Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (159)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Historické události, u nás pohříchu opomíjené, děj možná těžko uvěřitelný, ale to život často bývá. Krásné ženy, krásné děti, zahlédla jsem tam i ne zcela odpudivého muže, nádherné kostýmy a šperky. Roxelana Hürem byla zcela mimořádná osobnost. Tohle a turecký med, málokdo to přizná, ale skoro každý si občas rád na kousku smlsne. ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Verte či neverte, pozrel som si celé tri časti tejto tureckej telenovely, aby ma nikto nemohol obviniť z toho, že moje hodnotenie je neobjektívne, či zaujaté. Tri časti som zhliadol, ale ďalej už nevládzem. Nedá sa! Tu už aj môj divácky masochizmus narazil na svoje hranice. Nevydržím takéto muky. Každý, kto má aspoň trocha rád kreatívnu filmovú tvorbu, musí nad týmto výtvorom trpko zaplakať. Fakt niečo príšerné. Príbeh, scenár, dialogy, herci, kamera, strih, hudba, výprava, réžia všetko je to jeden obrovský, osmanský odpad! ()

Jacinda odpad!

všechny recenze uživatele

Viděno s babičkami asi tak 4 díly. Poslední zážitek při přepnutí reklamy. Na nově trvala reklama asi 7minut. za tu dobu se v tom seriálu nestalo vůbec nic, kromě dialogu beze smyslu. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Nevkusná šaškárna s rádoby velkolepým pohlížením na historii, která se odehrála pouze v myslích tureckých tvůrců. Na co jsou zajímavé kostýmy, když se vše řeší na ploše telenovely, která se nedokáže nakopnout do ničeho atraktivního, co by dokázalo zaujmout i méně erudovaného diváka, který v životě neslyšel o postavě sultána Sulejmana a jeho Osmanské říši. Při historických nepřesnostech, které klidně označím za blábol, se seriál dokáže vyžívat v dlouhých záběrech na jednotlivé hrdiny a dlouhé díly si dokáže hrát na výpravný seriál, který v žádném případě nevznikal ve studiových kulisách. To je opravdu síla. Většina herců v našich končinách zcela neznámá, až na"idol" žen v domácnosti a zdegenerovaných pipin, jménem Halit Ergenc. Ano, skutečně tento seriál těží z jeho popularity, ale něco tak blbého, trapného a mimořádně nevkusného aby divák na tv obrazovkách pohledal. 0% ()

klerik

všechny recenze uživatele

Vravte si čo chcete, ale na telenovelu je to úžasne výpravné a kostýmové. A bitka pri Moháči bola v rámci TV možnosí ozaj hustá. Keď sa u nás začnú točíť takéto veci, budem tlieskať... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dalo se čekat, že to bude strašné, herecké výkony děsivé a hudba příšerná. Jak je ale možné, že je to zjevně tak laciné a odbyté na výpravě? /12. 1. 12./ ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak není to můj šálek kávy, jsou tu nějaké historické nepřesnosti, navíc nemám moc rád to přehnané expresivní herectví. Chlapi do jednoho vypadají jak moderní metrosexuálové, a ne drsní zarostlí válečníci (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Anton_Hickel_001.JPG), a někdy jako kdybyste byli spíš na japonském, než tureckém dvoře. Některé ty ženské triky trochu přehnané a laciné. Ale zase výpravu to má hezkou i triky. ()

slatkac 

všechny recenze uživatele

Na úvod poznamenám, jak mě zaráží kolik lidí dalo odpad, aniž by zkouklo jeden díl. Já si tu odvahu dal a jeden díl zkouknul. Očekával jsem podobnou hovadinu jako Tisíc a jedna noc a to se taky potvrdilo. Seriál plný nevkusných dialogů, špatných herců (jsou ti lidi vůbec herci??) a debilní hudby. Prostě odpad na n-tou. Budu ale shovívavý, a dám 1* sobě za to, že jsem se aspoň nepoblil. ()

Borrtex odpad!

všechny recenze uživatele

Hezké prostředí, ale to je tak všechno, dějově se tam nic neděje. Herci nic moc. Pořád se tam jen brečí, a je to o ničem :) ()

Marek1991 odpad!

všechny recenze uživatele

Niektoré diely som pozeral. Mám rád spracovania histórie, tu však som sklamaný. Viem, že od spracovania Turkov na svoju postavu dejín nemôžem čakať veľkú objektivitu, tu však prehnali veci do astronomických výšin. Nazval by som to hanbou kinematografie, ak sa bude uberať týmto smerom tak skončím s filmom. Pre mňa je to veľmi propagandistický a klamlivý seriál. Naši predkovia a predkovia v iných národoch, či už na Balkáne, severnej Afrike či stredomorských krajinách, by nám tento príbeh vyrozprávali určite inak. Ak máte súdnosť a úctu k filmu a ľudskej tvorbe ako takej, vyhnite sa tomuto seriálu. Patrí medzi tie najväčšie odpady z odpadov. ()

corpsy odpad!

