Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

twailight 

všechny recenze uživatele

Mně se tento seriál líbí , nádherné kostýmy, propracované i když opakující se prostředí . Intriky žen v harému , rodiná idilka možná jen kdyby se tam méně stínaly hlavy. ()

pan_buh 

všechny recenze uživatele

Ne ne ne! Prostě seriál kde se někdo modlí k vystrčený zadnici toho v řadě před ním nemůže dostat víc než jednu hvězdičku! A ta jedna je jen za to, že se aspoň trochu drželi historie. ()

grandir

všechny recenze uživatele

Nesleduji, tudíž nehodnotím, ale jen z toho, co jsem při přepínání zahlédla mě zaujaly věty z úst Turků jako "Nechť jí Bůh žehná", "Pane Bože", "Ježíši Kriste" a podobně. Budu doufat, že je to chyba v překladu a dabingu, která ale v historickém seriálu z Osmanské říše 16-tého století opravdu pobaví :))) ()

jeany23

všechny recenze uživatele

Pořád je to jen telenovela, ale aspoň hvězdičku by si zasloužila už jen za kostýmy. A úvodní znělka je po hudební stránce na Oscara- z té mám vždycky husinu. ()

AtomCZ 

všechny recenze uživatele

Upřímně se divím že seriál je tak hrozně hodnocený, ve filmu jsou skvělí herci, seriál si překvapivě nehraje na ty dlouhé telenovely, kde se i blbý sex řeší další tři epizody, všechno pěkně odsýpá a funguje to....seriál mám rád a nechápu hodnocení ostatních 9/10 ()

Tekinator18 

všechny recenze uživatele

Za mě si zaslouží ode mě 4 hvězdičky. Krásné kostýmy, hudba, herci, výkon herců občas byl mírně přehnaný a těžko uvěřitelný, ale mnoho herců předvedlo velmi dobrou práci. Například Hürem sultan, kterou ztvárnila dnes slavná Meriem Sahra Userli nebo Pargali Ibrahim, kterého ztvárnil Okan Yalabik a samozřejmě další. V seriálu jsou nějaké nepřesnosti co se týče historie. Furt si myslím, že je to kousek, který si zaslouží šanci ()

alexsultan 

všechny recenze uživatele

Keď som sa o tomto seriály dopočula prvý raz, veľké šance som tomu nedávala. Vlastne ma to ani tak celkom nebavilo. Potom asi o desať rokov neskôr som z nudy začala seriál pozerať na youtube a musím povedať... Tlieskam. Zo seriálu ktorý ma ako malú nebavil sa stal jeden z mojich najobľúbenejších seriálov.  Asi budem jediná, ale vôbec seriál neradím medzi telenovely. Za mňa tam bolo viac vrážd ako romantiky. Skrytá vášeň, nespútaný anjel, alebo keď sme pri tureckých seriáloch tisíc a jedna noc. To sú telenovely. Mimochodom nechápem ako je možné že Tisíc a jedna noc má na čsfd lepšie hodnotenie ako sultán. Nehovorím že tisíc a jedna noc je zlí seriál. Je to taký priemer. Ale sultán... To už je niečo. Kostýmy, hudba, dialógy... A hlavne za mňa dokonalá Meryem Uzerli ako Roxelana .  Schválne si nájdite na youtube soundtrack k seriálu. Epická hudba aspoň podľa môjho názoru. Jediné čo mi na seriáli vadilo bol koniec. Ale rovnako ako pri mojej recenzií filmu Searching for neverland, musím povedať že by bolo divné ak by to skončilo inak, vzhľadom k tomu že seriál je natočený podľa skutočných udalostí. ()

kacenkin 

všechny recenze uživatele

Ano, je to podobná hovadina jako Tisíc a jedna noc, místy si možná hraje na historický seriál, ale jedná se o neskutečně amatérský, diletanský pokus. Nejhorší není scénář nebo kamera, ale suveréně katastrofické herecké výkony, včetně "Onura" :) Hvězdičku dávám jen kvůli svým děvčatům, které na to čučí :))) ()

