Reklama

Reklama

Dokud jsme mladí

  • USA While We're Young (více)
Trailer 2

VOD (1)

Mezigenerační komedie Noaha Baumbacha o stárnutí, ambicích a úspěchu, která je zároveň dojemným portrétem manželství zkoušeného přívalem mládí. (HBO Max)

Recenze (58)

Traffic 

všechny recenze uživatele

Baumbach naštěstí není Reitman, takže jeho komedie o úskalích internetu, smartphonů a aplikací nevyznívá zdaleka tak didakticky a hloupě jako nesnesitelní Muži, ženy a děti. Zároveň je jeho scénář natolik chytrý, že ze satiry společnosti závislé na síti nedělá jediné téma filmu, ale spíš skrze ni částečně zkoumá generační propasti a tak dále. Problém je, že svět, který si tady vymýšlí, nepůsobí uvěřitelně. Je to trochu filovská argumentace, kterou jinak nemám rád, ale tady to podle mě fakt platí. Hrdinové jsou na jednu stranu chodící klišé - sice ne takoví, ke kterým bychom mohli zaujmout jednoznačný postoj, nicméně pořád klišé, které si nedokážu reálně představit. Scény, ve kterých se Naomi Watts učí tancovat na hip-hop a Ben Stiller nosí "módní" klobouček, jako by vypadly z nějakého nerealizovaného scénáře Poledňákové. K tomu jsou tu ale k nalezení celkem netriviální úvahy nad autenticitou ve filmu, případně o tom, že dnes můžete cokoli "šokujícího" odhalit a říct nahlas, ale nikoho to vlastně nebude zajímat. Natočené je to opět precizně baumbachovsky - podobně jako u Frances Ha je komediální timing přesný, nic nepřebývá ani nechybí. Na druhou stranu je to ale poměrně nenápadité až rutinérské, což u filmu, který samotné natáčení (dokumentů) tematizuje a vypráví o něm, dost zamrzí. Pro mě asi nejslabší režisérův film, Mistress America s Gretou Gerwig snad dopadne líp. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mezigenerační komedie je přesné označení toho, co zde Noah Baumbach svým režisérským umem vypráví. Na tom to také stojí i padá, protože tu máme v podvědomí dva páry. Naomi Watts a Bena Stillera reprezentující starší generaci a Adama Drivera s Amandou Seyfried reprezentující dravé mládí. V obou případech občas mluví z cesty, občas mluví věcně, ale celkově mi to ani v jednom ohledu nevadilo. Toto čtyřhvězdí jsem totiž i tak moc rád viděl pohromadě. Hlavně teda Bena a Amandu. Ti si zaslouží největší pozornost. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Po skvělém Greenbergovi a Frances Ha krok zpět. Nečekaně těžkopádné a nezábavné. Baumbach potřebuje svojí múzu Gretu Gerwig. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NE, MĚLA SI PRAVDU, ON NENÍ ZLO. JE JEN MLADÝ…“ /// Když příběh srovnává „mezi generacema“, je to celkem prdel. (Bejt nudnej pár už taková prdel není, ale čeká to vás, mladý, taky!) Josh hledá ztracenou energii a říkám si, že tohle by jako mohlo bejt ze života, páč … prostě – čeká vás to taky. Bohužel pak to sklouzne někam jinam a přestává to bejt zábava. Joshovi zbyl z krize středního věku jen frajerskej klobouk a že bych jako jásal nad nějakejma myšlenkama – třeba, že není důležitý bejt mladej, ale nebejt lempl…, tak to je fakt terno, hodný dramatickýho herectví Bena Stillera. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Znám odpověď na tuhle otázku: Co se ze mě stane, když budu chodit na hodiny pro batolata? (debil? To taky…) 2.) Bojím se, že přijdou mladí... 3.) Thx za titule „honzavohralik“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Už jen za Bena, který mě mile překvapil, měla jsem z něj větší děs před projekcí a jsem ráda, že jsem se mýlila. Mnohé osloví While We're Young přinejmenším některými sekvencemi, jiné neosloví vůbec. Trochu zvláštně pojaté a přece jsem to vnímala všemi smysly. Jediné, co mohli vynechat, bylo zvracení, ale to je snad nějaký zvyk, který je jak neodstranitelné mateřské znaménko, které se objevuje v pravidelných intervalech v mnoha filmech a asi to má oživit divákovo vnímání, ale u mě tedy silně naráží. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Baumbach to zkusil, ale přes hvězdné obsazení, rozumnou stopáž a sympatickou snahu reflektovat začátek krize středního věku i generační propast způsobující rozbroje se jedná o šílenou zívačku. Intelektuální orgie ve světě do sebe zahleděných sucharských dokumentaristů jsou neskutečně otravné. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Sympaticky se rozjíždějící feel-good atmošku a zajímavé myšlenky v poutavých dialozích pohřbí ve druhé polovině snímku zbloudilé pobíhání tam a zase zpátky, od jedné postavičky ke druhé stále dokola. A už to najednou není ono. Drámo, které chtělo radit, jak prožít nenudný život a natočit strhující film, se tak nakonec legračně zacyklilo samo do sebe. Naomi po sto padesáté k pomilování. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Herci dobrí, (Naomi Watts, Ben Stiller, Adam Driver, Amanda Seyfried), ale žiadna extra sláva, rovnako tak ich podané herecké výkony. Príbeh síce celkom ujde, ale o dialógoch by sa už dalo polemizovať. A práve akoby o tom je táto snímka. Hudba ušla, ale taká tá nemastná neslaná. Ja som sa miestami nudil, miestami sa mi to naozaj páčilo, sem tam boli hluché miesta. Ono by sa dalo povedať, že to nieje snímka pre všetkých, musíte mať naozaj tento štýl filmu radi, (myslím drámu), inak to pre vás ani nič moc nebude. Takže presne takej skupine ľudí by som to doporučil. Ja som od toho až tak nečakal a to bolo podstatné, že moje očakávania boli v podstatne naplnené a snímku som si pozrel len kvôli obľúbeným hercom. Je to taká tá jasná priemerná záležitosť. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Len kopec nezáživných kecov o ničom, ktoré nikam neviedli. A s totálne nudnými postavami, nijakou zápletkou, bez drámy, bez komédie a bez nejakého významu. Netvrdím, sem-tam sa našla nejaká pekná myšlienka, ale to bolo ako keby plávali zlaté trenky v mori žumpy. Jediné pozitívum boli herci, no ale chudáci mohli sa snažiť koľko chceli, keď náplň bola o ničom. Film má ambície poslať diváka do kómatického stavu. Podpriemer so zaťatými päsťami. 30/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ide skôr o takú oddychovku nielen pre divákov, ale aj pre samotného Baumbacha a všetkých zúčastnených hercov. Že sa nerieši zmysel života, ale len vtipnou formou jeden generačný konflikt, mi vôbec neprekáža. Ak máte totiž radi good feel americké indies, tak tu ste na tej najpresnejšej adrese. Baumbach tu veľa ostáva dlžný Allenovi a keďže ten mi sedí viac ako Noah, tak While We´re Young považujem za jeden z jeho najlepšie stráviteľných filmov. No a samozrejme zaokrúhlené hore vďaka Naomi. Ale výborní sú všetci. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