všechny recenze uživatele

Nebudem sa ospravedlňovať. Ospravedlniť by sa mali samotný tvorcovia, že vôbec vypustili do sveta niečo tak hrozné ( môžte si doplniť aj iné slovíčko ), ako je toto. Nič proti žánru, ale proti tomu, ako je spracovaný. A na to spisovné slovíčka nenachádzam. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Telenovelová klasika s nepřekonatelným Mr Darcym Onurem Sulejmánem. Většina zábavy se odehrává okolo harémových intrik sultánovy 1. ženy a 1. konkubíny, 2. konkubíny, jeho matky, dvou matek jeho synů, tří příležitostných polooficiálních konkubín, hlavního eunucha a pár dalších zajímavých postav. Vedle alfa páru (zatím Sulejmán a 1. konkubína a matka jeho 2. syna) je tu ovšem i moc pěkný beta pár úplně jako z Verony: Sulejmánův švarný pobočník a zapovězená sultánova sestra. Hraje a zpívá jí tajně pod balkónem za žhavých tureckých nocí. Už se nemůžu dočkat, až to praskne. Je tam i scéna, v níž vlídný a spravedlivý vládce Sulejmán burcuje své vojsko a scénárista použil monolog z Braveheart, akorát prohodil "muslima" za "Skota" a "nevěřícího" za "Anglána". Obecně fakt super dialogy (harémová kráska: "Lukatáne, kde jsi?"/ Lukatán: "Ať ti upadne jazyk, nech mě na pokoji..." :)) A ta hudba je boží! ---------- O několik měsíců později: Hodinka v Sulejmánově harému, to je teď občas moje guilty pleasure! ()

FFilipCZ odpad!

všechny recenze uživatele

Ti, kteří tento historický seriál sledují na TV BARRANDOV, mají můj hluboký obdiv. V programu je totiž psána stopáž 75minut. Seriál sám o sobě ale trvá jen cca 30 minut, zbytek času tvoří neustálé přerušující reklamy v celkové délce asi tak 30 minut + 5 minutová úvodní znělka a 10 minutové opakování, co se dělo v předešlých dílech. Je to opravdu seriálová tragédie a už jen tento fakt Vám seriál tak znechutí, že nějaké hodnocení děje, herců a ostatních aspektů jde úplně stranou. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Souboj výstavních slepic v nazdobeném kurníku s čepičkou historických událostí, která alespoň trochu zakrývá tuto prostoduchou zábavu našich panímám. Přes poměrně kvalitní kulturní propagandu našeho tisíciletého nepřítele, jde pouze o další z mnoha telenovel dnešního pošetilého televizního světa. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Přátelé, víte, že jsem vašim hodnocením zaskočena ? Aha, chápu, že styl režie a hlavně ta hudba vám leze "na nervy". Ale !!!! Tohleto je nafilmováno dle historické skutečnosti , kdy Turci ovládali půl EVROPY, spolupracovali s panovníky ba i papežem a skutečně byli až u Vídně. No a ty ženské tam (harém), do dneška tak muslimové žijí a ty "dřisty" tam a poťouchlosti musíte odpustit. To je proto, aby to mělo nějaký "romans" děj. Já jsem z těch 75 dílů viděla asi 5 a jelikož znám dějiny a mám fantazii, tak si zbytek buď domyslím, nebo chápu, že mi nic neuteklo. Je to oživení jiné kultury. To víte, že by to byla lahůdka, kdyby to natočil expert v režii třeba Forman nebo Kusturica. Je třeba se na jinou kulturu divat trochu s nadhledem. Dávám tomu 5* za kostýmy, výpravu a dobrou snahu všech herců. Ale hlavně hrají tam krásní lidé, nádherné kostýmy a úžasné šperky. Ty americké dřisty bez ladu a skladu jsou určitě horší - žádné poučení (kromě toho, že už konečně ve svém zralém věku vím, jak se souloží !) ()

lestyna odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud chcete spáchat sebevraždu tak je tenhle seriál určený právě pro vás.Pokud jste ale aspoň trošku při smyslech tak radím nestrávit u toho ani pět minut !!! ()

Toyotomi 

všechny recenze uživatele

Hodnocení na imdb.com: 6,5 (65%), hodnocení na ČSFD - 15% ... Jo, už zase horda debílků hodnotí seriál podle upoutávek v televizi a ani se nenamáhá na to podívat. Nojo, přesně tihle lidi jsou mor ČSFD. Já jsem to viděl ještě v době, kdy se to u nás nevysílalo a musím říct, že je to dobré. Halit Ergenç sice hraje sultána úplně stejným způsobem jako "tam toho pána" z "tam té" hloupoučké telenovely, ale herecké výkony ostatních jsou docela na úrovni. Co se mi ovšem líbí, je že se to vážně řídí historií a i ty bitevní scény vypadají vcelku dobře - ne nějak úžasně, ale na TV seriál je to určitě paráda. K tomu moc hezké kostýmy. Za mě silné tři hvězdy. ()

Reklama

Reklama