Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

Zetwenka 

všechny recenze uživatele

I. řada - 1520 l.p. děj začíná Unesením Alexandry(Roxolany z domova a zavražděním blízkých a dopravena do harému) a Sulejman I se stává sultánem. Je zaměřena na poznávání postav budování vzájemných vztahů a postavení, intrik. Alexandra se potká se sultánem a plně ho okouzlí a vzniká tu nenávist od Mahidevran, ani matka Sultána ji neměla v oblibě. Ibrahim ( zde sledujeme jeho postup dozorčí komnat, vezír a velkovezír) věrný pobočník jeho výsosti si najde zalíbení v sestře vládce, Hatitce. Mahidevran měla dosud navrch protože byla jedinou ženou sultána a dala říši syna - prince Mustafu. Pak však Hurren (dostává své nové jméno) postupuje v harémovém členění je favoritkou a konkubínou - - porodí chlapce Mehmeta a pozice jsou vyrovnané a navíc je zdatná intrikánka. Dále se Hurrem narodí dcera Mihrimah a Selim. Zároveň jsme svědky událostí bitev o 1521 Bělehrad, 1522 Rhodos a 1526 bitvu u Moháče (která měla vliv i pro naše země koruny české) 2. řada. Hurrem nosí už přívlastek sultánka a dostává svobodu, i když je pořád nerovna původem a je ji připomínáno bývalé otroctví, zde porodí 4 syna Bajezita a její pozice se zdá být už neotřesitelná. Princ Mustafa dorůstá a učí se s otcem a je připravován na řízení provincie Manise. Ibrahim paša s manželkou Hasittice ne a ne najít štěstí. A Sulejman se žení vezme si Hurrema poruší tak dávné pravidlo sultánů... Hurrem se po smrti Valibe sultán (matky sultána) dostává na starost harém poté co Máhideran selže. 3. řada 1536 -Mocenské boje, poprava z nejedné z hlavních postav a úmrtí dalších, tak jak je psáno v kolech času. Bitvy námořní, výboje pod osmanským pirátem Chajruddín Barbarossy, po obsazení dalších území v Severní Africe tak Osmanská říše přechodně zcela ovládla převážnou část Středozemního moře. 4. řada Děti dospívají. Mají své rodiny a touhy, začínají bratrovražedné boje o moc, Poprava z jednoho synu a pozdní éra vlády Sulejmana a i dalšími nezdary a ztrátami jak život přinášel a odnášel. Léta 1539 - 1543 A končíme 1566 zachycen zkrátka celý život jednoho jejich vládce. A ještě letmý záběr do tváře nástupce. Kdo pak jím z jeho synů je? Je to podáváno z druhé strany, jak se dobývala Evropa. Záběry použity ze seriálu i v dokumentu Habsburkové proti Osmanům (TV film) (2014). Seriál se mi líbil, bylo to něco úplně jiného a rozhodně zajímavějšího než samé reality  a krimi, ordinace, kterými jsou tv přeplněny. Viděno: všechny díly. ()

Tyna31 

všechny recenze uživatele

Tudorovci to nejsou ani náhodou...Ale...vůbec si nemyslím, že by to byla taková katastrofa jak popisují ostatní. Určitě to není klasická telenovela, to zaprvé. Zadruhé ani ta hudba mi tak strašná nepřipadá, musím říct, že úvodní song se mi vlastně líbí a i když herci za moc nestojí, alespoň jim nemůžete upřít docela pěkné kostýmy. ()

Reklama

bjjoba 

všechny recenze uživatele

priklanam sa ku "klerikovi" serial po dejovej linii vychadza vyborne, pekne kostymi, vyvoj a zlepsovanie sa hercov v prvej polovici dielov a teraz ked sa to uz pomaly blizi k zaveru. Serialy velmi nepozeram a tiez som mavol rukou na zaciatku, ze co uz turci mozu spravit dobry historicky serial ? Ale po pravidelnom sledovani az mi vadi, ze to TV nedava aj v stredu a piatok vzhladom na stupnovanie sa deja a napetia vo vyvoji postav. Ako pisal niekto predomnou sirak dole ako sa im to podarilo. Az nieco take vypravne spravi STV alebo CT v sucasnosti bude im hold ale roky 70. - 80. ked sa u nas este nieco kvalitne historicke tocilo su prec a v sucasnosti na nic nie su peniaze ani taki vykonni tvorcavia ako Tapak, Holly, Pietor, Karol L. Zachar, Michaeli. A problem pri tom je ta casta a nevkusna reklama, ktora z filmu stiahne aj 15 minut ! + http://gabrielazavacka.blog.pravda.sk/2012/01/23/sultan-sulejman-v-telenovele-a-historii/ + http://www.youtube.com/watch?v=Tcv2DjnxOh8 + http://www.youtube.com/watch?v=cI9huSLuC00&feature=endscreen&NR=1 ()

Senrix odpad!

všechny recenze uživatele

Původně jsem myslel, že tento turecký seriál, který se sice okrajem dotýká historických událostí, ale jinak je to čistá "vymejvačka" mozku, dokoukám. Nemůžu si vzpomenout, kdy se mi něco takového naposled stalo, ale tohle jsem prostě nezvládl. Nejen že se opakuje pořád to samý a že se často (při dlouhých dialozích) nic neděje (to jsou věci, co bych možná ještě překousl), ale to, jakým způsobem podsouvá divákovi nevkusné, trapné a někdy až blbé situace a scény, odehrávající se zejména v sultánově harému, to jsem skutečně nerozdejchal! ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Nevkusná šaškárna s rádoby velkolepým pohlížením na historii, která se odehrála pouze v myslích tureckých tvůrců. Na co jsou zajímavé kostýmy, když se vše řeší na ploše telenovely, která se nedokáže nakopnout do ničeho atraktivního, co by dokázalo zaujmout i méně erudovaného diváka, který v životě neslyšel o postavě sultána Sulejmana a jeho Osmanské říši. Při historických nepřesnostech, které klidně označím za blábol, se seriál dokáže vyžívat v dlouhých záběrech na jednotlivé hrdiny a dlouhé díly si dokáže hrát na výpravný seriál, který v žádném případě nevznikal ve studiových kulisách. To je opravdu síla. Většina herců v našich končinách zcela neznámá, až na"idol" žen v domácnosti a zdegenerovaných pipin, jménem Halit Ergenc. Ano, skutečně tento seriál těží z jeho popularity, ale něco tak blbého, trapného a mimořádně nevkusného aby divák na tv obrazovkách pohledal. 0% ()

Galerie (370)

Zajímavosti (12)

  • Děj seriálu se odehrává přibližně od roku 1520 až do doby smrti Sulejmana I., tedy zhruba do roku 1566. (peeteno78)
  • Autoři museli řešit také stárnutí herců v rámci děje. U dospělých postav se hercům ubralo na make-upu a přidaly se nějaké vrásky. U dětských postav se herci v průběhu seriálu střídali. Například v roli prince Mehmeta se objevilo celkem 6 herců. Jeho sestru Mihrimah si pak zahrály 4 herečky. (peeteno78)
  • Turci se již několikrát proti seriálu vzbouřili. V jednom z případů dokonce zablokovali dálnici. (Borrtex)

Reklama

Reklama