faish 

všechny recenze uživatele

Milujem históriu, preto ma tento seriál veľmi oslovil. Zo začiatku som sa bál že to bude skôr romantický ako historický seriál, no našťastie to tak nebolo. Veľmi sa mi páči prostredie, v ktorom sa seriál točí, avšak sklamal ma na môj vkus až príliš spomalený dej. Bol som prekvapený, že konzervatívny Turci dokázali natočiť takýto seriál založený na Sultánovej ,, nevernosti ´´. Celkovo na mňa tento turecký seriál urobil celkom dobrý dojem, i keď s chybami, ktoré som vytkol. ()

illilay 

všechny recenze uživatele

po zhliadnuti par casti mozem povedat, ze sa mi to vobec nepaci... neskutocne roztahane, az sa clovek tak zacne nudit, ze to jednoducho vypne... mam rada historiu, no nie v takomto podani... ()

kacheeenka 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, když vidím tolik hloupých vulgárních komentářů naprosto zavrhujících tento seriál. Souhlasím, že herecké výkony dost pokulhavávají, připomínají spíše herectví z jihoamerických telenovel. Možná zrovna tohle uškodilo seriálu vůbec nejvíc. Nicméně velmi se mi líbí výprava seriálu. Turecko mám ráda, často tam jezdím, takže pro mne v seriálu ožívají především istanbulské reálie, jako třeba palác Topkapi, zvláště pak harém. Rozhodně bych seriál nepřirovnávala k Tisíc a jedné noci. Musím i ocenit, že sultánské oděvy, které jsem viděla v palácovém muzeu najednou ožívají na televizní obrazovce. Jasně že ano, tohle je seriál pro nás, milé dámy! Přiznejme si, která z nás si někdy nepředstavovala, při návštěvě některé staré památky, jak to asi na zámku vypadalo tehdy? Kdo z nás si alespoň na chvíli nepřál jen na chvíli se ocitnout o pár století zpět... jen juknout a zase zpátky? Já dávám hvězdičku navíc, za to, že se mi tohle splnilo právě v případě Istanbulského paláce Topkapi. ()

inhotep 

všechny recenze uživatele

Puvodně jsem chtěl dát 5* hvězdiček, abych vykompenzoval ty odpady, které to neviděly, ale nebylo by to spravedlivé když Tudorovcům a Borgiům jsem dal 4* a 3*. Tak dávám slabší 2* viděl jsem asi 10 dílů. Není to tak špatné, je to taková historií inspirovaná telenovela, která nemá nic společného s tím výblitkem Tisíc a jedna noc, jen to, že oboje točily turci a hraje v tom stejný herec. ()

natascha058 

všechny recenze uživatele

Pokud si člověk odmyslí ty sladkobolné telenovelové pohledy a lísání hlavních představitelů a zaměří se na historii, považuji ho za přínosný. Fakta, která znám o historii osmanské říše, bych spočítala na prstech jedné ruky. Právě Sulejman Nádherný je nám neznámější kvůli jeho útokům na střední Evropu. Je zajímavé vidět pohled na dějiny od našich tehdejších „protivníků“. Nezdá se mi „mírumilovnost“ vládnoucí vrstvy, jak je v seriálu prezentována. Dávám tři a půl hvězdy /oficiálně 4/ za výpravu a za hlavní hrdinku Hurrem, která se mi vůbec nelíbí, ale fascinuje mě, co ze sebe dokáže herečka „vydat“. Chválím Barrandov za jen jeden den v týdnu, který je přijatelný i pro neseriálové diváky. ()

wlad81

všechny recenze uživatele

Nevidel som to, odpad tomu dávať nebudem, zaráža ma však jedno. Sultán Sulejman II. spôsobil v našich končinách toľko smrti, utrpenia a biedy, že ma šokuje, že nejaký seriál o ňom sa tu vysiela. Nech je v akomkoľvek kabáte. ()

GlaDOS odpad!

všechny recenze uživatele

Režisér (dobře, není to stejný režisér ale co) otřesno seriálu Tisíc a jedna noc si řekl, že natočí další dokonalou ságu. Najal stejné herce, scénáristy, hudebníka (hudba je otřesná) a vznikla z toho Tisíc a jedna noc v jiných reáliích. Jenže i když hov*o zabalíte do jiného obalu, pořád je to hov*o. ()

Reklama

Reklama