While We´re Young je podľa mňa jeden z najlepších filmov, čo Ben Stiller kedy mal. Žiadna komédia, len 94 minút života ako takého. A najmä skvelá ukážka na porovnanie života mladých 20-tnikov a 40-tnikov. A pritom si uvedomujeme často, že v minulosti sme boli všetci takí istí a pravdepodobne sa v budúcnosti tiež nebudeme líšiť. Toto film podľa mňa veľmi dobre zvládol a za to si u mňa zasluhuje 4* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ústřední dvojicí jsou manželé Josh a Cornelia (Ben Stiller a Naomi Watts), bezdětný pár pracující na dokumentech. Oba pociťují tlak na pořízení si dětí skrze své přátelé Marinu a Fltechera (Maria Dizzia a Adam Horovitz), přestože mají dohodu a namlouvají si, že děti nechtějí. A přesně v tuto pro ně nelehkou dobu jim do života prazvláštní náhodou vstupuje o generaci mladší pár dokumentaristy a jeho manželky, kteří jsou k ještě většímu údivu fanoušky Joshovy práce. Jamie (Adam Driver) i Darby (Amanda Seyfried) si starší pár rychle podmaní a ti si začnou připadat, jako kdyby jim tahle dvojka vlévala do žil novou krev a energii. Tento pocit však netrvá věčně a Josh začne proti Jamiemu chovat podezření. Má strach, že ho chce vyšoupnout z jeho místa na výsluní. Sebrat mu jeho slávu i manželku. A že jejich setkání možná nemuselo být zas tak úplnou náhodou... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zoberte si troch špičkových hercov, pridajte k tomu Drivera, odstráňte humor, hercom prikážte afekt a po zamiešaní dostanete tento film. Komu a čo má tento film dať? Myslím, že našim stredoeurópskym päťdesiatnikom neprinesie novú vzpruhu do života, skôr sa budú pozerať na Stilera s Watts a zamýšľať sa, to takto uvažujú americkí manželia v stredných rokoch? Filmu by tiež prispelo, keby sa tam každých desať minút neblivalo do vedierka – to má byť dokonca akože vtipný moment. Jendu hviezdu za to, že tam pustili 2Paca - Hit 'Em Up. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

