Reklama

Reklama

Banderovci

(TV film)
  • USA The Bandera group – criminals or heroes

Obsahy(1)

Těsně po druhé světové válce prchalo přes Československo několik stovek banderovců. Jejich vlast, Ukrajinu, ovládl Stalin a oni se chtěli probít do americké zóny vlivu. Československá armáda na ně uspořádala hon. A propaganda narušitele našich hranic okamžitě využila k cílům nastupující komunistické moci. Kdo ale skutečně byli lidé, kteří se během války byli schopni spojit s Hitlerem a kteří vraždili české i polské obyvatelstvo na Ukrajině? A za co vlastně skutečně bojovali?
Televizní studio Ostrava natočilo dokument, který vyvolává řadu emocí. Přináší svědectví dosud žijících banderovců, ale i těch, kteří na Ukrajině přečkali jejich řádění. Českoslovenští vojáci vzpomínají na nerovný boj s daleko zdatnějším protivníkem, v němž umírali. V dokumentu hovoří čeští i ukrajinští historikové a objevují se unikátní dobové filmové záběry.
Dokumentární film Banderovci vstupuje na tenký led. Hledá odpověď na otázky, které jsou i na samotné Ukrajině velmi citlivým a výbušným politickým tématem. Vypráví příběhy lidí, které utrpení pod stalinistickým režimem přimělo ke krajním činům. Ptá se, zda lze omlouvat tisíce a tisíce mrtvých touhou člověka po svobodě. A také se pokouší českému divákovi konečně bez ideologických předsudků přiblížit, kdo byli stoupenci Stepana Bandery. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ NECHCI BÝT NEPŘÍTELEM ANI ŽIDŮ, ANI NĚMCŮ, ANI RUSŮ. JEDINÝM MÝM NEPŘÍTELEM JE KOMUNISTICKÝ SYSTÉM A VŠICHNI, KTEŘÍ ZOTROČUJÍ MŮJ NÁROD.“… /// Hodně zajímavej a dobře zpracovanej kus Ukrajinský historie, který se (lehce) dotkl i našich končin. Názory znalce zahraniční politiky a publicisty Milana Syručka, historiků, pamětníků, vzpomínky volyňských Čechů nebo chlápků z pohotovostního pluku… o událostech 2. Světový války a neustálým boji za samostatnost Ukrajiny. A samozřejmě vzestupu (a pádu) Stepana Andrijoviče Bandery. Kladem i záporem může být, že netříští sílu na pohledy druhých (třetích) stran, ale snaží se normálně vzdělaným lidským trubkám dodat trochu zajímavých informací, který by se mohli hodit i v současnosti (například). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímá mě jen válka, ve kterým se bojuje proti všem. 2.) Vyprávím dětem, jak jsem TENKRÁT/// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Slušně nevyvážený (jednostranně zaměřený dokument), nic víc, nic mín..Aneb jak kapitalisté překrucují historii, z hrdinů (Stalin) dělají vrahy a z vrahů (Bandera) hrdiny. A tenhle šmejd dnes jentak mimochodem vraždí na Ukrajině po boku Židů z USA a EU. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Formou značně nevyrovnaný >dokumentární< film pa čéšski, doslova jako řídký boršč z pražského bufetu Arbat dob dávno minulých, vyvařený ze směsi bez ladu a skladu namíchaných nesporně zajímavých dobových záběrů a fotografií (které ovšem můžete bez komentáře použít k jakýmkoli filmařským potřebám týkajícím se druhé světové války!), účelových výpovědí nevím dle jakého klíče vybraných >pamětníků< , povrchního komentáře historiků, záběrů vystříhaných ze starých hraných válečných filmů, nesmyslných žánrovek ze současné Ukrajiny a jakýchsi rádobyromantizujících hraných vložek. . . . To se tak holt už dnes dělá - vezme se nějaké díky letité politické pseudokorektnosti uměle kontroverzní téma a dopatlá se ta materie bez skutečných znalostí, zájmu o věc a invence do nejméně hodinového formátu. Nejdůležitější jsou pak hrané vložky, nemáme-li co říct, aspoň si zahrajeme, že, ať to hlavně hodně stojí, kdoví, kdy se zase dostaneme k lizu... Nakonec je tedy tenhle film zase jen další příklad toho, jak ve snaze být trendy lze zpackat sebezajímavější téma... - - - P.S. Při náhledu na zdejší hodnocení se už jeden musí jen smát. Tomu říkám banda sranda... %-/ - - - - - (Poprvé se zájmem a nakonec velkým rozčarováním viděno 5.5.2011 na >propagandistickém prostoru< , hodnocení a komentář zde jako první - 5.5.2011) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hodně váhám s hodnocením. Na jedné straně je to silné téma a vyskytuje se tam řada zajímavých vzpomínek pamětníků. Ono i to zpracování na poměry České televize a v rámci toho, co se objevuje v nabídce ČT2, není špatné, ale přece jen mám radši, když převažuje hlas profesionálních historiků s analytickými komentáři a hlas vypravěče sděluje fakta, než když koukám na vzpomínky pamětníků, které nikdo nekoriguje. To mi taky nakonec, dejme tomu, může slzet Ustašovec nad tím, jak kdysi v Jasenovaci hrdinně bránil chorvatskou nezávislost. Ono i to emoční zabarvení, kdy se např. v závěru pustí zádumčivá ukrajinská melodie, se posunuje někam na stranu pochopení ukrajinské nacionální věci. Daleko víc se mohlo věnovat prostoru té temné stránce ukrajinského nacionalismu, protože mezi nacionalismy východní Evropy ten jejich brutalitou jasně předčil ostatní separatistické národnostní snahy a byl hodně militantně obrácený např. vůči Židům. Dalo by se připomenout brutální čistku ve Lvově ještě před příchodem německé armády i mnohde jinde, kde docházelo k nemilosrdným masakrům. Není bez zajímavosti, že Solženicyn ve svém Souostroví Gulag je sice hodně kritický k sovětské moci, ale zatímco např. má výrazné pochopení pro věc Vlasovců, k Banderovcům má jen slova tvrdého odsudku a označuje je za tu nejhorší sebranku, jaká se v táborech NKVD kdy ocitla. Celkový dojem: 70 %. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Banderovci" bola vojensko-politická organizácia radikálnych ukrajinských nacionalistov. Jej vodcom bol Stepan Andrijovič Bandera. Počas druhej svetovej vojny sa pridali na stranu fašistického Nemecka. Zhruba toľko som vedel o tejto téme pred tým ako som si pozrel anglický dokumentárny film "The Bandera group". Dozvedel som sa vďaka nemu množstvo informácií o ich hitórii, motivácii a filozofii. Avšak stále neviem nájsť odpoveď na základnú otázku: Kto boli tí Banderovci, čo sa v roku 1947 prehnali Československom? Boli to ozbrojení banditi, násilníci a bezcitní vrahovia? Alebo to boli zúfalí ukrajinskí vlastenci, ktorí utekali na Západ za slobodou? *** ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem spíše zastáncem odbornějších výkladů z pera historiků. Předkládaný dobový filmový materiál je bezejmenný, bez data a místa. Očekával jsem větší názorovou vyváženost a komplexnější zhodnocení Banderovců. Nemyslím si, že by tu byla nějaká zvláštní podjatost tvůrců. Avšak nebudu asi daleko od pravdy, když napíši, že je nutné přijmout skutečnost, že tu a tam je zde něco zvýrazněno, ale také něco zamlčeno. Jen pro informaci. Proč ve filmu nezazněl třeba hlas polských historiků? Odpověď nechám na Vás... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi podarený český dokument, ktorý sa venuje výhradne Banderovcom a nesnaží sa pridávať žiadne zbytočné ingrediencie. Cením si hlavne priamočiarosť, prehľadnosť a postupnosť s akou sa kúsok po kúsku pomyselne prebíjame problémami, aké vtedajšia Ukrajina mala. Pre diváka, ktorý ukrajinské problémy či udalosti 2. sv.vojny pozná len zbežne môže byť nepochopiteľné ako nemecké vojská (ale aj naše slovenské) mohli vítať niekoľkotisícové davy nadšených ukrajincov ako osloboditeľov. Tí totiž nenávideli ruský komunistický systém, ktorý ich ožobračoval a chceli Hitlerovi pomáhať v boji proti nemu. Hitler mal ale iné plány, hoci ich pomoc spočiatku využíval, ale urobil veľkú chybu, že sa Ukrajine nakoniec otočil chrbtom. Tento problém i hromadné vraždy páchané NKVD počas útekov zažili aj naši slovenský vojaci a dosť podrobne to opisuje aj P. Mičiniak v knihe Slovenská armáda v ťažení proti Sovietskemu zväzu, či trošku z iného uhla Léon Degrelle v Ťažení v Rusku. Len príbeh samotného zakladateľa Banderu je natoľko zaujímavý, že by vydal na jeden celovečerný dokument. Prechod Banderovcov cez Československo tesne po vojne dosť detailne rozoberajú historici a je často predkávaný veľmi smutnými výpoveďami. Dokument obsahuje niektoré naozaj zaujímavé informácie napr. ako ešte niekoľko rokov po vojne odolávali výborne organizované 200-300 členné skupiny v lesoch, až 30-tisícovej ruskej armáde. Úplne ich rozprášili až v roku 1956! Nemám čo vytknúť, prekážala mi jedine krátka ukážka z dobového hraného filmu, ktorá tam akosi nesedela. Každý, kto sa chce dozvedieť všetko podstatné o Banderovcoch by tento dokument mal vidieť. 100%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Je zatraceně důležité si to stále připomínat, jak tehdy svět zápolil mezi dvěma extrémními stranami zla a moci a teď k tomu zase spěje... Soukolí dějin semlelo hrdé Ukrajince, kteří chtěli za každou cenu svůj stát.. nebylo tehdy asi správné cesty a dnes??? ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Oceňuji především námět a autentické výpovědi účastníků. Svým obsahem úžasný, v našem prostředí průkopnický, odvážný dokument! Název banderovci může svádět k představě, že se jednalo jen o nějakou frakci, či "fašistickou" skupinu - ale oni v podstatě reprezentovali národně osvobozenecký boj celé Ukrajiny. Čest Ukrajině za její statečnost v boji s bolševiky, nacisty a zase bolševiky. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Celkem slušně - tím myslím nikoliv účelově a nikoliv naprosto amatérsky - zpracovaný dokument na velmi zajímavé téma. Výstižné komentáře (a to i přes značné rozdíly v hodnocení): igi B., NinonL, gudaulin, tahit. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsme o Banderovcích slýchali pouze jako o nacistických pohůncích a po převratu přišel opačný extrém, kdy se o nich hovořilo jako o hrdinných bojovnících za ukrajinskou nezávislost. Koudela a spol. zvolili ten nejpravděpodobnější pohled, čili něco mezi. Neupírá UPA a dalším militantním ukrajinským jednotkám víceméně ušlechtilý cíl, ale zároveň kritizuje prostředky, kterými se ho snažily dosáhnout, což se týká zejména vyhlazování národnostních menšin, ať už to byli Poláci, Rusové, Volynští Češi či Židé. Na druhou stranu dokument ukazuje, že v případě Rusů a Poláků šlo o něco víc, než o snahu vyčistit ukrajinský prostor od cizinců. Že měli na Rusy pifku je celkem pochopitelné, ale docela mě překvapilo, že Poláci si se Sověty leckdy nezadali, což je věc, o které se vůbec nemluví. Z těchto důvodů lze pak pochopit, že Ukrajinci vítali Němce jako osvoboditele. A když ani Němci neměli pochopení pro ukrajinskou věc, začali válčit i proti nim. Vystihl to jeden z aktérů dokumentu, když řekl, že UPA chtěla válčit s kýmkoliv, kdo by ohrožoval ukrajinský sen o nezávislosti. Následný poválečný pochod přes Československo do americké okupační zóny pak byl jen důsledkem tohoto nekompromisního postoje i životní nutností, protože zajetí Poláky či Sověty by znamenalo smrt. V dokumentu promlouvají jak veteráni UPA, tak historikové, pamětníci z Volyně, Slovenska a dalších míst, které měly s Banderovci co do činění. To, že se tu vyjadřují lidé vyloženě probanderovští i ti, kteří jim nemohou přijít na jméno, stejně jako nezávislí pozorovatelé, dělá z Banderovců jeden z nejvyváženějších dokumentů vůbec. 95% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Približne hodina je na takúto vážnu tému málo. Dokument však ukázal všetky strany mincí, kde každý bojoval s každým, kde všade boli masoví vrahovia, no s nimi zdieľali ich postoje aj nevinní, ktorí za to zaplatili vysokú cenu, lebo nikto nad nikým nemal zľutovania a to ani po vojne. So zbraňou v ruke bojovali v časoch, ktoré im nepriali za svoj sen, ktorý sa ukázal ako ilúzia na svoju dobu a naplnil sa až inou formou v roku 1991. Ukrajinci si toho veľa vytrpeli, no prevzali spôsoby svojich utlačovateľov a robili prakticky to isté, sklamali sa v mnohých stranách, ktoré najprv oslavovali, no nakoniec iba trpeli a stratili svoje životy. Inak je dokument podľa mňa vyvážení a výborný. Pri téme druhej svetovej vojny a udalostí na Ukrajine, Poľsku, Bielorusku, či Rusku vždy zosmutniem a tlačia sa mi slzy do očí. Nesúhlasím s tým, čo robili, no kto bol vtedy ten správny a dobrý? Takmer každý mal na svedomí mnoho zla. Toto je ťažká téma, no s dokumentom som celkom spokojný, aj keď mnohé veci prebehol rýchlo a nevenoval sa všetkému tak, ako mal. Ponižovať tento dokument je hlúposť, komentár takého užívateľa igi B. mi príde ako nejaký komplex, či nenávisť, proste nezmysly, ktoré si môžte vyvrátiť alebo teda potvrdiť, čo pochybujem, po vzhliadnutí, no pripravte sa na silnú a možno aj poučnú tému. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jsem tento dokument mohla vidět. Bála jsem se, že to bude nějakým směrem ideologicky podbarvené, ale film se mi zdál celkem objektivní (na naše poměry). Jinak by asi o Banderovcích vyprávěli Poláci. Historie ukrajinského nacionálního hnutí od počátku do konce. Snahy o spolupráci s Hitlerem a to, jak dopadly. Celkem bez příkras, ale dokument nezachází do příliš drastických detailů. Líbil se mi i konec - reakce světa na snahy zbytku Banderovců bojovat proti Stalinovi a bolševismu. Ve zkratce - Ukrajinu obětovali nejen Roosevelt a Churchill, ale i celý zbytek světa. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Čekal bych lepší a srozumitelnější výpověď o tomhle zajímavém tématu. Místo toho plačící báby a pořád dokola opakovaný věci. Zbytečně tlačící na pilu a na emoce, které ovšem zůstávají vychladnuty. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Jediná věc, kterou bych vytkl dokumentům obecně- pokud do (v případě Banderovců zajímavých a málo známých) dobových záběrů nastřihnu záběr z hraného filmu, měl by se objevit titulek informující o názvu filmu a datu výroby. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý dokument i na svou krátkou délku. Ale v některých pasážích mi přišel, že se přiklání na stranu Banderovců. Je rozhodně škoda, že do dokumentu nepřispěla i polská strana. Ta by dokázala víc popsat jaké peklo středověkého rázu dokázali Banderovci vyvolat. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Prvních 7 minut je odpad, teprve pak se dá mluvit o historickém dokumentu-tak se nenechte odradit. Stalin vyvražďoval Ukrajince-uměle vyvolaným hladomorem ve 20. letech (3 MILONY MRTVÝCH) což přineslo neskrývaný kanibalismus. Ukrajinci vyvražďovali Čechy, Poláky, Židy, Rusy a později Němce-když jim nepovolil obnovu samostatnosti. No a na oplátku Poláci a Němci vyvražďovaly zase Ukrajince. Rabování, znásilňování, vypalování, mučení. Takže jestli někde bylo peklo ve 20-50 letech- tak na Ukrajině. Nikdo tam nevěděl zda ještě za 5 minut bude žít-proto v takovém nihilismu obrovský nárůst alkoholismu. Když utíkali Rusové tak navíc vše co by mohlo padnout Němcům do rukou vypálil a zničili. A když prchali v 44 roce Němci, dělali to samé. Strategie spálené země se tomu vznosně říká. A Banderovci o kterých dokument je ? Jsou produktem a spolupodílníkem toho všeho. A hlavní viníci kromě lidské nenávisti a intolerance? Stalin a Hitler. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Dokument s plnohodnotnou výpovědí o skupině "banditů", kterým však záleželo jen a pouze na nezávislosti své neustále okupované země - Ukrajiny. Pokud chcete vidět na propagandisticky motivovaný film s touto tématikou, koukněte na film "Akce B" z počátku padesátých let. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Přínosný dokument. O Banderovcích jsem něco věděla, ale takto ucelený pohled na vznik a vývoj zmiňovaného hnutí, skupiny jsem ještě neviděla ani neslyšela. Myšlenka aktivního odporu proti aktivnímu násilí a uzurpování mi nepřijde lichá a přestože Banderovci zůstanou asi pro většinu lidí sporným tématem historie, dovedu pochopit, že Ukrajina bude na své předky svým způsobem právem dlouho hrdá. Historie není černobílá, ne vždycky... ()

Reklama

Reklama