Reklama

Reklama

Pan Tau

(TV film)
  • Západní Německo Pan Tau - Das erste Abenteuer
všechny plakáty
Krátkometrážní / Komedie
Československo / Západní Německo, 1966, 24 min

Obsahy(1)

Historicky první příběh, v němž se zrodil pan Tau... Pan Tau svou první příhodu prožil v koprodukci Československé televize a italského producenta Carla Pontiho v roce 1966. Nikdo neví, jak se to stalo. Ani sám vítr. Jednoho krásného dne, z pohybu oblak a modrého nebe, vyčaroval dětem pro legraci Pana Tau. Kouzelného panáčka s buřinkou, černým deštníkem, oblekem s bílou květinkou v klopě, jenž se uměl zvětšovat a zmenšovat (tehdy ještě bez pomoci známého pohybu rukou), aby potěšil fantazii dětí i jejich rodičů. Jen málokdo ale Pana Tau najde, spíše ho mine, a tím ztratí svou kouzelnou vteřinu, kdy se mu mohla splnit všecka přání… Štěstí měl jednou malý kluk, který ho našel na ulici, když zrovna kráčel do hodiny klavíru, a vzal si ho s sebou. Jenže, místo aby klučina cvičil prstoklad, raději by se proháněl někde venku. Pan Tau mu jeho přání splnil a oba si pak užili mnoho legrace s atrakcemi na pouti. Chudák učitel klavíru mezitím musel řešit kalamitu s hrnečkem, který vařil a vařil… (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nějak je mi z toho Tauovského fandomu 1966-1988 little šoufl. Tady ta úvodní kapitola je ve stylu grotesky, která byla později potlačena. Respektive znovu využita jen jednou v první sérii. Co ale také očekávat od spoluprodukce Carla Pontiho a ČST? ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-2* Další z "nezapomenutelných" postav socialistické éry byl Otto Šimánek alias Pan Tau. Bylo tam docela hodně fantazie a kouzel, sem tam říznuté groteskou, ale i tehdy i v mém věku mi to přišlo dost dětinské. Proto jsem ho nikdy  pravidelně nesledoval a ani vzniklé filmy mě nijak zvlášť nechytly. Přesto byl seriál v Německu dost populární. A tak je nostalgicky ohodnotím slabší známkou, ale tím neříkám, že vše s panem Tau bylo špatné – prostě to nebyl můj pravý šálek kakaa ;-). A asi na základě tohoto "pilotu" slávu ve světě neudělal a proto v seriálu byl úplně nový začátek.  [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch snesitelnějších verzí pana Tau, která netrpí některými normalizačními a kýčovitými zápletkami doby budoucích Tau. Tento kraťas - ač vlastně též prostý - má daleko blíže k tehdejší Nové vlně, která už v té době dodávala nejen nám, ale i světu kinematografické klasiky. Možná, kdyby se celý projekt této vlny držel, bylo by to kvalitou úplně někde jinde. Hold čas je prevít a všichni víme, jak to v srpnu 1968 skončilo. Proto všechny ostatní pokračování Pana Tau, už budou poplatné jiné době. Takže mírný palec nahoru za tento pilotní počin. 65% ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Ze začátku trochu surrealistická podívaná, říznutá groteskou...takovéhle dětské naivní věci se už dneska netočí. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, co tomu fenoménu vlastně předcházelo. Bylo to s tou figurkou úplně jinak, nakonec se to vyvinulo tedy zajímavě... ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Holt to ještě není ten pravý Pan Tau. Zatím pouze jako němá groteska pro labužníky. Aneb tak to všechno začalo. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Nečekaně akční, prakticky v každém záběru se něco děje. Myslím, že i pro dnešní děti by to byla přitažlivá podívaná. Šteklovo palačinkové zoufalství ve stylu "hrnečku, vař" utkví v paměti asi každému... Nedivím se, že tenhle úvodní experiment nezůstal v archivu ležet dlouho a navázal na něj celý seriál o několika řadách. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl prvně, neboť ho nikdy snad nevysílali, a tak jsem se teprve teď, v dospělosti dozvěděl, jak vlastně pan Tau vznikl. Ale zatímco seriál patří ke zlatému fondu a doslova televiznímu pokladu, tento filmeček je jeho slabší bráška. Vidět Václava Štekla, kterak zápasí s těstem, brodí se v něm a nakonec se v něm i popere, zase tak zábavné není. To měl Tau lepší kousky za sebou. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 2/10 ... Vizuální stránka: 4/10 ... Soundtrack: 4/10 ... Didaktický potenciál: 3/10 ... Celkový dojem: 2/10. ()

Reklama

Reklama