While We´re Young je dramaturgický fail: výborne to začne, nastolí to veľa otázok a tém, aby to celé (asi od polovice) išlo do riadnych sračiek a kŕču, až tak že som nevedel o čom to vlastne je/chce byť a celé ma to otravovalo a nudilo. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, ve kterých bych Bena Stillera viděl nejradši, přeci jen na šaškárny typu Něco na té Mary je (šáškárny v dobrým slova smyslu, tahle komedie určovala mé pozdní dětství, hehe) je Stiller už krapet strarej. Jeden z těch filmů, kdy tak nějak zpomalíte a zamyslíte se kdo, co, kde, kdy... a tak podobně. Moc mě bavila všechna ta pomrknutí na dnes už polozapomenuté VHSky, gramodesky, stolní hry atd., teda ono je to dneska zas hrozně khůl, ale stačí říct, že je vaším snem mít přecpanou poličku vinylama a hned vás ostatní označí za hipstera. Film ani ne tak o tom, jaký to je, když se snažíte být mladší, než ve skutečnosti jste, jako spíš o tom, jaké místo v tom svém životě vlastně zaujímáte. Pokud vás bavil Walter Mitty a jeho tajný život, mohlo by vás zaujmout i tohle. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film, který občas byl ovšem až zbytečně moc filozofický a až nesrozumitelný, s čímž jsem tu a tam měl problém, ale jinak velmi povedené. V tom konce při hádce Joshe a Jamieho jsem čekal nějaké větší vyústění, působilo to strašně dramaticky, ale nakonec jsem byl rád za to jak film vyústil. "Zlo" nemusí být vždy poraženo a nová generace nemusí být vždy pochopena. Mile mě překvapil Ben Stiller, trochu jiná role, než na jaké jsem u něj zvyklý, abych pravdu řekl. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Modrá barva. *sigh* Přitom je to v podstatě tak speciální snímek. Zaprvé snímek, co má hodně co říct k rodičovství, stárnutí ("how we are getting old - just like everyone else") a nabízí překvapivou dávku autenticity. Zadruhé taky snímek, co velice elegantní oklikou přichází na to, že protiklady se vážně přitahují. A konečně zatřetí snímek s tak úžasnym dialogem a tak úžasnou sebereflexí zároveň: "Now, this guy... he's... he isn't particularly charismatic, he's kind of anti-social, maybe Asperger's, but not interesting Asperger's. He's kind of boring even. But he's a charismatic thinker. --- How do you show what he thinks? Cartoons? --- No, not cartoons. He says it. --- But he's boring? --- Well, yeah. But as with many boring things, the longer you watch it, it takes on a different dimension..." ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Těch filmů, kdy se člověk v krizi středního věku začne chovat neadekvátně ke svému stáří tu už několik bylo a nemyslím si, že tenhle by byl něčím výjimečný. I tady se dvojice čtyřicátníků trošku zblázní a pod vlivem mladého páru se začne chovat odlišně od svých vrstevníků a i tadynakonec dotyční najdou svůj klid. Ta omáčka namíchaná z dokumentaristického prostředí mi nic moc neřekla, ale na druhou stranu mě ani nijak neurážela. Stiller s Naomi Watts zahráli solidně, bavila mě Amanda Seyfried a na milost jsem vzal i Adama Drivera připomínajícího mi až příliš Justina Longa, kterého nemám rád. Lehce snesitelný mírný nadprůměr. 60% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Také nejaké. Typický príklad zaujímavého konceptu, nemastného neslaného vyvrcholenia a otvoreného konca, ktorý pôsobí pozitívne. Začínam mať pocit, že Indie filmy začínajú byť na jedno kopyto. Hlavne tie americké. Je síce super vidieť 4 skvelých hercov pokope, ale okrem výrazov a mudrovania viac menej o ničom, nemajú čo ponúknuť. Baumbach je možno dobrý scenárista, ale mizerný režisér. Nemá cit pre načasovanie a príbeh je príliš všeobecný, než aby sa reálne mohol niekoho dotknúť. Ak to niekomu nevadí, tak super. Určite sa nájdu takí čo ho majú naozaj radi. Ja si stále radšej pustím Jarmuscha, alebo Andersona. ()

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama