic uz je precejen film docela starej, takze obcas pusobi pozadi jak z nejakyho levnyho animaku, postavy sebou obcas divne skubou a sem tam jsou videt spagaty. Nicmene zajimavej prispevek do fantasy zanru a ty 4* to da. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Tak na tomto vidno lásku k filmu. Krásne ručne spravené triky. Toto mi v dnešných časoch chýba. Ručná práca už skoro úplne vyhynula a už sú len počítače. Čaro sa počítačmi stratilo. Veľká škoda, že takýchto ,,výpravných,, bábkových filmov je tak málo (vlastne mi napadá okrem tohoto len Strings). Tempo filmu však mohlo byť podstatne rýchlejšie. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně neni pohádka pro děti, je to spíš pro dospělé a to je určitě ku prospěchu, protože se dala použít skvělá temná atmosféra a ty postivičky udělat takový strašidelnější a celý to je zasazený do pěknýho prostředí, ale na druhou stranu triky nejsou zase nic extra, i když vezmu v úvahu, že to je loutkový, spíš to vypadá jako ty postavičky z team america, teda hlavně Gelflingové, ale jinak ty postavičky působí dobrým dojmem, zlí Skeksisové vypadaj opravdu strašidelně a Gelflingové zase naopak a to je správně. Co se týče příběhu, tak ten je výbornej, jenže neni ničim výjmečný, všechno už se dalo mnohokrát vidět a zápletka taky nepatří k originálním a přesto se mi příběh velmi líbil a v podstatě i celej film, možná to bylo tim do jakého fantasy prostředí to bylo zasazený, fakt nevim ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Některé návraty by si člověk měl raději odpustit. Temný krystal jsem měl zafixovaný jako skvělou temnou loutkovou fantasy, jenže ouha, zub času na ní bolestně zapracoval. Snímek vyčpěl, žije z nostalgie pamětníků, současným loutkovým filmům, jako je dejme tomu dánský Strings se nepřibližuje ani vzdáleně. Většina české animované tvorby ve zkoušce časem obstála se ctí, ale slavný Temný krystal, co se kvality animace týče, spolehlivě nechávají za sebou dokonce i filmy Týrlové a Trnky z 50. let. Celkový dojem: 40 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Po včerejším televizním obdarování se musím tomuto snímku omluvit. Jen neprávem jsem jej míjel v naší DVD půjčovně, i když velmi dobré přijetí jsem znal. Krátký a velmi zajímavý příběh nás zavede do fantastického světa, který si s ničím nezadá s legendami v žánru. Samotný námět, a vlastně i příběhové zpracování, se velmi podobá slavnému Nekonečnému příběhu, i když přiznám se, Temný krystal mě oslovil mnohem více. Mladý chlapec se stává jediným, kdo může podle starého proroctví zachránit svět od nadvlády zlých skeksisů. Nedlouho po narození byla jeho rodina vyvražděna a on byl vychován jedním z nejstarších gelflingů. Čím více pronikáme do děje samotného, tím více můžeme být oslněni nápady, kterými přímo hýří. A nemusíte se bát ani absence vyloženě velmi povedených scén, tenhle snímek by totiž mohl konkurovat i mnoha hraným, loutky tu totiž neslouží jen jako prostředek k ukonějšení publika, ale jen jako příjemné obohacení příběhu, který tak získává ten správný nádech fantasktna. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem měl vidět jako dítě. Bohužel se tak nestalo, nemám k filmu žádné nostalgické vzpomínky, zcela jasně si uvědomuju každou nedokonalost díla a že jich je hodně. Vizuální stránkou až kýčovitá fantasy-pohádka, pochopitelně srovnatelná především s Labyrintem. Jenže Labyrint měl alespoň Davida Bowieho, zatímco Temný krystal má jen loutky, které na sebe neustále vřeští. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem: nádhera. Ale pouze v případě, jste-li ochotni akceptovat živou loutkovou animaci. Říkám to záměrně, neboť oproti kreslené či stop-motion animaci nemusí být pro každého snadné brát ji jako "normální" film. Kdo viděl třeba "Team America", ví, o čem mluvím, trikově loutky ze své podstaty jaksi nemohou být jiné. Pokud to dokážete, čeká vás pohádková fantasy s poutavým příběhem, neskutečně krásnou výpravou a spoustou krásných scén (paralelní retrospektiva hlavních hrdinů, hostina aj.). Pohádkové se tu snoubí s fantasy podobným způsobem jako třeba v "Nekonečném příběhu". Filmaři nápady opravdu nešetřily, ta příroda, kterou stvořily, je úchvatná a vše je podpořeno krásnou hudbou. A těch pár drobností či naivností tentokrát rád odpustím, vždyť se koneckonců píše rok 82. Jsem opravdu rád, že film neskončil jako nějaká hraná papundeklová záležitost. Tenhle loutkový svět totiž strčí do kapsy většinu fantasy produkce 80. let. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo v jedné zemi nezemi se rozbil kámen a z toho vzešlo zlo pronásledující generace, z vyšších bytostí se stala monstra, z monster se stala monstra ještě horší, jen květiny, stromy, voda, Muf supermuf a gelflingové zůstali krásní. Loutky chodící v lese a šplhající po skále v divákovi vyvolávají okouzlení a ne pocit mírné trapnosti, jako vracející se Kuky, vida, jak to šlo a proč to tedy dnes již nejde? Závěr se nějak nabízel od začátku, možná jsem měla jen zřídkavý záblesk osvícení. Snad jen jednu formální výhradu - proč je temný krystal ametyst, když jsou krystaly mnohem tmavější a ponuřejší? Ach, to bývaly časy, když šlo poutavý výpravný příběh udělat s loutkami, bez počítačů a pochybných 3D efektů, jen (představte si ty uvozovky) s pomocí dobrého scénáře a výtvarného umu. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Videl som to prvýkrát až teraz a bez nostalgie to už bohužiaľ moc nefunguje. Na to by bol potrebný lepší príbeh a najmä nejaký ten druhý plán (spomeňte si na Nekonečný príbeh). Nuda však nehrozí, pretože každú chvíľu nastúpi nejaká nová príšerka, prípadne sa ukáže nejaké nádherné prostredie. Tá úžasná imaginácia to robí stále zaujímavým filmom, paradoxne mi tam však chýbalo trochu človečiny. Rád som to konečne videl, oceňujem to, ale za srdiečko ma to nechytilo. 6/10 ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Zpracováním téměř dokonalé (hostina byla zvláště vypečená), skvostně bizarní postavičky, ale bohužel jsem se podstatnou část filmu nudil... takže co s tim? 3,5 ovšem rozhodně stojí za vidění. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Neobvyklá podívaná, ve které hlavní úlohu hrají loutky ve fantasy příběhu. Příběh je pěkný a pro duši diváka, který má velkou fantazii je určitě uspokojující. Jen si člověk hůře zvyká na ty loutky, které přeci jen trochu kazí konečný dojem z filmu, ale rozhodně to zase byl nový pohled na věc. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Včera v noci před půlnocí si u mě ČT vylepšila pověst, když dala tuhle parádní pohádku. Film, ze kterého viditelně čarpaly generace dalších tvůrců, mimo jiné i tvůrci Red Dwarf. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Dnes již kultovní fantazijní loutková podívaná z geniálních palic Jima Hensona a Franka Oze, jejíž sláva se sice vytratila, ale své kouzlo nikterak neztratila. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Po výtvarné stránce není co vytknout. Všechna stvoření pohybující se ve Světě krystalu i Svět samotný je perfektně vymyšlen a udělán. Horší je to s příběhem, který je poměrně předvídatelný a tisíckrát viděný v několika variacích v různých pohádkách (no jedno překvapení na závěr přece jenom zůstalo, ale z náznaků během děje se dalo poměrně snadno vydedukovat). Takže obsah za 40% a design za 120% a z toho vychází 80%. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Výborný fantasy příběh i pro dospělé. Paradoxně filmu ted po dvaceti pěti letech od vzniku pomáhá to že postavičky jsou loutky. Vlastně celkově působí velice dobře protože často se jedná o kombinaci loutkových herců se stejně uměle vatvořenými interiery a exteriery. Takže po technické stránce je na tom Temný krystal mnohem lépe než většina hraných fantasy. Nejdůležitější je ovšem samotný příběh. Není nijak komplikovaný a vlastně je již stokrát použitý jinde. Mladý hrdina je poslední nadějí hodných. Musí získat úlomek krystalu a dopravit jej do nepřátelské pevnosti. Cestou se zamiluje a potká hromadu bizardních postaviček a zažije spoustu dobrodružství. Krystal je příjemná oddechovka se skvělým zpracováním a právem patří ke klenotům fantasy. ()

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama