Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

HiddenDragon odpad!

všechny recenze uživatele

Mne je uplne u pr...e s prominutim, jak moc je toto historicky presne nebo dukladne pripravene, jak tu nekteri pisi. Kdovi jestli je to vubec pravda. Ani jak moc pekne jsou kostymy nebo upravena Onurova (pardon Sulejmanova) bradka. Protoze je to telenovela jak pesti do voka...staci mi videt pet minut, kdyz to ma nahodou zapnute moje mamka, a mam pocit, ze bych si radsi urizl usi, jak to Turci s oblibou delali u Stramberka :) protoze tak stupidni dialogy a herecke "vykony" se vidi proste jen v telenovele. Ano, povazuji za dostatecne i par minut....protoze jestli mi serial leze na nervy po peti minutach, nic na svete, ani svlecena Seherezada, me nepresvedci, ze zbytek bude...coze ono to ma 90??? minut....no lidi, jestli tohle vydrzite opakovane, tak asi nemate na csfd co delat :-D ()

emma007 

všechny recenze uživatele

Keby si všetci, čo dali odpad a pritom videli viac menej než pätnásť minút z jedného dielu, vstúpili do svedomia. Ja viem, je to tureckejšie než turecký med, prvé časti sú naozaj stredovekou kópiou Tisíc a jednej noci, ale dej má slušný (aspoň v druhej sérii, prvú som nevidela, pretože som najprv tiež Sultána nemohla ani vidieť) a aspoň sa snaží obohatiť ho o historické fakty. Uznávam, že Halit Ergenc je dosť zlý, pretože jeho tvár dokáže zobraziť iba dve základné emócie -hnev, radosť a okrem nich už iba majestátnu ľahostajnosť. Ak už kvôli ničomu inému, jednu (a možno aj dve) hviezdičky si zaslúži za skvelú Meryem Uzerli, ktorá sa nesnaží za každú cenu vyzerať dobre a strúha naozaj strašidelné ksichty a takisto za herca, ktorý hrá pašu Ibrahima. A tie kostými sú nádherné... ()

Reklama

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Vizuálně dokonale propracovaný seriál, jehož první dvě řady (zvláště ta první) jsou i zábavné. Historicky dosti nepřesné, ale kdo se na to kouká k vůli historii? Skvělý herci, krásná hudba, vášeň, napětí. Za mne nejlepší telenovela ze všech. Od třetí řady výrazný sešup dolů, byť právě z hlediska té historie o dost přesnější. Jako celek dobré, za mne 75%. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Není to o nic horší, než jakákoliv jiná pohádka, natočená pouze pro televizní diváky. Výpravnost kostýmů tomu upřít nelze. Navíc děj skutečně odpovídá historickým faktům a už z toho důvodu je seriál zajímavý. Nesleduji ho očima filmového kritika, hledajíc každou sebemenší chybu či nedokonalost, ale pouze se zájmem o dějiny mně ne zcela neznámé. Mrzí mě, že děj nešel ještě kousek dál a neukázal nám konec paši Ibrahima a prince Mustafy. I to by bylo dost zajímavé. ()

Aurewen 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že je tu hodně lidí, co tenhle seriál ani nevidělo a dalo odpad pouze z principu. Já jsem se na seriál koukala dvakrát, jednou v Turecku, jednou u nás a docela chápu, proč se některým seriál nelíbí. Zkusme se na to podívat z druhé stránky. Taky si neumím představit, abych se v Turecku koukala na nějaký český seriál za dob Českých králů nebo středověku, moc lidí by to nepobralo a nic by to nikomu neřeklo, takže asi tak..Mně tento seriál při shlédnutí u nás přišel také komický, plný prázdných dialogů, nesmyslů ( ano, pro nás) ale dala jsem mu šanci, ze zvědavosti. V Tr byl tenhle seriál před rokem hodně populární, a ani se nedivím. Je na koho se koukat, pro dámy je to třeba Halit a pro pány je tam harém plný přikrášlených Turkyň. V originálním znění je seriál taky úplně jiný. Nechci seriál nijak vychvalovat, jen bych ho tak přísně nezavrhovala. Přiznávám, že se tam řeší kraviny, některé záběry jsou příliš zdlouhavé a někdy ten děj je o ničem, ale napětí nechybí, každá epizoda končí něčím, na co je třeba zase čekat do dalšího dílu. Oceňuju kostýmy, které jsou fakt nádherné, dobovou hudbu a to, že někdo je na svou historii tak hrdý a dokáže o tom ještě natočit seriál a vrátit se tak, alespoň z části, zpátky v čase.. Tohle mi na českých seriálech chybí. Trocha nacionalismu by nám taky neuškodila!!! ()

Galerie (370)

Zajímavosti (12)

  • Autoři seriálu čerpali kromě historických událostí také z knih spisovatele Jeana-Michela Thibauxe. (peeteno78)
  • Sídlo Klementa VII. je ve skutečnosti záběr na nádvoří českého zámku Český Krumlov. (tyna97)
  • Halit Ergenç začal Sultána nakrúcať tesne po tom, ako dokončil natáčanie iného tureckého romantického seriálu - Tisíc a jedna noc (2006). (tommy187)

Reklama

Reklama